Γερμανία: Στο εδώλιο οι φερόμενοι ηγέτες ακροδεξιάς συνωμοσίας πραξικοπήματος

Ένας γαλαζοαίματος, μία πρώην βουλευτής και πρώην αξιωματικοί του στρατού κάθονται σήμερα στο εδώλιο δικαστηρίου στη Γερμανία, κατηγορούμενοι για το σχεδιασμό συνωμοσίας που σκόπευε να εξαπολύσει επίθεση στο γερμανικό κοινοβούλιο (Bundestag) και να ανατρέψει την εκλεγμένη κυβέρνηση.

Σε μια από τις μεγαλύτερες υποθέσεις που έχουν εκδικαστεί από τα γερμανικά δικαστήρια εδώ και δεκαετίες, οι εισαγγελείς κατηγορούν την ομάδα κατηγορουμένων ότι προετοίμαζε μια «προδοτική επιχείρηση» με σκοπό να εισβάλει στη Bundestag και να πάρει βουλευτές ως ομήρους.

Η διαδικασία

Η

δίκη που ξεκινά σήμερα στο περιφερειακό δικαστήριο της Φρανκφούρτης είναι η δεύτερη από τις τρεις δίκες που πραγματοποιούνται στη Γερμανία και συνδέονται με το σχέδιο πραξικοπήματος που αποκαλύφθηκε το 2022.

Ab Dienstag stehen vor dem Oberlandesgericht Frankfurt Heinrich XIII. Prinz Reuß sowie acht weitere Personen vor Gericht. Sie sollen die Anführer einer Terrorgruppe aus dem #Reichsbürger-Milieu sein. https://t.co/lG5lLiuZ20 pic.twitter.com/fi62JFgTGy

— BR24 (@BR24) May 20, 2024

Συνολικά, για την εξαιρετικά περίπλοκη αυτή υπόθεση δικάζονται 26 άτομα σε τρία διαφορετικά δικαστήρια. Εννέα μέλη του φερόμενου «στρατιωτικού βραχίονα» της ομάδας δικάστηκαν στη Στουτγάρδη στα τέλη Απριλίου, ενώ μια τρίτη δικαστική διαδικασία έχει προγραμματιστεί να ξεκινήσει στο Μόναχο τον Ιούνιο.

Οι ακροάσεις διεξάγονται υπό αυστηρά μέτρα ασφαλείας, με τη δίκη στη Φρανκφούρτη να φιλοξενείται σε μια ειδικά κατασκευασμένη εγκατάσταση, που κόστισε πολλά εκατομμύρια ευρώ.

Τα μέλη της ομάδας

Μεταξύ των κατηγορουμένων στη Φρανκφούρτη συμπεριλαμβάνεται και ο αριστοκρατικής καταγωγής Χάινριχ Ρόις (Heinrich XIII Prinz Reuss), ακροδεξιός ακτιβιστής και φιλομοναρχικός, ο οποίος θεωρείται από τους αρχηγούς της ομάδας και εικάζεται ότι θα γινόταν ο προσωρινός αρχηγός του κράτους μετά την ανατροπή της σημερινής κυβέρνησης.

Δίπλα στον Ρόις θα κάθονται στο εδώλιο οι πρώην στρατιωτικοί Ρούντιγκερ φον Πεσκατόρε, Μαξιμίλιαν Έντε και Πέτερ Βέρνερ, οι οποίοι φέρονται ως ιδρυτές της οργάνωσης τον Ιούλιο του 2021.

Επίσης, κατηγορείται για συμμετοχή η δικαστής και πρώην βουλευτής του ακροδεξιού πολιτικού σχηματισμού «Εναλλακτική για τη Γερμανία», Μπίργκιτ Μαλσάκ-Βίνκερμαν, η οποία φέρεται να διευκόλυνε την πρόσβαση της ομάδας σε χώρους του κοινοβουλίου και της είχαν υποσχεθεί ότι θα αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της δικαιοσύνης.

«Συνωμοτικοί μύθοι»

Το σχέδιο, που αποκαλύφθηκε και ματαιώθηκε από την αστυνομία στα τέλη του 2022, αποτελεί ένα ισχυρό δείγμα της αυξανόμενης απειλής που υπάρχει σήμερα για τη δημοκρατία στη Γερμανία. Οι κατηγορούμενοι έχουν αναφέρει ότι εμπνεύστηκαν από «συνωμοτικούς μύθους», όπως αυτόν που αντιπροσωπεύει το παγκόσμιο κίνημα QAnon, ενώ συνέταξαν επίσης και «λίστες εχθρών».

Επίσης, ήταν μέλη της κίνησης «Πολίτες του Ράιχ» (Reichsbuerger), μιας οργάνωσης εξτρεμιστών που λατρεύει τα όπλα και απορρίπτει τη νομιμότητα της σύγχρονης γερμανικής δημοκρατίας.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, οι φερόμενοι ως συνωμότες πίστευαν ότι η Γερμανία διοικείται από ένα κρυφό «βαθύ κράτος» και ήταν πεπεισμένοι ότι μια διεθνής «συμμαχία νικητριών χωρών», συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, ήταν έτοιμη να υποστηρίξει την ανάσταση της πραγματικής Γερμανίας, που σήμερα βρίσκεται βυθισμένη.

 

Keywords
Τυχαία Θέματα