Αθώα η Tesla και το Autopilot στο δυστύχημα που έγινε στην Κίνα

Τα Tesla έχουν επανειλημμένα επικριθεί τα τελευταία χρόνια σχετικά με την ενεργητική ασφάλεια που παρέχουν και τα αντίστοιχα συστήματά της, Autopilot και Full Self Driving. Στο περιστατικό του περασμένου Νοεμβρίου στην Κίνα, στο οποίο δύο άτομα έχασαν τη ζωή τους και πολλοί τραυματίστηκαν όταν ένα Model Y ανέπτυξε πολύ υψηλή ταχύτητα, οι επικριτές είχαν σπεύσει να κατηγορήσουν το σύστημα Autopilot του Tesla,

ή ενδεχόμενη βλάβη του συστήματος πέδησης. Στα αποκαρδιωτικά πλάνα που κυκλοφόρησαν, συρραφή από πολλές κάμερες ασφαλείας, το αμερικάνικο EV επιταχύνει βίαια, περνάει ανάμεσα από μοτοσικλετιστές κι άλλα οχήματα, χτυπάει ένα άτομο πάνω σε ποδήλατο και στη συνέχεια συγκρούεται με ένα όχημα ντελίβερι, ενώ τελικά προσκρούει σε ένα κτίριο.

Ο 55χρονος οδηγός, ο οποίος επέζησε από τη σύγκρουση και διαπιστώθηκε ότι δεν είχε καταναλώσει ποτά ή ναρκωτικά, δήλωσε ότι υπήρχε πρόβλημα με το πεντάλ του φρένου του αυτοκινήτου, σύμφωνα με τα κινεζικά μέσα ενημέρωσης. Δεν ήταν η πρώτη φορά που ένας ιδιοκτήτης Tesla στην Κίνα κατηγορεί μοντέλο της Tesla για ελαττωματικά φρένα, αλλά σε μια άλλη περίπτωση ένας καταγγέλλων διατάχθηκε να απολογηθεί όταν τα γεγονότα απέτυχαν να στηρίξουν την κατηγορία του. Τελικά, η Εθνική Υπηρεσία Ασφάλειας Οδικής Κυκλοφορίας (NHTSA) στις ΗΠΑ κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι αναφορές για ξαφνική επιτάχυνση σε πολλά οχήματα Tesla στη χώρα αφορούσαν οδηγούς που πατούσαν το λάθος πεντάλ, όπως φαίνεται να συνέβη και στο μοιραίο κινεζικό ατύχημα, αναφέρει το Carscoops.

Τα δεδομένα από το καταγραφικό του τρακαρισμένου αυτοκινήτου δείχνουν ότι το γκάζι του Model Y ήταν πατημένο στο 100% πριν από το ατύχημα, φτάνοντας τα 164 χλμ/ώρα πέντε δευτερόλεπτα πριν από τη σύγκρουση κι ότι τα φρένα δεν πατήθηκαν ποτέ. Ασκήθηκε όμως πίεση στο τιμόνι, οπότε το αυτοκίνητο ολίσθησε, κάτι που ενεργοποίησε το ESP, επιβραδύνοντας προσωρινά το αυτοκίνητο στα 159 χλμ/ώρα. Μόλις όμως επανήλθε στην πορεία του, επιτάχυνε πάλι, φτάνοντας ξανά τα 164 χλμ/ώρα τη στιγμή της πρόσκρουσης. Μερικοί σχολιαστές αναρωτήθηκαν εάν ο οδηγός θα μπορούσε πραγματικά να κρατούσε κατά λάθος το λάθος πεντάλ πατημένο για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα, και πρέπει ακόμα να περιμένουμε την τελική έκθεση της αστυνομίας για την επίσημη εκδοχή. Φαίνεται όμως ότι αυτό το τραγικό ατύχημα οφείλεται στο ότι πάνω στον πανικό του, κάποιος μπέρδεψε το γκάζι με το φρένο.

The post Αθώα η Tesla και το Autopilot στο δυστύχημα που έγινε στην Κίνα appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα