Le Mans: κι όμως, κάποιος οδηγός έτρεξε μόνος του και τις 24 ώρες

Υπάρχουν πολλά να περιμένουμε στην επερχόμενη 100η επέτειο των 24 ωρών του Le Mans που θα πραγματοποιηθεί αυτό το Σαββατοκύριακο. Η Ferrari θέλει να εξασφαλίσει τη 10η νίκη της στο Le Mans με την 499P, ενώ η αφρόκρεμα των κατασκευαστών θα κονταροχτυπηθεί για να κερδίσει στον επετειακό αγώνα.

Ας ανατρέξουμε όμως σε ένα λιγότερο γνωστό ρεκόρ του Le Mans που (όπως δείχνουν τα πράγματα) δε θα καταρριφθεί ποτέ στο μέλλον. Πρόκειται για την ιστορία του Edward Ramsden Hall, ενός

Βρετανού οδηγού αγώνων που ολοκλήρωσε μόνος του ολόκληρο το 24ωρο στο Le Mans του 1950. Αν κι ο Hall είχε δεύτερο οδηγό να περιμένει στα pits, ονόματι Tom Clarke, επέλεξε να οδηγήσει όλες τις ώρες ο ίδιος.

Ο οδηγός πέτυχε το ακατόρθωτο με μια Bentley Corniche TT Coupe του 1933 (επί του παρόντος βρίσκεται στα χέρια του Revs Institute), που φορούσε straight-six κινητήρα 4.3 λίτρων κι ήταν ήδη 17 ετών όταν έγινε ο αγώνας. Έκανε 236 γύρους και διένυσε συνολική απόσταση 3.180 χιλιομέτρων, επομένως είχε μέση ωραία ταχύτητα πάνω από 132 χλμ/ώρα. Τερμάτισε στην όγδοη θέση.

Το να κάθεσαι για πολλές ώρες σε ένα αυτοκίνητο δημιουργεί πάμπολλες προκλήσεις, ακόμα κι αν ταξιδεύεις με σταθερή ταχύτητα στον αυτοκινητόδρομο. Πόσω μάλλον όταν κινείσαι οριακά μέσα σε μια πίστα, με ένα δυσκολοδήγητο αγωνιστικό του 1933 και μάλιστα για ένα συνεχόμενο εικοσιτετράωρο. Αλλά ακόμα και το πιο απλό, το να πας στην τουαλέτα, είναι ένα θέμα. Πρέπει βέβαια να έχουμε κατά νου ότι τότε τα pit stop κρατούσαν περισσότερο, οπότε (ίσως και μια μικρή χρονική επιβάρυνση), ο οδηγός να προλάβαινε να πάει προς νερού του.

Η Bentley τίμησε πρόσφατα παλιότερες επιτυχίες της στο Le Mans με μια περιορισμένη έκδοση βασισμένη στην Continental GT και στην Continental GTC. Μπορεί αυτά τα μοντέλα να μην απέτισαν φόρο τιμής στο κατόρθωμα του Hall το 1950 στο Le Mans, αλλά σίγουρα θα τον θυμόμαστε για τα επόμενα χρόνια, καθώς το ρεκόρ του δε θα καταρριφθεί ποτέ.

Όχι απαραίτητα επειδή κανένας οδηγός δεν είναι αρκετά γενναίος για να το κάνει, αλλά επειδή πλέον δεν μπορεί εξαιτίας των κανονισμών για λόγους ασφαλείας. Ως εκ τούτου, ο Hall θα μείνει στην Ιστορία ως ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που ολοκλήρωσε μόνος του ολόκληρο το Le Mans. Ο Βρετανός αποσύρθηκε από τον μηχανοκίνητο αθλητισμό ένα χρόνο μετά το ακατάρριπτο ρεκόρ.

The post Le Mans: κι όμως, κάποιος οδηγός έτρεξε μόνος του και τις 24 ώρες appeared first on CarTalk.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα