COSMOTE: Λύση «έξυπνης» διαχείρισης απορριμμάτων με τεχνολογία ΝΒ-ΙοΤ στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης

Την COSMOTE επέλεξε ο Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, μετά από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό,για την προμήθεια και εφαρμογή συστήματος έξυπνων κάδων αποκομιδής απορριμμάτων.

Με την «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων βελτιώνεται η καθημερινότητα των κατοίκων, ενώ ο Δήμος εξοικονομεί πολύτιμους πόρους και μειώνει τις δαπάνες. Η λύση αξιοποιεί την τεχνολογία Narrow-BandInternetofThings(NB-IoT), καθώς απαιτεί μικρό όγκο δεδομένων για τη

διασύνδεση συσκευών μέσω δικτύου κινητής, μειώνοντας δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και το κόστος.

Η COSMOTE στο πλαίσιο του έργου θα εγκαταστήσει συσκευές τηλεματικής σε 5.300 μηχανικούς κάδους αποκομιδής απορριμμάτων του Δήμου Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης, επιτρέποντας στην υπηρεσία καθαριότητας του Δήμου την εξ΄ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο παρακολούθηση της πληρότητας και κατάστασής τους, καθώς και τον δυναμικό σχεδιασμό για την τοποθέτησή τους ανάλογα με τη ζήτηση, μέσω πλατφόρμας ανάλυσης και αξιολόγησης δεδομένων της EmDoΤ.

Επιπλέον, θα τοποθετηθούν tablets με εφαρμογή πλοήγησης οδηγών σε όλα τα απορριμματοφόρα οχήματα του Δήμου, για τη στοχευμένη δρομολόγηση των οχημάτων αποκομιδής, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες περισυλλογής.

Στα πλεονεκτήματα της λύσης συγκαταλέγονται: η μείωση του λειτουργικού κόστους αποκομιδής(έως και 50%)μέσω της ελάττωσης των διαδρομών,η μείωση των εκπεμπόμενων ρύπων, η εξοικονόμηση καυσίμων αλλά και ανθρώπινων πόρων, καθώς και η αποτροπή της υπερπλήρωσης των κάδων και η προστασία τους από καταστροφές. Με τον τρόπο αυτό, η λύση συνεισφέρει στη διαμόρφωση ενός πιο καθαρού και βιώσιμου περιβάλλοντος.

Η λύση χρησιμοποιεί το εκτενές δίκτυο COSMOTE NB-IoT και έχει αναπτυχθεί στην ευέλικτη cloud πλατφόρμα Microsoft Azure, προσφέροντας απρόσκοπτη και ασφαλή συνδεσιμότητα από κάθε σημείο.

Η «έξυπνη» διαχείριση απορριμμάτων βοηθά τους δήμους να μειώσουν το ανθρακικό τους αποτύπωμα, και να υιοθετήσουν πιο φιλικές προς το περιβάλλον διαδρομές συλλογής, συμβάλλοντας στη μείωση των εκπομπών αερίων στις πόλεις. Είναι μία από τις καινοτόμες λύσεις τεχνολογίας που προσφέρει ο Όμιλος ΟΤΕ, σύμφωνα με τη στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης, απαντώντας στις πιο επείγουσες προκλήσεις της εποχής.

Ο Δήμαρχος Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης κ. Γρηγόρης Κωνσταντέλλος σημείωσε:

«Στο Δήμο Βάρης Βούλας Βουλιαγμένης τα τελευταία χρόνια, με σύμμαχο την τεχνολογία, αναπτύσσονται δράσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα του πολίτη, ενώ ταυτόχρονα αναδεικνύουν και προστατεύουν το περιβάλλον. Η έξυπνη διαχείριση απορριμμάτων αποτελεί λύση που εξυπηρετεί στο ακέραιο τους στόχους της τριπλής τελικής γραμμής της αειφορίας, το περιβάλλον, τον άνθρωπο και την οικονομία και η άμεση εφαρμογή της ήταν στις προτεραιότητες μας. Σήμερα είμαστε έτοιμοι, στον τομέα της διαχείρισης των οικιακών μας απορριμμάτων, να κάνουμε ακόμα ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον.»

Ο Διευθυντής Πωλήσεων ICT Ομίλου ΟΤΕ, κ. Λυκούργος Αντωνόπουλος, δήλωσε:

«Συνεργαζόμαστε με Δήμους σε ολόκληρη τη χώρα, παρέχοντάς τους εξειδικευμένες λύσεις ευφυών πόλεων, παραμετροποιημένες σύμφωνα με τις κατά τόπους ανάγκες, ενώ παραμένουμε δίπλα τους σε κάθε βήμα.Το μέγεθος, η τεχνογνωσία και η εμπειρία του Ομίλου ΟΤΕ, τον καθιστούν συνεργάτη επιλογής για κάθε δημοτική αρχή και κάθε οργανισμό που, μέσα από καινοτόμες τεχνολογίες και λύσεις, επιθυμεί να ενισχύσει την ποιότητα ζωής και να χτίσει ένα βιώσιμο μέλλον.»

Πανελλαδική κάλυψη από το δίκτυο COSMOTE NB-IoT

Η COSMOTE επενδύει εντατικά στην επέκταση του δικτύου της NB-IoT, προσφέροντας σήμερα τη μεγαλύτερη πληθυσμιακή κάλυψη στην Ελλάδα,που αγγίζει το 99%.

Το δίκτυο NB-IoT απαιτεί μικρό όγκο δεδομένων για τη διασύνδεση συσκευών(π.χ. αισθητήρες, μετρητές, trackers) μέσω του δικτύου κινητής, μειώνοντας έτσι δραστικά την κατανάλωση ενέργειας και δίνοντας ώθηση σε ένα ευρύ φάσμα νέων εφαρμογών. Παράλληλα, προσφέρει κάλυψη παντού, ακόμη και σε υπόγεια, ασφάλεια στην κίνηση δεδομένων και χαμηλό κόστος χρήσης.

Η τεχνολογία NB-IoT είναι ειδικά σχεδιασμένη για εφαρμογές Internet of Things και λύσεις ευφυών πόλεων με απαιτήσεις επικοινωνίας χαμηλού εύρους ζώνης (low bandwidth communication requirements), γεγονός που την καθιστά ιδανική επιλογή για την ανάπτυξη έξυπνων λύσεων που ενισχύουν τη βιωσιμότητα και την αποδοτικότητα του αστικού περιβάλλοντος, για το parking, τον φωτισμό, τη διαχείριση απορριμμάτων, τη μέτρηση ενέργειας ή νερού, κ.ά.

Λύσεις SmartCities από την COSMOTE

Οι πόλεις που υιοθετούν λύσεις και πρακτικές έξυπνης διακυβέρνησης, έξυπνης οικονομίας, έξυπνης κινητικότητας και έξυπνου περιβάλλοντος, προσφέρουν στους κατοίκους τους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης και γίνονται πιο λειτουργικές, εξοικονομώντας πόρους. H COSMOTE συμβάλλει στο σχεδιασμό των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος, μέσα από την παροχή εξειδικευμένων λύσεων Smart Cities, για τομείς όπως η διαχείριση απορριμμάτων, ο φωτισμός, η στάθμευση, η διαχείριση υδάτων, η διαχείριση Mέσων Μαζικής Μεταφοράς, κ.ά.

Keywords
Τυχαία Θέματα