Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να γίνει το επίκεντρο της Formula 1

Η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να γίνει το επόμενο σπίτι για τουλάχιστον δύο ομάδες της Formula 1, τη McLaren και την Aston Martin. Τον τελευταίο μισό αιώνα, το Ηνωμένο Βασίλειο αποτελεί το κέντρο του σύμπαντος της Formula 1 — επτά από τις δέκα σημερινές ομάδες της F1 εδρεύουν εκεί. Αυτές οι ομάδες χρησιμεύουν ως περιφερειακοί πυλώνες για περισσότερους από 4.000 προμηθευτές, σε μια περιοχή που συνήθως αναφέρεται

ως Motorsport Valley. Τώρα, το Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας ελπίζει να δημιουργήσει τη δική του κοιλάδα μηχανοκίνητου αθλητισμού μέσα στα εδάφη του.

Εναν αιώνα μετά, ο Vettel οδήγησε ξανά το GP της Aston Martin

Σε μια συνέντευξη στο Motor Sport, ο Πρίγκιπας Khalid Bin Sultan Al Faisal, Πρόεδρος της Σαουδικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και Μοτοσικλέτας, περιέγραψε τις φιλοδοξίες του για τη βιομηχανία μηχανοκίνητου αθλητισμού της Σαουδικής Αραβίας και πώς στοχεύει να φτάσει στον στόχο του. «Έχουμε ένα 20ετές πρόγραμμα που ελπίζουμε να ξεκινήσει στα τέλη του ’23 ή στις αρχές του ’24. Στόχος μας δεν είναι απλώς να φιλοξενούμε διεθνείς εκδηλώσεις, θέλουμε να εμπλακούμε περισσότερο. Θέλουμε να έχουμε τεχνικούς και μηχανικούς, θέλουμε να φτιάχνουμε αυτοκίνητα, θέλουμε να είμαστε δημιουργικοί».

το Κέντρο Τεχνολογίας της McLaren στη Μεγάλη Βρετανία. Πόσο εύκολη θα έιναι η μετάβαση στη Σαουδική Αραβία;

«Θέλουμε πραγματικά να έχουμε έναν δικό μας πρωταθλητή, έναν οδηγό που θα αγωνιστεί στο πρωτάθλημα της Formula 1, έναν αναβάτη που θα αγωνιστεί στο MotoGP. Επενδύουμε πολλά σε υποδομές και κατασκευάζουμε πίστες. Θέλουμε να φτιάξουμε ακαδημίες για να μπορέσουμε να εμπλακούμε περισσότερο: σαουδοαραβικές ομάδες με Σαουδάραβες οδηγούς ή άλλους οδηγούς που θα αγωνίζονται σε ομάδες της Σαουδικής Αραβίας. Έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά ελπίζουμε ότι μέχρι το 2030, το 2035, το 2040 μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας».

Σε διάστημα πέντε ετών, η Σαουδική Αραβία έχει φιλοξενήσει πολλά εξέχοντα αγωνιστικά γεγονότα, συμπεριλαμβανομένου του Rally Dakar, καθώς και γύρους των Παγκοσμίων Πρωταθλημάτων FIA Formula 1 και Formula E. Το MotoGP και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Rally της FIA αναμένεται να πραγματοποιήσουν αγώνες στη Σαουδική Αραβία τα επόμενα χρόνια κι η επιθυμία του πρίγκιπα Khalid να εμπλακεί περισσότερο η χώρα στον μηχανοκίνητο αθλητισμό θα μπορούσε να έχει τεράστιο αντίκτυπο.

Η Σαουδική Αραβία θέλει να πείσει τη McLaren και την Aston Martin να εγκαταλείψουν την Αγγλία και να μεταφέρουν τις ομάδες τους στη F1 στη αραβική χερσόνησο. Οι ομάδες αναμένεται να μετακομίσουν στο Neom, τη γραμμική πόλη που θα έχει μήκος 170 χιλιόμετρα και θα είναι χτισμένη σε ευθεία γραμμή. Δε θα είναι εύκολη περίπτωση: η Aston Martin μόλις ολοκλήρωσε μια τεράστια επέκταση του εργοστασίου στο Silverstone κι η McLaren μόλις συμφώνησε σε μια μίσθωση δύο δεκαετιών στο McLaren Technology Center. Ωστόσο, υπάρχουν ουσιαστικοί λόγοι για τους οποίους αυτές οι ομάδες μπορεί να δεχτούν ην προσφορά της Σαουδικής Αραβίας.

Τι έβλεπε ο αείμνηστος Ayrton Senna όταν έστυβε την McLaren;

Η Σαουδική Αραβία έχει μέλη διοικητικών συμβουλίων και στις δύο αυτοκινητοβιομηχανίες. Το Ταμείο Δημοσίων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Aston Martin κι η κρατική εταιρία πετρελαίου της χώρας Aramco είναι μεγάλος χορηγός της ομάδας F1 της Aston. Επιπλέον, η Σαουδική Αραβία είναι μέτοχος μειοψηφίας στη McLaren κι ενώ το Βασίλειο του Bahrain είναι ο πλειοψηφικός μέτοχος της McLaren, η πόλη Neom είναι ο χορηγός των ομάδων Formula E και Extreme E της McLaren. Η αυτοκινητοβιομηχανία με το πορτοκαλί σήμα υπέγραψε επίσης συμφωνία για το άνοιγμα γραφείου στο Oxagon, το κέντρο καινοτομίας της Neom, ως ιδρυτικό μέλος.

Όσο απίθανο κι αν φαίνεται στα μάτια μας, έχουν συμβεί πιο περίεργα πράγματα στη Σαουδική Αραβία και κανείς δεν μπορεί να φέρει αντίρρηση ότι η αραβική χώρα έχει σαφώς το κεφάλαιο για να δελεάσει νέες συνεργασίες.

The post Η Σαουδική Αραβία επιθυμεί να γίνει το επίκεντρο της Formula 1 appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα