Ποια η διαφορά λίτρων και VDA στον χώρο αποσκευών;

Χώρος φόρτωσης. Αν ψάχνεις οικογενειακό, κυρίως, αυτοκίνητο είναι στα specs που έχουν “ζουμί”. Πως τον μετράμε όμως και ποια μέθοδος είναι η πιο αξιόπιστη; Σήμερα ρίχνουμε φως στην υπόθεση.

Το ερώτημα που ίσως έχουμε σκεφτεί κάποιοι, είναι πως μετριέται ένας χώρος αποσκευών σε ένα αυτοκίνητο. Πως υπολογίζονται τα πχ 400 λίτρα του χώρου αποσκευών; Το γεμίζει όντως κάποιος με υγρό; Το πιο περίεργο όμως είναι πως υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι μέτρησης που με τον έναν, για παράδειγμα ένα Peugeot 3008

έχει χώρο αποσκευών 591 λίτρα, ενώ με τον άλλο έχει μόλις 520 λίτρα. Προσοχή, και στις δύο περιπτώσεις μιλάμε για το ίδιο αυτοκίνητο (ναι το 3008) και κυρίως μιλάμε για λίτρα χώρου αποσκευών. Άρα που το χάνουμε…;

Ας τα δούμε από την αρχή!

Για παράδειγμα στα χρήματα και το συνάλλαγμα. Ένα ίδιο προϊόν σε ευρώ έχει μια τιμή, ενώ σε δολάρια άλλη τιμή κ.ο.κ. με αποτέλεσμα να έχει πολλαπλές τιμές. Δε θα ήταν πολύ πιο εύκολο να υπήρχε ένα ενιαίο νόμισμα για όλους, είτε ψωνίζεις στην Ευρώπη, είτε στην Αμερική, στην Αυστραλία, στην Αγγλία κ.λ.π.; Σίγουρα θα ήταν πιο πρακτικό!

Και δεν είναι μόνο τα χρήματα. Είναι και άλλες μονάδες μέτρησης, εν προκυμμένη περίπτωση στην αυτοκίνηση. Όπως η ταχύτητα (χιλιόμετρα/ώρα vs μίλια/ώρα), η ισχύς (HP vs PS vs BHP), το βάρος (κιλά vs λίβρες), το μέγεθος (εκατοστά vs ίντσες), η θερμοκρασία (C vs F) και η κατανάλωση (μίλια/1 γαλόνι vs λτ/100 χλμ). Φανταστείτε λοιπόν ότι όταν λέμε 100 km/h ταχύτητα, σε μίλια αντιστοιχεί στα μόλις 62 mph ή όταν μία οθόνη infotainment είναι στις 10”, αν τη μετρήσουμε είναι στην πράξη 25,4 εκατοστά. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε μία κοινή ταχύτητα (100 km/h = 62 mph) και βεβαίως την ίδια οθόνη (10” = 25,4 εκ.). Ε λοιπόν γιατί να έχουμε μπερδέματα στη μέτρηση ενός χώρου αποσκευών;

Μέτρηση με διαφορετικό τρόπο

Πόσο πορτ μπαγκάζ έχει; Ποιο μοντέλο είναι μεγαλύτερο, ποιο χωράει περισσότερα πράγματα; Ερωτήματα που αν ψάχνεις καινούριο αυτοκίνητο σίγουρα σου περνούν από το μυαλό. Ειδικά αν μιλάμε για οικογενειακό αυτοκίνητο, ακόμη και το τελευταίο εκατοστό έχει σημασία, αφού εκεί πίσω εκτός από βαλίτσες θα μπουν καρότσια, ποδήλατα, σκυλιά και πολλά πολλά ακόμη.

Μαντέψτε όμως. Ο χώρος αποσκευών ενός αυτοκινήτου μετριέται με διαφορετικούς τρόπους! Το πολύπλοκο όμως εδώ είναι πως ο κάθε τρόπος μέτρησης καταλήγει στην ίδια ΜΟΝΑΔΑ μέτρησης που είναι βεβαίως τα λίτρα. Όπως λοιπόν αναφέρθηκε και νωρίτερα, ένα μοντέλο μπορεί να έχει 591 λίτρα με τον ένα τρόπο μέτρησης και 520 λίτρα με τον άλλο (πραγματικά τυχαίο παράδειγμα το Peugeot 3008, αλλά τόσο τρανταχτό).

Λίτρα vs λίτρα δηλαδή

Κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες μετρούν το χώρο φόρτωσης των μοντέλων τους με τη μέθοδο VDA. Τέτοιες μάρκες είναι οι Mazda, Honda, Toyota, Kia, Hyundai, Citroen, Audi και BMW. Το VDA είναι η συντομογραφία του “Verband der Automobilindustrie”, που αν το googlάρουμε βγαίνει “Γερμανική Ένωση Αυτοκινητοβιομηχανίας”. Η VDA λοιπόν, είναι μια ομάδα συμφερόντων της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας, στην οποία συμμετέχουν τόσο κατασκευαστές αυτοκινήτων όσο και προμηθευτές εξαρτημάτων αυτοκινήτων.

Το να είσαι λοιπόν μέλος μια Γερμανικής ομάδας σημαίνει ότι υπάρχει ακρίβεια και υψηλές απαιτήσεις. Γι’ αυτό και οι Γερμανοί χρησιμοποιούν ένα σύστημα ογκομέτρησης που βασίζεται σε ξύλινα μπλοκ διαστάσεων 200mm x 50mm x 100mm. Και αν κάνουμε τα απλά μαθηματικά προκύπτουν 1.000.000 κυβικά χιλιοστά (Mm3), που σε υγρή μορφή ισούνται με όγκο ακριβώς 1 λίτρου.

Συνεπώς και όταν ένα αυτοκίνητο έχει 520 λίτρα κατά VDA, στην πράξη σημαίνει πως μέσα στο χώρο φόρτωσης θα μπουν 520 ξύλινα μπλοκ των 200mm x 50mm x 100mm. Οριζοντίως και καθέτως, γεμίζοντας κάθε κενό μέχρι την εταζέρα (ή την οροφή, αναλόγως τι μετράμε). Ένα γιγαντιαίο παιχνίδι JENGA μέσα στο πορτ μπαγκάζ μας! Βέβαια όλα αυτά στη θεωρία, αφού πλέον οι αυτοκινητοβιομηχανίες δεν παίζουν επιτραπέζια στο πορτ μπαγκάζ. Αντιθέτως η διαδικασία προσομοιώνεται μέσω υπολογιστή, που σίγουρα απαιτεί λιγότερο χρόνο και αναπαράγει κάθε πιθανό σενάριο σε αυτό το τρελό JENGA-TETRIS πάρτυ.

Ο λόγος που γίνεται όλη αυτή η διαδικασία είναι για να μετρηθεί ο χώρος που πραγματικά μπορείς να αξιοποιήσεις σε ένα αυτοκίνητο, αφού περίεργες γωνίες και μικροσκοπικά ανοίγματα έτσι κι αλλιώς παραμένουν “άχρηστος κενός χώρος”. Συνεπώς και όλοι συμφωνούμε πως η μέτρηση VDA είναι και η πιο πρακτική! Είπαμε… “the German way”.

#tdi_5 .td-doubleSlider-2 .td-item1 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2022/07/DSC_0542-1-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } #tdi_5 .td-doubleSlider-2 .td-item2 { background: url(https://trcoff.gr/wp-content/uploads/2022/07/dsc_0520-1-80x60.jpg) 0 0 no-repeat; } 1 του 2 Ως εδώ καλά, αλλά…

Πάντα θα υπάρχει ένα “αλλά”! Προφανώς λοιπόν και δε συμφωνούν όλοι οι κατασκευαστές με την κατά VDA μέτρηση του χώρου φόρτωσης. Διαφορετικά δε θα διαβάζαμε και αυτό το άρθρο βέβαια. Έτσι λοιπόν κάποιες άλλες μάρκες προτιμούν την άλλη διαδικασία μέτρησης, έναν διαφορετικό τρόπο που ονομάζεται SAE, με τα αρχικά εδώ να αντιστοιχούν στο “Society of Automotive Engineers”. Και στην κατά SAE μέτρηση τα μπλοκ που χρησιμοποιούνται είναι αρκετά μικρότερα από τα γερμανικά, συνεπώς και χωράνε περισσότερα. Άρα και “βγαίνει” ο χώρος φόρτωσης μεγαλύτερος από ότι κατά VDA.

Σαν να παίζεις TETRIS και υποθετικά να σου σκάνε μόνο 1×1 κύβοι…

Για να κάνουμε τα πράγματα όμως ακόμη πιο μπερδεμένα, πολύ πιο μπερδεμένα για την ακρίβεια, υπάρχουν και κάποιες μάρκες που μετρούν με έναν άλλο τρόπο. Μια 3η μέθοδος που πάλι βγάζει “λίτρα”. Μάρκες όπως για παράδειγμα οι Opel, Nissan, Peugeot και Renault που λένε απλά “λίτρα”. Όχι κατά VDA, ούτε κατά SAE. Απλά “λίτρα”. Που σε αυτή την περίπτωση σημαίνει πως μετριέται και η τελευταία γωνίτσα, η πιο μικρή οπή και το παραμικρό άνοιγμα ακόμη και αν δε χωράει εκεί μέσα ούτε κάλτσα. Σκεφτείτε μια μέτρηση που στον πραγματικό κόσμο θα γινόταν μετρώντας τα λίτρα σε υγρή μορφή και στο τέλος υπολογίζουμε το χώρο βάση του τι “έγραψε” η μάνικα. Τρελό; Ευτυχώς και εδώ η διαδικασία γίνεται σε υπολογιστή, οπότε όλα καλά και κυρίως όλα στεγνά!

Ποιο είναι το σωστό όμως;

Εν συντομία δεν υπάρχει σωστό και λάθος, αφού σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε μέτρηση χώρου με λίτρα. Απλά στην περίπτωση της Γερμανικής λύσης VDA (που ακόμα και οι Ιάπωνες δείχνουν να την πιστεύουν) το αποτέλεσμα είναι πιο κοντά στον αληθινό κόσμο. Είναι ανούσιο να έχεις περίσσευμα σε λίτρα χώρου αποσκευών όταν εκεί δε μπορείς να βάλεις τίποτε άλλο παρά… άμμο από την παραλία. Δεδομένου ότι όλα τα αντικείμενα σε ένα βαθμό θα έχουν ένα υποτετράγωνο σχήμα.

Αν λοιπόν βρίσκεστε σε αναζήτηση καινούριου αυτοκινήτου και ο χώρος αποσκευών είναι κάτι σημασίας, η δική μας συμβουλή είναι να συγκρίνεται όμοια… λίτρα. Ναι, ιδανικά κατά VDA. Και αν δε βρίσκετε τη συγκεκριμένη μέτρηση στα τεχνικά χαρακτηριστικά των μοντέλων που αναζητάτε (και η αναζήτηση Google δεν είναι γενικότερα μέρος της φιλοσοφίας σας) ίσως η επικοινωνία με τον τοπικό dealer δώσει φως στην αναζήτηση σας.

Και αν είστε πιο πρακτικοί τύποι, η επίσκεψη στον τοπικό dealer με κάποια μπλοκ 200x50x100mm, αν σας βρίσκονται πρόχειρα, θα γεμίζει δημιουργικά την ημέρα σας!

The post Ποια η διαφορά λίτρων και VDA στον χώρο αποσκευών; appeared first on trcoff.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα