Αυτόνομη οδήγηση με έξυπνη αποφυγή σύγκρουσης από τη Nissan

Η Nissan το ονομάζει “ground truth perception” και πρόκειται για ένα σύστημα που δημιουργεί ένα λεπτομερές κι εξαιρετικά ακριβές τρισδιάστατο μοντέλο των περιβαλλόντων αντικειμένων και του περιβάλλοντος χώρου. Συνδυάζει την τεχνολογία LIDAR επόμενης γενιάς με πολυάριθμους αισθητήρες ραντάρ και κάμερες τοποθετημένες εξωτερικά στο όχημα. Η Nissan συνεργάστηκε με τη Luminar για την επόμενη γενιά LIDAR και με την Applied Intuition για την τεχνολογία

προσομοίωσης.

Σε αντίθεση με το τρέχον ADAS που περιορίζεται κυρίως στην αναγνώριση οχημάτων, ποδηλατών και πεζών, η νέα τεχνολογία της Nissan προσφέρει αποφυγή σύγκρουσης για πιο περίπλοκα σενάρια. Ένα ειδικά τροποποιημένο σεντάν Nissan Skyline με επιπλέον αισθητήρες, έκανε επίδειξη της νέας τεχνολογίας αποφεύγοντας επιτυχώς έναν τροχό, έναν εικονικό πεζό κι ένα όχημα που έκανε όπισθεν, χάρη σε αυτόνομους ελιγμούς έκτακτης ανάγκης. Έδειξε επίσης πώς το έξυπνο λογισμικό μπορεί να εντοπίζει κυκλοφοριακή συμφόρηση ή εμπόδια στο δρόμο και να αλλάζει λωρίδα καταλλήλως, χωρίς τη συμβολή του οδηγού.

Άλλες περιπτώσεις περίπλοκων ατυχημάτων επισημάνθηκαν ψηφιακά για να φανούν περισσότερες από τις δυνατότητες του συστήματος. Αυτά περιλαμβάνουν μια περίπτωση pick-up με ρυμουλκούμενο που έφραξε τον αυτοκινητόδρομο, ένα sedan που συγκρούστηκε με φορτηγό κι έκανε τετ-α-κέ στην αριστερή λωρίδα κι ένα μεγάλο ιπτάμενο αντικείμενο που έρχεται από την άλλη λωρίδα κυκλοφορίας προς το παρμπρίζ του οχήματος. Η Nissan λέει ότι το νέο σύστημα μπορεί «να αναλύσει άμεσα την τρέχουσα κατάσταση, να κρίνει και να εκτελέσει αυτόματα τις απαιτούμενες λειτουργίες αποφυγής σύγκρουσης», όπως φαίνεται στο βίντεο. Επιπλέον, η βελτιωμένη ακρίβεια είναι χρήσιμη για λειτουργίες υποβοήθησης οδηγού σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμες λεπτομερείς πληροφορίες χάρτη.

Είναι ενδιαφέρον ότι το εικονικό τρισδιάστατο μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε στην παρουσίαση είναι το επερχόμενο πλήρως ηλεκτρικό crossover της Nissan που εξακολουθεί να μοιάζει με πρωτότυπο. Ανακοινώθηκε για πρώτη  φορά τον Ιούλιο του 2021, θα παράγεται στο Ηνωμένο Βασίλειο και θα βασίζεται στην πλατφόρμα CMF-EV του Nissan Ariya και το Renault Megane E-Tech. Τώρα μπορούμε να δούμε περισσότερα από αυτό που φημολογείται ότι είναι ο διάδοχος του Nissan Leaf, συμπεριλαμβανομένου του σχεδιασμού του μπροστινού τμήματος με προβολείς LED ενσωματωμένους στη μεγάλη μάσκα V-motion. Το Leaf ανανεώθηκε ελαφρώς πρόσφατα, αλλά αναμένεται να αντικατασταθεί σύντομα, καθώς μετράει ήδη περισσότερα από πέντε χρόνια, μια αιωνιότητα για την ηλεκτροκίνηση. Κι όπως διαβάσατε στην αναλυτική μας δοκιμή, είναι ήδη έντονα ξεπερασμένο από τον ανταγωνισμό.

Η νέα τεχνολογία υποστήριξης οδηγού της Nissan θα κάνει το ντεμπούτο της σε επιλεγμένα νέα μοντέλα μεταξύ 2025 και 2030, προτού επεκταθεί σταδιακά σε ολόκληρη τη γκάμα και θα είναι διαθέσιμη σε κάθε νέο μοντέλο Nissan έως το 2030. Αναμένεται να αντικαταστήσει το τρέχον ProPilot 2.0 που παρουσιάστηκε το 2019 κι ήδη υστερεί σε απόδοση από τα ανταγωνιστικά μοντέλα. Δεν ξέρουμε αν θα προσφέρει αυτονομία επιπέδου 3 ή 4, αλλά θα το δούμε σε περισσότερα μοντέλα από τη συμμαχία Renault-Nissan-Mitsubishi. Παρακάτω μπορείτε να παρακολουθήσετε την επίσημη παρουσίαση.

The post Αυτόνομη οδήγηση με έξυπνη αποφυγή σύγκρουσης από τη Nissan appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα