O πατέρας Λίβυος διαλύει τους μύθους των φανατικών για τα «κορίτσια-παπαδακια»: «Σε αυτά τα κοριτσάκια ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;»

Οργή από φανατικούς έχει προκάλεσε το γεγονός ότι ο πρωτοπρεσβύτερος  Αλέξανδρος Καριώτογλου έθεσε δύο νεαρά κορίτσια- στην «υπηρεσία» της Εκκλησίας κάνοντας τα παπαδάκια. Από τα εκατοντάδες μηνύματα στήριξης ξεχωρίζει η ανάρτηση ενός επίσης φωτισμένου ιερέα , του π. Λίβυου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο φωτισμένος ιερέας με την πανελλήνια αναγνώριση και το διεθνές κύρος τέθηκε σε αργία από την Εκκλησία της Ελλάδος και ενημερώθηκε ότι δεν μπορεί να ιερουργεί έως ότου η  Ιερά Σύνοδος συζητήσει το θέμα

και αποφανθεί.

Τη στήριξή του ανάμεσα σε πολλούς άλλους εξέφρασε και π. Λίβυοσ μέσα από μακροσκελή ανάρτησή του στο Facebook. Μάλιστα μεταξύ άλλων αναφέρει σε έντονο τόνο: «Το πρόβλημα τους είναι η γυναίκα, διότι την θεωρούν μιαρή, βρώμικη και κατώτερη του άνδρα. Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Όλα τα αλλά περί κανόνων είναι ένα ωραίο άλλοθι του μισογυνισμού και της ψυχοπαθολογίας τους» ενώ στο τέλος της ανάρτησ;hς του αναρωτιέται εύλογα: “σε αυτά τα κοριτσάκια που έχουν δεχθεί και ζήσει όλη αυτή την “Χριστιανική” επίθεση “αγάπης” και “σεβασμού” όλη αυτή την θρησκευτική βία, ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός και η Εκκλησία των Αγίων του δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;”

Ολόκληρη η ανάρτηση του π. Λίβυου

Όταν ένας ιερέας άμισθος, που έχει αφιερώσει ολάκερη την ζωή του στην εκκλησία και την θεολογία απειλείται με αργία και βάναυσα λοιδορείται από αγέλες θρησκευτικών φονταμεταλιστών επειδή έδωσε σε δυο κοριτσάκια να κρατήσουν την λαμπάδα στην Θεία Λειτουργία, τότε κάτι σίγουρα δεν πάει καλά στην Εκκλησία.

Αλλά γιατί δεν μας αρέσει η αλήθεια; Ο Χριστός δεν μας ζήτησε να είμαστε ακέραιοι και αληθινοί; Γιατί δεν λένε καθαρά όλοι αυτοί που ενοχλήθηκαν από τα κοριτσάκια που κρατούσαν ως Άγγελοι πραγματικά, την λαμπάδα στην Θεία Λειτουργία, ότι το πρόβλημα τους είναι η γυναίκα;;

Ναι, η γυναίκα είναι το πρόβλημα τους και όχι η τήρηση των κανόνων της Εκκλησίας, τους οποίους επιλεκτικά χρησιμοποιούν όπως και όπου θέλουν. Αλήθεια πολύ θα ήθελα έναν από αυτούς να τον μετρήσω με τους κανόνες των Αγίων Πατέρων και μάλιστα τους πιο αυστηρούς να δούμε πόσοι από αυτούς θα επιτρεπόταν να μπαίνουν μέσα στην εκκλησία.

Το πρόβλημα τους είναι η γυναίκα, διότι την θεωρούν μιαρή, βρώμικη και κατώτερη του άνδρα. Αυτή είναι όλη η αλήθεια. Όλα τα αλλά περί κανόνων είναι ένα ωραίο άλλοθι του μισογυνισμού και της ψυχοπαθολογίας τους.

Κάθε γυναίκα είναι μέλος και μέρος του Αναστημένου Σώματος του Χριστού. Ο Χριστός την έχει ήδη συμπεριλάβει στην Έσχατη δόξα Του, την οποία βιώνουμε σε κάθε Θ. Λειτουργία.

Η Θεία Λειτουργία είναι εικόνα της Βασιλεία του Θεού, εκεί που πάντες είμαστε ενωμένοι με τον Θεό Πατέρα και τον Χριστόν δια του Αγίου Πνεύματος, δίχως κανένα διαχωρισμό και διαίρεση.

Πως είναι δυνατόν να διαιρούνται οι ανθρώποι εντός της Θείας Λειτουργίας; Κάθε διαχωρισμός εντός της Θεία Ευχαριστίας είναι τεράστιο αμάρτημα που μεταβάλει τον εικονισμό της Βασιλείας σε κόλαση της ιστορίας.

