Τα ηλεκτρικά θα εξαφανίσουν τα SUV, δηλώνει ο CEO της Citroen

Πρόκειται για μια πολύ τολμηρή δήλωση, που πάει αντίθετα στα παγκόσμια δεδομένα της παρούσης. Με εξαίρεση ελάχιστες αγορές παγκοσμίως, τα SUV και τα crossover είναι πλέον η κυρίαρχη τάση στα σύγχρονα αμαξώματα. Είτε μας αρέσει είτε όχι, πρόκειται για μια εξέλιξη που αποφέρει τεράστια κέρδη στις αυτοκινητοβιομηχανίες. Πάρτε για παράδειγμα τη Lamborghini: θα το περιμένατε ότι το 58% των πωλήσεών της το 2022 αφορούσαν την Urus; Ή ότι η Bentley, ονομαστή για

τα πολυτελή sedan και coupe της, έχει ως πιο καλοπουλημένο μοντέλο τη Bentayga; Πρόκειται για μια μόδα που ξεκίνησε η Cayenne και τώρα έχει επεκταθεί παντού: μέχρι και στη Ferrari με την crossover Purosangue. Διαβάστε περισσότερο στο σχετικό ρεπορτάζ.

Σύμφωνα όμως με υψηλόβαθμο στέλεχος της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι μέρες των ψηλωμένων οχημάτων είναι μετρημένες στη νέα εποχή των ηλεκτρικών μοντέλων. Το AutoExpress είχε πρόσφατα την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Citroen, Vincent Cobee, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου Citroen C4 X στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αυτό που δήλωσε ο Cobee ακούγεται αρκετά ριζοσπαστικό, λαμβάνοντας υπόψη το τρέχον μερίδιο αγοράς των crossover και SUV, αλλά στηρίζει την πεποίθησή του στη χειρότερη αεροδυναμική αντίσταση των ψηλών οχημάτων.

«Σε ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μπαταρία, εάν η αεροδυναμική σας είναι λάθος, η ποινή όσον αφορά την αυτονομία είναι τεράστια. Με την ίδια χωρητικότητα, ένα sedan μπορεί να διανύσει ακόμα και 60/70/80 χιλιόμετρα παραπάνω από ένα αντίστοιχων προδιαγραφών SUV», συνόψισε ο Cobee. Και πράγματι, φαίνεται ότι τα νούμερά του ισχύουν. Η θεωρητική αυτονομία που ανακοινώνει η Tesla για το Model 3 Long Range είναι 602 χιλιόμετρα, τη στιγμή που το ολόιδιων μηχανικών μερών Model Υ Long Range μπορεί να διανύσει 533. Την ίδια στιγμή, οι επιδόσεις είναι χειρότερες (5″ αντί για 4.4″ για το 0-100, τελική ταχύτητα 217 αντί για 233 χλμ/ώρα), ενώ η τιμή υψηλότερη. Όμως, όλα αυτά υφίστανται και σήμερα και δεν έχουν πλήξει την εμπορική πορεία του Υ, που με άνεση πουλάει περισσότερο από το 3 στις περισσότερες αγορές και σε παγκόσμιο σύνολο.

Υπάρχουν όμως κι άλλοι λόγοι. Ένα SUV είναι γενικά πολύ πιο βαρύ από ένα hatchback, ένα sedan ή ακόμα κι από ένα station wagon. Και περισσότερο βάρος σημαίνει περισσότερους πόρους που απαιτούνται για την παραγωγή του οχήματος. Κι όταν προσθέσετε ότι τα μεγαλύτερα SUV χρειάζονται μεγαλύτερες μπαταρίες για να προσφέρουν επαρκή αυτονομία σε σύγκριση με ελαφρύτερα μοντέλα, η κατάσταση φαίνεται ακόμη χειρότερη, πρόσθεσε ο Cobee. Περιορισμοί όσον αφορά το μέγεθος της μπαταρίας και το βάρος του οχήματος θα γίνονται όλο και πιο έντονοι στο μέλλον. «Οι άνθρωποι θα αρχίσουν να περιορίζουν το βάρος και τα μεγέθη των μπαταριών, είτε μέσω φόρων, είτε μέσω κινήτρων, είτε απλώς λόγω της μεγαλύτερης ενσυναίσθησης που θα απορρέει από την όλο και μεγαλύτερη περιβαλλοντική ευαισθησία», πρόσθεσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της Citroen.

The post Τα ηλεκτρικά θα εξαφανίσουν τα SUV, δηλώνει ο CEO της Citroen appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα