Επιλεκτικές αμνησίες

Απογοητευμένη από την πολυετή αναμονή, δύσπιστη, καχύποπτη σε βαθμό που ο γιος της να την επικρίνει, αλλά πανέξυπνη ως σύζυγος του πολυμήχανου, η Πηνελόπη θέτει τη δοκιμασία της κλίνης, έτσι ώστε να επιβεβαιωθεί για την οριστική αναγνώριση του συντρόφου της.

Δοκιμασίες έντονες με βαρύτατες οικονομικές και ψυχοκοινωνικές συνέπειες υφίστανται και οι πολίτες, καθώς και οι διαμένοντες στην ελληνική επικράτεια.

Οι βιβλιογραφικές αναφορές για τις ψυχοσυναισθηματικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID 19εμπλουτίζουν την επιστημονική εργογραφία, πλην όμως, αρκεί μια έξοδος από την οικία του

καθενός και της καθεμίας για τη «βιωματική» διαπίστωσή τους.

Συσσωρευτικά, η αποδίδουσα στην πολεμική εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία εκτόξευση των τιμών των αγαθών, και κυρίως, της ενέργειας διαφαίνεται, και δημοσκοπικά, ότι ταλανίζει τα οικογενειακά βαλάντια.

Οι περισσότερες χώρες που διακρίνονται για την πιστή εφαρμογή του νεοφιλευλευθερισμού και των ακραιφνών οικονομικών μοντέλων, στα πλαίσια της στοιχειώδους άσκησης κοινωνικής πολιτικής, έχουν λάβει, ήδη, μέτρα.

Στη Γερμανία, το μηνιαίο εισιτήριο απεριόριστων διαδρομών με μειωμένη τιμή ισχύει για όλες τις αστικές αλλά και υπεραστικές μετακινήσεις μικρών αποστάσεων και αφορά αστικά λεωφορεία, τραμ, μετρό, προαστιακό και τοπικά τρένα, ενώ εξαιρούνται τρένα μεγάλων αποστάσεων (ICE, Intercity, Εurocity) και υπεραστικά λεωφορεία.

Πρόσφατα, και πριν από μία εβδομάδα στην Κύπρο,  ομόφωνα, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε νόμο για τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα που κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία με τη μορφή του κατεπείγοντος.

Και στην Ελλάδα; Βάσει του άρθρου 81 του ν. 4916/2022 οι ιδιοκτήτες των οχημάτων και για τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο 2022 πιστώθηκαν, πλην κάποιων εξαιρέσεων, με το εξωφρενικό ποσό των 40 €.

Ούτε λόγος για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα. Ο καθ΄ ύλην αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας υπήρξε ανένδοτος, αφού σε πρόσφατη δήλωσή του, μεταξύ των άλλων, ανέφερε ότι «η μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης ή του ΦΠΑ στα καύσιμα θα είχε πολύ μεγάλο δημοσιονομικό κόστος, τεράστιο. Θα έστελνε και ένα άσχημο μήνυμα στις αγορές…».

Ποιος κυβερνά τον τόπο αυτό; Οι αγορές!!! Προφανώς. Το μήνυμα, ομολογουμένως κατά τον Υπουργό είναι άσχημο. Δυστυχώς, όμως, όχι για τις αγορές, αλλά για τους πολίτες της έρημης αυτής χώρας. Εν τη ρύμη του λόγου του ο κ. Γεωργιάδης, ασχέτου της συνεπακόλουθης επιχειρηματολογίας του, διαμήνυσε το προφανές.

Ότι την πολιτική την ορίζουν οι αγορές. Στα πλαίσια του νεοφιλελευθερισμού, προφανώς και ως κύριος εκφραστής της αυτή η Κυβέρνηση, καλώς ποιεί, αφού με το Πρόγραμμα αυτό υπερψηφίσθη. Πλην όμως, τόσο στη Γερμανία όσο και στην Κύπρο, αν και ακολουθείται ο φιλελευθερισμός, ο νόμος των αγορών, γιατί εφαρμόζεται κοινωνική πολιτική;

Keywords
Τυχαία Θέματα