Αναθεώρηση (Revision) αρθροπλαστικής- Πότε είναι απαραίτητη;

Και είναι λογικό, αφού οι πρώτες αρθροπλαστικές πραγματοποιήθηκαν πριν από περίπου 40 χρόνια, με αποτέλεσμα σήμερα να παρουσιάζουν φθορά. “Αυτό είναι φυσιολογικό.

Τα υλικά που  χρησιμοποιήθηκαν την προηγούμενη 15ετία -20ετία στις επεμβάσεις αρθροπλαστικής ισχίου αλλά και γόνατος ακολουθούν τους νόμους της φύσης και φθείρονται σταδιακά.

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται στην αντικατάσταση αρθρώσεων μπορεί να διαρκέσουν έως και 15 ή 20 χρόνια –  δεν διαρκούν για πάντα. Όταν το εμφύτευμα φθαρεί, οι ασθενείς χρειάζονται μια δεύτερη χειρουργική επέμβαση κατά την οποία το υπάρχον εμφύτευμα

αφαιρείται και αντικαθίσταται. Αυτό ονομάζεται αναθεώρηση (Revision)”, εξηγεί μιλώντας στο The Caller o διακεκριμένος Ορθοπαιδικός Χειρουργός, Διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής Ψυχικού Dr. Ευάγγελος Γάκης.

Σε ποιες περιπτώσεις απαιτείται αναθεώρηση;

Ο Dr Γάκης απαριθμεί τις ενδείξεις της αναθεώρησης: 

1. Όταν υπάρχει χαλάρωση του εμφυτεύματος ή όταν αυτό μολυνθεί ή πονάει λόγω κακής τοποθέτησης.
2. Όταν η αρθροπλαστική  ισχίου ή γόνατος γίνεται επώδυνη λόγω φθοράς και χαλάρωσης των εξαρτημάτων. Μια αποτυχημένη αρθροπλαστική λόγω πρώιμης χαλάρωσης ή κακής τοποθέτησης δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα στην καθημερινότητα, προκαλώντας αναπηρία.

3. Όταν έχει προηγηθεί πτώση ή  ατύχημα που προκαλεί κάταγμα του οστού κοντά στην αρθροπλαστική.
4. Όταν το εμφύτευμα εξαρθρηθεί.
5. Όταν αναπτυχθεί βαθιά λοίμωξη σε αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος. Σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να γίνει νέα χειρουργική επέμβαση και να εφυτευθούν νέα, μη μολυσμένα υλικά.  Εάν αναπτύξετε βακτηριακή λοίμωξη σε άλλο μέρος του σώματός σας μετά την αντικατάσταση της άρθρωσης, επισκεφθείτε τον γιατρό σας για κατάλληλα αντιβιοτικά.
6. Σπανιώτερα, η αναθεώρηση απαιτείται όταν ένα εμφύτευμα ανακαλείται.

Προειδοποιητικά σημάδια

Τα σημάδια που μπορεί να δείξουν σε έναν ασθενή ότι μπορεί να χρειάζεται αναθεώρηση περιλαμβάνουν πόνο που εμφανίζεται ξαφνικά, πρόβλημα στη βάδιση και μειωμένο εύρος κίνησης. Οι ασθενείς που έχουν αντικαταστήσει μια άρθρωση με τεχνητή και παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα θα πρέπει να δουν αμέσως το γιατρό τους. 

Αλλά και πριν από αυτό, είναι σημαντικό να επισκέπτεστε τον ορθοπαιδικό σας κάθε λίγα χρόνια μετά την αντικατάσταση ισχίου ή γόνατος, ακόμη κι αν αισθάνεστε καλά. Ο γιατρός μπορεί να ελέγξει για πρόωρη χαλάρωση του εμφυτεύματος ή κάποιο άλλο μικρό πρόβλημα πριν προκαλέσει μεγάλο πρόβλημα.

Σημαντική η εμπειρία

“Η χειρουργική αναθεώρηση της άρθρωσης είναι πιο πολύπλοκη από την αρχική επέμβαση και απαιτεί ένα επίπεδο δεξιοτήτων, εμπειρίας και οργάνωσης. Δεν είναι για όλους τους χειρουργούς. Κάποιος που χρειάζεται μια επέμβαση αναθεώρησης λόγω λοίμωξης, χαλάρωσης των υλικών κατάγματος πέριξ της πρόθεσης ή άλλου σοβαρού προβλήματος, πρέπει να απευθυνθεί σε  έναν ορθοπαιδικό χειρουργό που να εκτελεί πολλές από αυτές τις επεμβάσεις και σε ένα κέντρο που να εκτελεί πολλές αντικαταστάσεις της άρθρωσης,  ώστε να εξασφαλιστεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να μειωθεί ο κίνδυνος επιπλοκών”, υπογραμμίζει ο Dr Γάκης.

Πλέον, στα σοβαρά κράτη έχουν αναπτυχθεί μονάδες με γιατρούς ορθοπαιδικούς που πραγματοποιούν μόνο τις επεμβάσεις αναθεώρησης των φθαρμένων ή αποτυχημένων αρθροπλαστικών.

Φθαρμένα, χαλαρωμένα υλικά που αναθεώρησε ο Dr Γάκης

“Τα τελευταία χρόνια, με την εξέλιξη και την τεχνολογία να καλπάζει στις πρωτοπαθείς επεμβάσεις, όλο και λιγότεροι χειρουργοί ασχολούνται με την βαρύτατη αναθεώρηση, δηλαδή τη δεύτερη επέμβαση, διότι αυτή προϋποθέτει λιγότερη χρήση τεχνολογίας και ρομποτικής πλοήγησης, αυξημένο χειρουργικό χρόνο, περισσότερη οργάνωση και εμπειρία και πολλές ώρες σοβαρής εκπαίδευσης.

Χρειάζεται επίσης πολύ καλή γνώση των υλικών – τόσο εκείνων που θα αντικατασταθούν (πλήρως ή μερικώς), όσο κι εκείνων που θα χρησιμοποιηθούν. Στην κλινική μας έχουμε δημιουργήσει μια ομάδα ιατρών  με πολυετή εμπειρία και  οργάνωση, ένα κέντρο αντικατάστασης αρθρώσεων  και αναθεώρησης φθαρμένων αρθροπλαστικών με  εξοπλισμό ικανό να υποστηρίζει μεγάλες επεμβάσεις αντικατάστασης φθαρμένων αρθροπλαστικών”, τονίζει ο Dr Γάκης. 

Πρόληψη 

Οι ασθενείς συχνά ρωτούν ποια βήματα μπορούν να κάνουν για να διαρκέσει περισσότερο η αρχική τους αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος.Οι ακόλουθοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τη μακροζωία και να μειώσουν την ανάγκη χειρουργικής αναθεώρησης:Αποφύγετε την υπερβολική χρήση της άρθρωσης. Στους ασθενείς συστήνεται να αποφεύγουν δραστηριότητες μεγάλου αντίκτυπου, όπως το τρέξιμο, οι οποίες μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια ζωής της αντικατάστασης της άρθρωσης.Προσπαθήστε να περπατάτε αντί να τρέχετε.Αποφύγετε τα αθλήματα που απαιτούν άλματα και δυνατή προσγείωση, τα οποία μπορούν να βλάψουν ή να αποδυναμώσουν την άρθρωση. Αντ’ αυτού, ασχοληθείτε με δραστηριότητες χωρίς μεγάλη φόρτιση, που χτίζουν μυϊκή δύναμη.Διατηρήστε ένα υγιές βάρος.Τα υπέρβαρα άτομα έχουν περισσότερες πιθανότητες να  χαλαρώσουν ένα εμφύτευμα
Keywords
Τυχαία Θέματα