Κανένας κανόνας δεν απαγορεύει από την γυναίκα να κρατάει την λαμπάδα στον ιερέα όταν λέει το Ευαγγέλιο, στην Μικρή ή Μεγάλη είσοδο, να ψάλλει στο ψαλτήρι και να βοηθάει γενικότερα το έργο της ενοριακής ζωής. Άλλωστε ο θεσμός των Διακονισσών δεν καταργήθηκε ποτέ, μπορεί να ατόνησε για λόγους κοινωνικούς και πολιτισμικούς, αλλά δεν καταργήθηκε. Και δεν ήταν χειροθεσία αλλά χειροτονία.

Άλλωστε σε μοναστήρια και σε ναούς της υπαίθρου, στα χωριά που εμείς διακονούμε, και πλέον το ποίμνιο είναι ελάχιστο, οι γυναίκες και τα μικρά κορίτσια διαδραματίζουν τεράστιο ρόλο και έργο στην ζωή της ενορία μας.

***σε αυτά τα κοριτσάκια που έχουν δεχθεί και ζήσει όλη αυτή την “Χριστιανική” επίθεση “αγάπης” και “σεβασμού” όλη αυτή την θρησκευτική βία, ποιος θα εξηγήσει ότι ο Χριστός και η Εκκλησία των Αγίων του δεν έχει κανένα πρόβλημα που γεννήθηκαν γυναίκες;

Όλα ξεκίνησαν όταν στην σελίδα του Άγιου Νικόλαου Ραγκαβά στην Πλάκα, μια ενορία που ο π. Αλέξανδρος έχει μεταμορφώσει σε μια πνευματική κυψέλη με πανελλήνια αναγνώριση, εμφανίστηκαν οι φωτογραφίες με τα νεαρά κορίτσια να βοηθούν το έργο του ιερέα.

Ακολούθησε οργανωμένο πογκρόμ χυδαιότητας από φανατικούς υπερσυντηρητικούς κύκλους, ένα γεγονός που φαίνεται ότι πίεσε την Αρχιεπισκοπή η οποία προχώρησε στην πρωτοφανή απόφαση.

Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από ανθρώπους των γραμμάτων, οι οποίοι γνωρίζουν το σημαντικό έργο του πατήρ Αλέξανδρου Καριώτογλου και τα όσα έχει προσφέρει στην Εκκλησία.

Προφανώς πλέον οι επόμενες μέρες θα είναι ημέρες ευθύνης για τον Αρχιεπίσκοπο και την Ιερά Σύνοδο που καλούνται να αντιμετωπίσουν με ευθύνη την πίεση των υπερσυντηρητικών κύκλων.

Ποιος είναι ο πατήρ Αλέξανδρος Καριώτογλου

Πρόκειται για μια πολύ γνωστή προσωπικότητα στον θεολογικό χώρο. Ένα από τα φωτεινά και προοδευτικά μυαλά της εκπαίδευσης αλλά και της θεολογίας, με πανελληνία αλλά και διεθνή αναγνώριση.

Ο π. Αλέξανδρος Καριώτογλου γεννήθηκε στη Λίμνη Ευβοίας το 1948 και κατάγεται από τη Σάμο. Αποφοίτησε από το Πυθαγόρειο Γυμνάσιο Σάμου και σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και Munster της Γερμανίας. Ειδικεύτηκε στην Ιστορία των Θρησκευμάτων και ανακηρύχθηκε διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δίδαξε στην ιδιωτική και δημόσια εκπαίδευση, για τρία χρόνια στη Θεολογική Σχολή Αγίου Ανδρέου στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας καθώς και για οκτώ χρόνια στο Παιδαγωγικό Τμή­μα του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας.

Υπήρξε σύμβουλος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερωνύμου. Αφυπηρέτησε από τη θέση του Σχολικού Συμβούλου Πειραιώς.

Έχει συγγράψει 10 βιβλία επιστημονικού και εκπαιδευτικού περιεχομένου, μέρος του συλλογικού συγγράμματος του Θεολογικού Τμήματος για το Ανοικτό Πανεπιστήμιο και ένα σημαντικό αριθμό άρθρων. Για το βιβλίο του “Ορθοδοξία και Ισλάμ” έχει τιμηθεί με το Α΄ βραβείο “Αμπντί Ιπεκτσί”.

Εκπρόσωπος της νεότερης γενιάς των θεολόγων, θεωρείται ότι προσπαθεί να συνδυάσει την ορθόδοξη θεολογία με ένα σύγχρονο και εμπειρικό τρόπο θέασης της ζωής.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Λίβυος, “κορίτσια-παπαδακια”, “Σε, Χριστός,livyos, “koritsia-papadakia”, “se, christos