Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Πως γίνεται και πόσο κοστίζει

12:14 1/11/2023 - Πηγή: Caroto
Η μεταβίβαση αυτοκινήτου είναι μια διαδικασία που προκύπτει κατά την αγορά ή πώληση ενός οχήματος, και απαιτεί προσεκτικό σχεδιασμό και οργάνωση. Εάν βρίσκεστε στο στάδιο της μεταβίβασης ενός αυτοκινήτου, ή αν σκέφτεστε να προβείτε σε αυτήν τη διαδικασία, είναι σημαντικό να ενημερωθείτε σχετικά με τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ένα σημαντικό νέο χαρακτηριστικό που διευκολύνει τη διαδικασία είναι η δυνατότητα υποβολής ηλεκτρονικής αίτησης για μεταβίβαση αυτοκινήτων μέσω του gov.gr. Αυτό σημαίνει

ότι δεν απαιτείται πλέον η παρουσίαση σε φυσικές υπηρεσίες, αλλά μπορείτε να ολοκληρώσετε την διαδικασία από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Παρακάτω θα δείτε μερικές σημαντικές απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τη μεταβίβαση αυτοκινήτου, καθώς και τις διαφορές μεταξύ της παλιάς και της νέας ηλεκτρονικής διαδικασίας. Αυτές οι πληροφορίες θα σας βοηθήσουν να κατανοήσετε καλύτερα τι χρειάζεται να κάνετε για να μεταβιβάσετε με επιτυχία το αυτοκίνητό σας σε ένα νέο κάτοχο.

Μην ξεχνάτε να είστε πάντα προσεκτικοί και να ακολουθείτε τα απαραίτητα βήματα κατά τη μεταβίβαση αυτοκινήτου, προκειμένου να διασφαλίσετε ότι όλα είναι νόμιμα και σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τα δικαιολογητικά

Για τη διαδικασία της μεταβίβασης ενός οχήματος απαιτούνται συγκεκριμένα δικαιολογητικά τα οποία είναι:

Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου: Πρόκειται για τη βεβαίωση ΚΤΕΟ σχετικά την τεχνική κατάσταση του οχήματος που παράλληλα δείχνει ότι δεν υπάρχει οφειλή.Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας: Απαιτείται του πωλητή όσο και του αγοραστή για να διασφαλιστεί η ταυτότητα των εμπλεκομένων μερών.Βεβαίωση περί μη οφειλής τελών κυκλοφορίας από την αρμόδια Δ.Ο.Υ: Αυτό το έγγραφο δείχνει ότι δεν υπάρχουν οφειλές τελών κυκλοφορίας για το όχημα.Εξουσιοδότηση στο ΠΚΠ (Πρωτόκολλο Κυκλοφορίας Οχημάτων και Πληρωμών) από αγοραστή και πωλητή: Αυτή η εξουσιοδότηση είναι απαραίτητη για την ενημέρωση του ΠΚΠ για τη μεταβίβαση.Πράξη εξόφλησης από την τράπεζα ή την αντιπροσωπεία: Η πράξη εξόφλησης πιστοποιεί την πλήρη κυριότητα του αυτοκινήτου από τον πωλητή, ιδίως σε περιπτώσεις αγοράς με δάνειο.Αποδεικτικά – Παράβολα από την τράπεζα: Πληρωμή των σχετικών ποσών για το τέλος έκδοσης άδειας και το τέλος μεταβίβασης. Αυτά τα παράβολα πρέπει να είναι εξοφλημένα για να προχωρήσει η διαδικασία.

Μην ξεχάσετε τη σύναψη μίας υπεύθυνης δήλωσης ανάμεσα στον αγοραστή και τον πωλητή, που καταγράφει τις σημαντικές λεπτομέρειες της συναλλαγής. Αυτό το έγγραφο είναι χρήσιμο για την επόμενη φορολογική δήλωση των ενδιαφερομένων μερών.

Ηλεκτρονική δήλωση
Μέσω της ηλεκτρονικής αίτησης για τη Μεταβίβαση οχήματος ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ), δεν απαιτούνται τα δικαιολογητικά για: α) τη βεβαίωση μη οφειλής τελών κυκλοφορίας, β) τη βεβαίωση ΚΤΕΟ και γ) όλες τις υπεύθυνες δηλώσεις- αιτήσεις αφού η ηλεκτρονική αίτηση καλύπτει τη διαδικασία μεταβίβασης και τη συγκέντρωση των απαιτούμενων πληροφοριών.

Αν και μέχρι πρότινος η υποβολή των δικαιολογητικών γινόταν είτε στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) είτε στη Διεύθυνση Μεταφορών της αντίστοιχης περιφέρειας, με την ψηφιακή μεταβίβαση αυτοκινήτου μέσω gov.gr, καταργείται η ανάγκη προσκόμισης των δικαιολογητικών.

Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της περιφερειακής ενότητας ή περιφέρειας του αγοραστή και ο υπεύθυνος υπάλληλος λαμβάνει εξουσιοδότηση από τον πωλητή και έχει πρόσβαση σε σημαντικά στοιχεία, όπως είναι τα φορολογικά στοιχεία πωλητή και αγοραστή και στα στοιχεία του ΔΤΕ (Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου).

Μετά την υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, ο αγοραστής μπορεί να προχωρήσει στην ασφάλιση του οχήματος εντός 30 ημερών, χωρίς την ανάγκη για επιπλέον δικαιολογητικά. Στην ενότητα Ψηφιακές Υπηρεσίες μπορείτε να βρείτε χρήσιμες πληροφορίες για την Άδεια Οδήγησης και την Άδεια Κυκλοφορίας.

Το κόστος για τη μεταβίβαση

Για τη διαδικασία απαιτείται η έκδοση από δύο παράβολα: ‘Ένα για το τέλος έκδοσης άδειας που κοστίζει 9 ευρώ για μοτοσυκλέτες και 75 ευρώ για τα αυτοκίνητα, φορτηγά κ.α., και ένα ακόμη για τα τέλη μεταβίβασης που κατηγοριοποιούνται ανάλογα με τον κυβισμό του κινητήρα ως εξής:

51-400 κ.εκ.: 30 ευρώ401-800 κ.εκ.: 45 ευρώ801-1.300 κ.εκ.: 60 ευρώ1.301-1.600 κ.εκ.: 90 ευρώ1.601-1.900 κ.εκ.: 120 ευρώ1.901-2.500 κ.εκ.: 145 ευρώ2.501 κ.εκ. και άνω: 205 ευρώ

The post Μεταβίβαση αυτοκινήτου: Πως γίνεται και πόσο κοστίζει appeared first on caroto.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα