Νέο υλικό θα δροσίζει το αυτοκίνητο περισσότερο κι από τη σκιά

Η ισραηλινή startup εργάζεται πάνω σε ένα υλικό που υπόσχεται ότι αντανακλά τη θερμότητα του ήλιου, είτε πρόκειται για αυτοκίνητο, είτε για οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο που οι άνθρωποι μπορεί να μην θέλουν να ζεσταθεί, όπως κτίρια, σιλό κτλ.

Η τεχνολογία έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον μεγάλων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Toyota κι η Volkswagen, της οποίας κάποια Polo συμμετείχαν πρόσφατα σε μια επίδειξη των επιπτώσεων

της θαυματουργικής επίστρωσης, η οποία μπορεί να εφαρμοστεί σε ένα αυτοκίνητο σαν περιτύλιγμα.

Για να αποδείξει την αποτελεσματικότητά του, η SolCold έλιασε τρία λευκά Polo, ένα με το υλικό της και δύο χωρίς. Το Polo χωρίς SolCold έφτασε σε θερμοκρασία 55°C, ενώ το όχημα με την επίστρωσε μόνο 37°C. Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό, ωστόσο, είναι ότι το τρίτο αυτοκίνητο, το οποίο δεν είχε επίστρωση, αλλά ήταν σταθμευμένο κάτω από μια ομπρέλα, είχε θερμοκρασία καμπίνας 40°C. Αυτό σημαίνει ότι η επίστρωση SolCold, κατά δήλωση της εταιρίας, ήταν στην πραγματικότητα πιο αποτελεσματική από τη σκιά στο να διατηρεί ένα αυτοκίνητο δροσερό.

Μιλώντας στο The Drive, η SolCold δήλωσε ότι, ανάλογα με το μέγεθος της καμπίνας ενός αυτοκινήτου, το υλικό θα μπορούσε να μειώσει τη θερμοκρασία από 20 έως 70%. Αυτό θα ελαττώσει την ανάγκη για συνεχή λειτουργία του κλιματισμού και θα μπορούσε να σώσει τη ζωή, εάν ένα παιδί ή ένα κατοικίδιο παραμείνει μέσα στο όχημα.

Cabin Awareness: τέρμα η θερμοπληξία για παιδιά ή κατοικίδια στο αυτοκίνητο

Το πώς γίνεται αυτό παραμένει επτασφράγιστο μυστικό, αλλά η βασική ιδέα είναι ότι το υλικό χρησιμοποιεί μια πολυστρωματική κατασκευή, που αντανακλά την ενέργεια που προέρχεται από τον ήλιο.

Τα υλικά που χρησιμοποιούνται στο SolCold δεν είναι ούτε τοξικά ούτε περιέχουν υλικά σπάνιων γαιών, λέει η εταιρία. Η ανακλώμενη ενέργεια δεν θα θαμπώσει τους περαστικούς (ή τους κατοίκους των διαμερισμάτων), λόγω του σχεδιασμού της νανοδομής, η οποία διαχέει το φως.

Επί του παρόντος, στη φάση του πρωτοτύπου, η SolCold θα μπορούσε να είναι έτοιμη για παραγωγή αργότερα φέτος. Στη συνέχεια, θα χρησιμοποιηθεί σε ένα πρωτότυπο αυτοκίνητο της Volkswagen κι, εάν αποδειχθεί ότι λειτουργεί κι είναι οικονομικά αποδοτικό, μπορεί να εφαρμοστεί και σε αυτοκίνητα παραγωγής.

The post Νέο υλικό θα δροσίζει το αυτοκίνητο περισσότερο κι από τη σκιά appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα