Τα μονοθέσια της F1 θα γίνουν πιο θορυβώδη και πιο οικολογικά

Οι μελωδίες των V10 και V12 κινητήρων της Formula 1 μπορεί να μην επιστρέψουν ποτέ στο προσκήνιο, αλλά το σπορ θα κάνει τους σημερινούς V6 κινητήρες να ακούγονται καλύτερα. Σύμφωνα με τον CEO της F1, Stefano Domenicali, οι κανονισμοί που θα ισχύσουν από το 2026 θα αποσκοπούν και στη βελτίωση της ηχητικής.

«Φυσικά και θα είμαστε υβριδικοί, αλλά η πρόθεσή μας είναι να αυξήσουμε τον ήχο του κινητήρα γιατί αποτελεί μέρος του συναισθήματος που βγάζει ένα μονοθέσιο. Πρόκειται

για ένα νέο που πραγματικά θέλουν να ακούσουν οι λάτρεις του σπορ», είπε ο Domenicali κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στον αυστραλιανό ραδιοφωνικό σταθμό 3AW.

Σε σύγκριση με τους V10 και τους V12 που παρήγαγαν υψίσυχνα ουρλιαχτά, οι σημερινοί V6 των 1.6 λίτρων παράγουν απλώς θόρυβο. Αν κι ορισμένοι οπαδοί αρχίζουν να συνηθίζουν την σημερινή ηχητική των κινητήρων, η F1 φαίνεται ότι διαπιστώνει το έλλειμμα και κινείται προς την επίλυση του προβλήματος. Οι κινητήρες μεγάλου κυβισμού καταργήθηκαν προς όφελος μιας πιο φιλικής προς το περιβάλλον μονάδας ισχύος. Η F1 αυξάνει την οικολογική διάσταση στους νέους κανονισμούς, συμπεριλαμβάνοντας τη χρήσης συνθετικού καυσίμου που θα είναι 100% carbon neutral.

«Έχουμε αποφασίσει να ενσωματώσουμε τη χρήση βιώσιμων καυσίμων σε συνδυασμό με υβριδικούς κινητήρες και πιστεύουμε ότι αυτό θα διατηρηθεί για πολλά, πολλά χρόνια».

Παρά την ταχεία υβριδική ώθηση, ο Domenicali δήλωσε στην ίδια συνέντευξη ότι το μέλλον της F1 δε θα είναι ηλεκτρικό. Εξάλλου, η Federal International de I’Automobile (FIA) έχει ήδη αυτή τη μορφή αγώνων με τη Formula E. Τι άλλο θα ισχύσει από το 2026, εκτός από τους πιο φασαριόζους κινητήρες; Μέχρι τότε, η Honda θα επιστρέψει ως επίσημος προμηθευτής κινητήρων της Aston Martin. Η Audi κι η Ford θα ενταχθούν στην F1 ως προμηθευτές των νέων υβριδικών μονάδων ισχύος για τη Sauber και τη Red Bull, αντίστοιχα. Κι οι δύο μάρκες θα πρέπει να συνδέσουν το αγωνιστικό τους πρόγραμμα με τα ηλεκτρικά μοντέλα που παράγουν, για να καρπωθούν περισσότερες πωλήσεις. Αναφερόμαστε βέβαια στο Ford F-150 Lightning, τη Mustang Mach-E και το Audi RS e-tron GT.

The post Τα μονοθέσια της F1 θα γίνουν πιο θορυβώδη και πιο οικολογικά appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα