Γ. Αργείτης: Για να περιοριστούν οι επιπτώσεις του πληθωρισμού πρέπει να ενισχυθεί η απασχόληση, να αυξηθούν οι μισθοί και να μειωθεί το φορολογικό βάρος

Στην δεύτερη κατά σειρά εκπομπή με τον επιστημονικό διευθυντή του Ινστιτούτου Εργασίας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας (ΙΝΕ-ΓΣΕΕ) και καθηγητή στο ΕΚΠΑ Γιώργο Αργείτη τέθηκαν επί τάπητος οι δημοσιονομικές και μακρο-οικονομικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία.

Όπως σχολίασε, αρχικά, ο κ. Αργείτης, «για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια στην ελληνική οικονομία μπορεί να δει κανείς το ποτήρι μισογεμάτο και την ίδια στιγμή μισοάδειο».

«Αν κοιτάξει κανείς τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας, το ποτήρι είναι μισογεμάτο, αλλά όσον αφορά στα διαρθρωτικά χαρακτηριστικά της Οικονομίας, το ποτήρι είναι μισοάδειο», έσπευσε να προσθέσει ο ίδιος.

Σύμφωνα με τον επιστημονικό διευθυντή του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ η ελληνική Οικονομία είχε μια πολύ καλή επίδοση το α’ εξάμηνο. «Αν προσεγγίσουμε την ελληνική οικονομία με τον ρυθμό μεγέθυνσης, είχε μια πολύ καλή επίδοση στο α’ εξάμηνο του 2022», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αργείτης, ο οποίος-όμως-τόνισε στη συνέχεια πως «το ερώτημα είναι αν οι ενδογενείς δυνάμεις μπορούν να τήν πάνε σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης…».

Το ανησυχητικό- σύμφωνα με τον ίδιο- είναι πως η «ελληνική οικονομία είναι πρώτη στο εμπορικό έλλειμμα και δείχνει απόλυτη εξάρτηση από τα εισαγόμενα αγαθά», αλλά και ότι «οι βαθμοί δημοσιονομικής ελευθερίας είναι περιορισμένοι».

Εξηγώντας τι εννοεί, υποστήριξε πως «η ασκούμενη οικονομική πολιτική τα τελευταία 2-3 χρόνια υπερ-εξάντλησε τους βαθμούς δημοσιονομικής ελευθερίας που είχε δώσει ως επιλογή η Ε.Ε., καθώς ‘’έπεσαν’’ πολλοί δημοσιονομικοί πόροι».

Ο κ. Αργείτης υπερτόνισε την ανάγκη να «επιστρέψει η χώρα από το 2023 (έστω) σε ένα οριακό αλλά πρωτογενές πλεόνασμα».

Όπως, άλλωστε, ανέφερε ο ίδιος «η κατανάλωση θεωρούμε ότι θα πληγεί από την ακρίβεια το επόμενο διάστημα».

Σύμφωνα με τον καθηγητή «αντισταθμιστικοί παράγοντες για τον περιορισμό των επιπτώσεων του πληθωρισμού είναι η αύξηση της απασχόλησης, οι αυξήσεις μισθών (όχι μόνο η αύξηση κατώτατου μισθού) και η μείωση φορολογικού βάρους για εργαζόμενους και νοικοκυριά».

Σχετικά με τις επενδύσεις, τόνισε πως πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερες, με τον ίδιο να σχολιάζει πως «το ποσοστό δεν λέει τίποτα αν δεν δούμε τα πραγματικά μεγέθη».

Υπερτονίζοντας, παράλληλα, την ανάγκη αύξησης των επενδύσεων, ο κ. Αργείτης εκτίμησε πως «αυτό θα επιφέρει μετασχηματισμούς στο παραγωγικό και μακρο-οικονομικό σύστημα».

Πάντως, ο κ. Αργείτης έσπευσε να τονίσει πως είναι θετική εξέλιξη ότι μειώνεται το «επενδυτικό κενό» αρκεί να συνεχιστεί και να ενισχυθεί.

Κλείνοντας την εκπομπή ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ και καθηγητής στο ΕΚΠΑ Γιώργος Αργείτης έκρουσε «καμπανάκι» για «να υπάρχει σύνεση στα δημόσια οικονομικά, καθώς με τόσο μεγάλο χρέος, δεν μας παίρνει»-όπως ανέφερε χαρακτηριστικά- «να μπαίνουμε σε νέες περιπέτειες».

Όπως τόνισε ο ίδιος, οι όποιες παρεμβάσεις πρέπει να είναι στοχευμένες ώστε και να μην εκτροχιάσουν την Οικονομία και να υπάρχει αναπτυξιακό αποτέλεσμα, αλλά και να έχουν θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα