Μητσοτάκης: Εκτιμώ ότι θα ξανασυναντηθώ με Ερντογάν, τα επιχειρήματα της Τουρκίας δεν στέκονται σε διεθνές περιβάλλον

Ευθύνες στη διοίκηση απέδωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σχετικά με το εμπορικό σήμα «Turkaegean» ενώ εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει κινητικότητα στο Αιγαίο το καλοκαίρι αλλά και πως θα ξανασυναντηθεί με τον Ερντογάν.

«Το "Μητσοτάκης γιοκ" το έχω ξανακούσει για τον Έβρο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ

στη Μαδρίτη. Παράλληλα, ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι δεν θα υπάρξει τουρκική κινητικότητα αλλά και πως θα ξανασυναντηθεί με τον Ερντογάν.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως το γεγονός πως ο Ερντογάν δεν αναφέρθηκε καθόλου στα ελληνοτουρκικά δείχνει ότι «επιχειρήματά του δεν μπορούν να σταθούν στη διεθνή σκηνή».

Στη Συνέντευξη Τύπου ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Καλούμαστε από κοινού να αντιμετωπίσουμε προκλήσεις σε έναν κόσμο όλο και πιο περίπλοκο. Συζητήσαμε τις προκλήσεις που προέρχονται από τον Νότο. Προκλήσεις όπως η τρομοκρατία, η παράνομη μετανάστευση, η κρίση που δεν έχει αντιμετωπιστεί στη Λιβύη, η έξαρση της τρομοκρατίας στο Σαχέλ. Μας δημιουργούν εύλογους προβληματισμούς. Η Ελλάδα θέλει να είναι πρωταγωνιστής σ' αυτή τη συζήτηση. Εκφράσαμε την έντονη ανησυχία μας για την επαπειλούμενη επισιτιστική κρίση. Η Ελλάδα θα υποστηρίξει οποιαδήποτε προσπάθεια ώστε το εγκλωβισμένο σιτάρι της Οδησσού να φύγει και να καταλήξει στις χώρες που το χρειάζονται. Η Ελλάδα ελέγχει τον μεγαλύτερο στόλο στην παγκόσμια εμπορική ναυτιλία και θα παίξει καθοριστικό ρόλο.

Ερωτώμενος αν εκτιμά πως οι παραινέσεις Μπάιντεν στον Ερντογάν θα «πιάσουν τόπο», ο Έλληνας πρωθυπουργός, ανέφερε: «Είδα το δελτίο Τύπου του Λευκού Οίκου για τη συνάντηση Μπάιντεν – Ερνυογάν. Είναι σαφές ξεκάθαρο μήνυμα για αποφυγή εντάσεων. Ευθεία παραίνεση στην Τουρκία να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου και να αποφύγει την ακραία ρητορεία. Σε καμία από τις συζητήσεις δεν ετέθη από την Τουρκία ζήτημα για προβολή των δικών της επιχειρημάτων. Αυτό κάτι λέει για το πόσο μπορούν να σταθούν αυτά τα επιχειρήματα σε ένα διεθνές περιβάλλον ή μόνο στο εσωτερικό της Τουρκίας».

Σχετικά με το αν περιμένει ένα ήσυχο καλοκαίρι σχετικά με τα ελληνοτουρκικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε: «Σας έχω ξαναπεί, το Μητσοτάκης γιοκ το έχω ξανακούσει μετά τον Έβρο. Συναντηθήκαμε με τον Ερντογάν εκτιμώ ότι και πάλι θα συναντηθούμε, πρέπει να αντιμετωπίζουμε τις διαφορές μας με μοναδικό σημείο αναφοράς το διεθνές δίκαιο. Κατέστη σαφές σε όλους ότι στην παρούσα συγκυρία όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ στρέφουν την προσοχή τους στην Ουκρανία. Οποιαδήποτε άλλη συζήτηση μπορεί να αποπροσανατολίσει τη Συμμαχία. Στο πεδίο δεν θα έχουμε κινητικότητα και δεν θα έχουμε επανάληψη του καλοκαιριού του 2020».

Σχετικά με το εμπορικό σήμα «Turkaegean» ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε ιδιαίτερα δηκτικός σχετικά με τις ευθύνες: «Προφανώς και θα αντιδράσει νομικά η κυβέρνηση. Θα εξαντλήσουμε τα περιθώρια. Προφανώς και υπάρχουν ευθύνες που δεν υπήρχε νωρίτερα αντίδραση. Κάποιοι άνθρωποι εντός της διοίκησης δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Θα προσπαθήσουμε να διορθώσουμε αυτό που έγινε».

#ΣΥΝΟΔΟΣ_ΚΟΡΥΦΗΣ #ΜΑΔΡΙΤΗ #ΚΥΡΙΑΚΟΣ_ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ #ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ_ΤΥΠΟΥ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα