Lightyear 0: τα πρώτα 70 χλμ. κάθε μέρα κερασμένα από τον ήλιο!
Ακόμα ένα πρωτότυπο; Όχι, η Lightyear υπόσχεται ότι η παραγωγή του 0 θα ξεκινήσει αυτό το φθινόπωρο. Προσθέτει μάλιστα ότι οι πρώτες παραδόσεις θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν ήδη από τον Νοέμβριο.
«Σήμερα είναι η μέρα που όλοι περιμέναμε από τότε που εμείς οι πέντε συνιδρυτές καθίσαμε κάτω σκιαγραφώντας το όνειρό μας, να φτιάξουμε το πιο βιώσιμο αυτοκίνητο στον πλανήτη», λέει ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Lightyear, Lex Hoefsloot. «Το 2016 είχαμε μόνο μια ιδέα. Τρία χρόνια αργότερα, είχαμε ένα πρωτότυπο. Τώρα, μετά από έξι χρόνια δοκιμών, (επανα)σχεδίασης κι αμέτρητων εμποδίων, το Lightyear 0 είναι απόδειξη ότι το αδύνατο είναι πραγματικά δυνατό».
Αρχικά, η Lightyear προσπάθησε να φτιάξει ένα EV όσο το δυνατόν πιο αποδοτικό. Το σχήμα του οχήματος του δίνει συντελεστή οπισθέλκουσας 0.19, ο οποίος συγκρίνεται με την πρωτότυπη Mercedes EQXX και το καθιστά το πιο αεροδυναμικό οικογενειακό αυτοκίνητο παραγωγής.
Εκτός από το ότι σκίζει τον αέρα, είναι και πολύ ελαφρύ. Με βάρος μόλις 1.575 κιλά, είναι αρκετές εκατοντάδες κιλά ελαφρύτερο από ένα ID.3. Αυτό συμβαίνει παρά το ότι έχει μήκος πάνω από 5 μέτρα, λίγο λιγότερο από μια BMW Σειρά 7.
Αυτό το μέγεθος του επιτρέπει να έχει 5 τετραγωνικά μέτρα πατενταρισμένες ηλιακές συστοιχίες, οι οποίες επιτρέπουν στο Lightyear 0 να φορτίζει οποιαδήποτε στιγμή βρίσκεται κάτω από τον ήλιο. Η αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το όχημα, σε βέλτιστες συνθήκες, μπορεί να ανακτήσει έως και 70 χιλιόμετρα εμβέλειας την ημέρα από την ηλιακή ενέργεια!
Αυτό, υπολογίζει η Lightyear, σημαίνει ότι οι άνθρωποι που χρησιμοποιούν το αυτοκίνητό τους για μια μέση ημερήσια διαδρομή (η οποία υπολογίζεται σε μήκος 35 χλμ.) θα μπορούσαν να αποφύγουν τη φόρτιση μέχρι να έρθει συννεφιά. Αν κι αυτό είναι το καλύτερο σενάριο, η εταιρία πιστεύει ότι ακόμη και σε χώρες με μικρή ηλιοφάνεια, πάλι υπάρχει όφελος, αρκεί να παρκάρετε το Lightyear 0 σας σε εξωτερικούς χώρους.
Αγνοώντας την ηλιακή φόρτιση, η αυτοκινητοβιομηχανία εκτιμά ότι το αυτοκίνητο θα έχει αυτονομία WLTP 625 χιλιομέτρων ανά φόρτιση. Με ταχύτητες αυτοκινητόδρομου (110 χλμ/ώρα), εν τω μεταξύ, υπολογίζεται ότι το αυτοκίνητο μπορεί να διανύσει 560 χιλιόμετρα πριν ξεμείνει από ενέργεια. Αυτό οφείλεται στην αεροδυναμική και στους εξαιρετικά αποδοτικούς κινητήρες, που τοποθετούνται στους τροχούς. Η αυτοκινητοβιομηχανία ισχυρίζεται ότι το σύστημα μετάδοσης κίνησης της είναι το πιο αποδοτικό σε ηλεκτρικό όχημα αυτή τη στιγμή, χρησιμοποιώντας μόλις 10.5 kWh ενέργειας ανά 100 χιλιόμετρα σε ταχύτητες αυτοκινητόδρομου. Όλα τέλεια λοιπόν; Ναι, αν εξαιρέσουμε την τιμή (250.000 €).
The post Lightyear 0: τα πρώτα 70 χλμ. κάθε μέρα κερασμένα από τον ήλιο! appeared first on CarTalk.gr.
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Audi A3 Sportback 40 TFSI e: Mας βάζει στην… πρίζα!
- Η Hyundai και η Healthy Seas ανανέωσαν τη συνεργασία τους
- Ασφαλέστερο οδόστρωμα στην Παραλιακή!
- Πρώτη δοκιμή: Mazda MX-5 2.0 Skyactiv G 184
- H τεχνολογία 6G και η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιούνται από τις νέες τεχνολογίες κινητικότητας
- Γιατί δεν πρέπει να σβήνουμε απότομα τον κινητήρα μετά από μία μεγάλη διαδρομή;
- Μάχη Audi RS3 και Quattro Group B στο drag strip! (video)
- Opel Astra 1.2T 130PS GS Line: Δοκιμάζουμε τη νέα γενιά με την ανώτερη ποιότητα
- Lightyear 0: τα πρώτα 70 χλμ. κάθε μέρα κερασμένα από τον ήλιο!
- BMW: αποκαλύπτει τρεις καλά κρυμμένες CSL που ξελογιάζουν
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις CarTalk.gr
- Τελευταία Νέα CarTalk.gr
- Lightyear 0: τα πρώτα 70 χλμ. κάθε μέρα κερασμένα από τον ήλιο!
- BMW: αποκαλύπτει τρεις καλά κρυμμένες CSL που ξελογιάζουν
- Monteverdi 375/4: ένα ελβετικό super sedan με τελική 250 χλμ/ώ
- H αυστραλιανή αστυνομία δοκιμάζει τα εναλλακτικά καύσιμα
- Η BMW θυμάται τη μοναδική E31 M8 με έναν πολύ ιδιαίτερο V12
- Δοκιμές ασύρματης φόρτισης για το ηλεκτρικό 500, όχι πια άγχος!
- Αποκτήστε τη Ferrari F310B F1 του Eddie Irvine στο Ισπανικό GP
- Ferrari F8 Spider: τρυφερό ενσταντανέ με φορτηγό στην Ιταλία
- Νέα έκδοση S για τις Continental GT ΚΑΙ GTC – αιχμηρή πολυτέλεια
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Αυτοκίνητο
- Γιατί δεν πρέπει να σβήνουμε απότομα τον κινητήρα μετά από μία μεγάλη διαδρομή;
- Audi A3 Sportback 40 TFSI e: Mας βάζει στην… πρίζα!
- Le Mans: Μετά την 15η ώρα
- Μάχη Audi RS3 και Quattro Group B στο drag strip! (video)
- Aυτοκίνητα «All Inclusive» με τον μήνα
- H τεχνολογία 6G και η τεχνητή νοημοσύνη αξιοποιούνται από τις νέες τεχνολογίες κινητικότητας
- Mercedes: Με δική της «κρυστάλλινη σφαίρα», η νέα τάση στα αυτοκίνητα
- Η Hyundai και η Healthy Seas ανανέωσαν τη συνεργασία τους
- Opel Astra 1.2T 130PS GS Line: Δοκιμάζουμε τη νέα γενιά με την ανώτερη ποιότητα