Tι είναι η γυροειδής αλωπεκία (τριχοφάγος) που πάσχει η Ιωάννα Τούνη

Για πρώτη φορά η Ιωάννα Τούνη αποκάλυψε ότι πάσχει από γυροειδή Αλωπεκία, εξαιτίας των δύσκολων καταστάσεων που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες.

Η γυροειδής αλωπεκία ή αλλιώς τριχοφάγος είναι μία παθολογική, αυτοάνοση κατάσταση που προσβάλλει το 1-2% του πληθυσμού και χαρακτηρίζεται από απώλεια μέρους ή όλων των τριχών, συνήθως από το τριχωτό της κεφαλής, τα γένια, τα φρύδια ή και το σώμα.

Οι τρίχες χάνονται σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ έχουν αναφερθεί περιπτώσεις γυροειδούς αλωπεκίας που ο ασθενής χάνει όλα τα μαλλιά του σε μία νύχτα. Τα

δύο φύλα προσβάλλονται με την ίδια συχνότητα, ενώ συνηθέστερη είναι η εμφάνιση της γυροειδούς αλωπεκίας σε παιδιά και εφήβους.

Τυπικά, τα πρώτα συμπτώματα της γυροειδούς αλωπεκίας είναι μικρές αποψιλωτικές πλάκες στρογγυλού ή ωοειδούς σχήματος. Οι πλάκες της γυροειδούς αλωπεκίας είναι συνήθως ασυμπτωματικές, αν και μπορεί να παρουσιάζουν κνησμό ή να είναι ελαφρώς επώδυνες. Το υποκείμενο δέρμα στην γυροειδή αλωπεκία εμφανίζεται φυσιολογικό και μη ουλοποιημένο.

Κατά την κλινική εξέταση, οι τρίχες πλησίον της πλάκας γυροειδούς αλωπεκίας είναι λεπτές και μοιάζουν με «θαυμαστικό», καθώς λεπταίνουν περισσότερο κοντά στη ρίζα τους. Σε ενεργό γυροειδή αλωπεκία οι τρίχες αποκολλώνται εύκολα κατά την έλξη, ενώ κατά την επανέκφυσή τους οι τρίχες είναι συνήθως λευκές.

Οι συνηθέστερες εντοπίσεις της γυροειδούς αλωπεκίας είναι στα μαλλιά και οι τρίχες στα γένια και τα φρύδια, αλλά πρακτικά μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε στο δέρμα υπάρχουν τρίχες. Τα νύχια πάσχουν επίσης κατά τη γυροειδή αλωπεκία και εμφανίζουν εμβυθύνσεις (βοθρία) ή γραμμώσεις.

Η νόσος μπορεί να υποχωρήσει μόνη της ή να παραμένει σταθερή σε χρόνια ενεργό γυροειδή αλωπεκία.

Θεραπεία Γυροειδούς Αλωπεκίας
Η θεραπεία της γυροειδούς αλωπεκίας είναι επιβεβλημένη, καθώς αυτή προκαλεί έντονο stress και ψυχολογικά προβλήματα στους ασθενείς που πάσχουν, επιδεινώνοντας την κατάσταση. Με τη θεραπεία οι ασθενείς αποβάλλουν την κοινωνική φοβία και βελτιώνεται η ποιότητα ζωή τους. Η γυροειδής αλωπεκία που αφορά σε μικρές βλάβες, συνίσταται σε απλή παρακολούθηση του προβλήματος, καθώς συχνά το πρόβλημα αποκαθίσταται μόνο του και οι τρίχες επανεκφύονται.

Πηγή: advancedhairclinics.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ιωάννα Τούνη,ioanna touni