Toyota GR Corolla: αναβιώνει τα ιαπωνικά rally replicas

Από αλλού το περιμέναμε κι από αλλού μας ήρθε. Το πνεύμα των Subaru Impreza STi και Mitsubishi Evolution έχει σβήσει στις εταιρίες που το ανέδειξαν κι ανασταίνεται στην (κάποτε) βαρετή και συντηρητική Toyota. Η νέα GR Corolla,

ένα τετρακίνητο θηρίο 300 ίππων είναι δυναμίτης στο μαλακό υπογάστριο των Golf R και 45 AMG αυτού του πλανήτη.Μετά το GR Yaris, η Toyota ξανακάνει το θαύμα της.

Μία Corolla 300 ίππων με τετρακίνηση και χειροκίνητο κιβώτιο έξι σχέσεων

Ενώ η Corolla Hatchback έχει στη δυνατότερη μορφή της έναν απόλυτα αποδεκτό τετρακύλινδρο κινητήρα 2.0 λίτρων με 170 ίππους και 205 Nm ροπής, δεν είναι ακριβώς ενδιαφέρουσα στην οδήγηση. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι μηχανικοί έχουν εγκαταστήσει μια υπερτροφοδοτούμενη τρικύλινδρη μονάδα 1.6 λίτρων με την κωδική ονομασία G16E-GTS που αποδίδει εντυπωσιακά: 300 ίππους και 370 Nm ροπής, ενώ έχουν αφήσει στην άκρη το αυτόματο κιβώτιο σχέσεων.

Ο κινητήρας συνδέεται αποκλειστικά με μηχανικό κιβώτιο έξι σχέσεων και σύστημα τετρακίνησης GR-Four. Όπως και στο GR Yaris, το σύστημα είναι ρυθμιζόμενο και προσφέρει κατανομή ισχύος εμπρός/πίσω 60:40, 50:50 και 30:70. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο μπορεί να είναι από υποστροφικό (άρα φιλικό στον μέσο χρήστη), ουδέτερο ή υπερστροφικό (για τον πιο έμπειρο).

Τα χαρακτηριστικά απόδοσης δεν σταματούν εκεί καθώς η GR Corolla διαθέτει οροφή και μπροστινές πόρτες από αλουμίνιο. Βοηθούν στην ελαχιστοποίηση της αύξησης βάρους, καθώς το μοντέλο γέρνει τη ζυγαριά στα 1.474 κιλά, ένδειξη αυξημένη κατά 85.7 κιλά σε σχέση με μια Corolla Hatchback.

Εκτός από τα μέτρα εξοικονόμησης βάρους, η GR Corolla χρησιμοποιεί μια βελτιωμένη έκδοση της πλατφόρμας TNGA-C. Έχει «σημαντικά περισσότερα» σημεία συγκόλλησης από το τυπικό μοντέλο κι επίσης επωφελείται από την «εκτεταμένη χρήση δομικής κόλλας, αυξάνοντας την ακαμψία της άρθρωσης μεταξύ των εξαρτημάτων».

Η ανάρτηση έχει επίσης ανανεωθεί καθώς η GR Corolla έχει να διαχειριστεί πολύ περισσότερη δύναμη, επιπλέον το ιαπωνικό μοντέλο μπορεί να εξοπλιστεί με εμπρός και πίσω διαφορικά περιορισμένης ολίσθησης.

Οι γυαλιστερές μαύρες ζάντες 18 ιντσών είναι τυλιγμένες με ελαστικά Michelin Pilot Sport 4. Υποστηρίζονται από ένα ισχυρό σύστημα πέδησης που διαθέτει τετραπίστονες δαγκάνες μπροστά, οι οποίες συνεργάζονται με αεριζόμενους δίσκους μεγέθους 356 χιλιοστά. Στο πίσω μέρος, υπάρχουν διπίστονες δαγκάνες και μικρότεροι αεριζόμενοι δίσκοι 297 χιλιοστά.

Μία θυμωμένη Corolla

Μια τεράστια μάσκα θα γεμίζει τον κεντρικό καθρέπτη των προπορευόμενων οχημάτων, χωρίς να αφήνει τίποτα κρυφό για τις άγριες διαθέσεις της συγκεκριμένης Corolla. Οι αεραγωγοί στο καπό, τα φουσκωμένα φτερά με ενσωματωμένους αεραγωγούς για την απαγωγή της θερμότητας από τα φρένα συμπληρώνουν το οπτικό πακέτο. Οι σχεδιαστές τοποθέτησαν επίσης έντονες πλαϊνές ποδιές με το λογότυπο “GR-Four”.

Το σπορ θέμα αντικατοπτρίζεται πίσω από ένα χαρακτηριστικό σύστημα εξάτμισης με τρεις απολήξεις.  Άλλα αξιοσημείωτα σημεία περιλαμβάνουν την ογκώδη πίσω αεροτομή κι έναν επιθετικό πίσω διαχύτη, ο οποίος είναι ενσωματωμένος στον πίσω προφυλακτήρα.

Ένα οικείο, αλλά ανανεωμένο εσωτερικό

Μεταβαίνοντας στην καμπίνα, οι οδηγοί θα βρουν ένα ψηφιακό ταμπλό οργάνων 12.3 ιντσών που διαθέτει στροφόμετρο καθώς κι ενδείξεις για την πίεση του τούρμπο, την ταχύτητα και την επιλεγμένη λειτουργία τετρακίνησης. Συνδυάζεται με ένα νέο σύστημα πολυμέσων Toyota Audio 8 ιντσών, το οποίο προσφέρει πλοήγηση βάσει cloud, καθώς κι έναν Έξυπνο Βοηθό που ανταποκρίνεται στην αφυπνιστική φράση “Hey Toyota”.

Αφήνοντας στην άκρη τις οθόνες, η GR Corolla είναι εξοπλισμένη με υφασμάτινα σπορ καθίσματα που διαθέτουν γκρι ραφές αντίθεσης καθώς και σήμανση GR στα προσκέφαλα. Οι οδηγοί θα βρουν επίσης ένα σπορ τιμόνι με δερμάτινη επένδυση, πεντάλ αλουμινίου κι ηχοσύστημα με έξι ηχεία.

Η Circuit Special Edition συνδυάζει ανθρακονήματα με αναβαθμισμένα χαρακτηριστικά

Για να γιορτάσει την παρουσίαση της GR Corolla, η Toyota θα προσφέρει μια έκδοση Circuit με οροφή από ανθρακονήματα, η οποία μειώνει το βάρος και συμβάλλει στο να χαμηλώσει το κέντρο βάρους του αυτοκινήτου. Άλλα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν μια τεράστια πίσω αεροτομή και κόκκινες δαγκάνες φρένων.

Οι αλλαγές στο εσωτερικό είναι πιο μέτριες, αλλά η Circuit Edition διαθέτει σπορ καθίσματα από σουέντ Brin Naub και συνθετικό δέρμα με ένθετα από κόκκινο πλέγμα και κόκκινες ραφές αντίθεσης. Οι αγοραστές θα βρουν επίσης ένα λεβιέ αλλαγής ταχυτήτων που φέρει την υπογραφή του “Morizo”, το οποίο είναι το αγωνιστικό ψευδώνυμο του Προέδρου της Toyota, Akio Toyoda.

Η Circuit Edition έρχεται επίσης καλύτερα εξοπλισμένη καθώς οι πελάτες θα βρουν θερμαινόμενα μπροστινά καθίσματα, θερμαινόμενο τιμόνι και σύστημα ήχου υψηλής ποιότητας JBL με οκτώ ηχεία. Συνδέονται με ένα αυτόματο σύστημα ελέγχου κλιματισμού και έναν ασύρματο φορτιστή smartphone.

Πληθώρα χαρακτηριστικών ασφαλείας

Παρά την επιθετική της φύση, η GR Corolla βάζει την ασφάλεια στο κέντρο. Ως αποτέλεσμα, έρχεται εξοπλισμένη με τη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης οδηγού Toyota Safety Sense 3.0 που περιλαμβάνει σύστημα Pre-Collision System με Pedestrian Detection, Lane Departure Alert με Steering Assist και Lane Tracing Assist. Το μοντέλο διαθέτει επίσης Dynamic Radar Cruise Control, Automatic High Beams, Road Sign Assist και υπενθύμιση ζωνών πίσω καθίσματος.

Άλλα χαρακτηριστικά ασφαλείας περιλαμβάνουν Monitor Blind Spot, το Rear Cross Traffic Alert και το Hill Start Assist Control. Κάθε GR Corolla συνοδεύεται επίσης από δοκιμαστική συνδρομή ενός έτους στο Toyota Safety Connect, το οποίο παρέχει αυτόματη ειδοποίηση σύγκρουσης, βοήθεια έκτακτης ανάγκης, οδική βοήθεια κι υπηρεσία εντοπισμού κλεμμένου οχήματος.

Χτισμένο στο πρώην σπίτι του Lexus LFA

Το hot hatch θα κατασκευάζεται σε ένα αποκλειστικό εργοστάσιο GR στο Motomachi της Ιαπωνίας. Αν και το εργοστάσιο δεν είναι εντελώς καινούργιο, έχει ήδη γεννήσει θρυλικά μοντέλα όπως το Lexus LFA και η Supra. Η εγκατάσταση ενσωματώνει «πολλές τεχνικές χειροκίνητης συναρμολόγησης» κι επικεντρώνεται περισσότερο στην ποιότητα παρά στους υψηλούς αριθμούς παραγωγής. Η τιμολόγηση θα ανακοινωθεί τους επόμενους μήνες, αλλά δεδομένης της τιμής του GR Yaris, οτιδήποτε κάτω από 55.000 ευρώ θα είναι έκπληξη.

The post Toyota GR Corolla: αναβιώνει τα ιαπωνικά rally replicas appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα