Τέλος στα χαρτιά στο αυτοκίνητο -Ποια κάρτα θα μπαίνει στο ντουλαπάκι

Παρελθόν θα αποτελέσει σύντομα η πατροπαράδοτη άδεια κυκλοφορίας των οχημάτων, καθώς αντικαθίσταται σταδιακά από μια κάρτα που έχει τη μορφή της πιστωτικής.

Απλούστερηθα είναι ζωή των ιδιοκτητών αυτοκινήτωνκαι μοτοσυκλετών στην Ευρώπη, καθώςπροχωρά με γοργούς ρυθμούς η ψηφιοποίησηκαι η απλοποίηση των εγγράφων.

Μετά την αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος οδήγησης με το «πλαστικό», σε μορφή πιστωτικής κάρτας, σειρά έχουν και τα υπόλοιπα έγγραφα που αφορούν το όχημα και όχι τον οδηγό.

Την αρχή κάνει η Ολλανδία, βάζοντας τέλος στην πατροπαράδοτη άδεια κυκλοφορίας,

η οποία αντικαθίσταται από μια πλαστική και έως εκ τούτου ανθεκτικότερη κάρτα.

Σε μέγεθοςπιστωτικής, η κάρτα αυτή θα αναγράφειτα βασικά στοιχεία του οχήματος, όπωςο αριθμός κυκλοφορίας, ο ιδιοκτήτης, οκυβισμός, το μέγιστο επιτρεπόμενο βάροςκαι η ισχύς, ενώ ταυτόχρονα θα ενσωματώνεικαι chip μέσω του οποίου οιαρμόδιες αρχές θα αποκτούν πλήρη πρόσβασηστο ιστορικό του αυτοκινήτου ή τηςμοτοσικλέτας.

Το μικρό μέγεθος, η ανθεκτικότητα στον χρόνο και ο πλούτος των πληροφοριών που μπορεί να αντλήσει κανείς από τα νέα διπλώματα είναι μερικά μόνο από τα πλεονεκτήματα της πλαστικής άδειας κυκλοφορίας, όχι όμως και τα μοναδικά, μιας και η παρουσία του chip σε συνδυασμό με τον μοναδικό bar code καθιστά κάθε προσπάθεια πλαστογράφησης σχεδόν αδύνατη.

Ο νέος τύποςτης άδειας κυκλοφορίας προσφέρεταιστην Ολλανδία από την 1η Ιανουαρίου του2024, δείχνονταςτον δρόμο που οφείλουναργά ή γρήγορα να ακολουθήσουν και οιυπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Πολλές από αυτές έχουν ακολουθήσει το μοντέλο της πλήρους ψηφιοποίησης των εγγράφων, τα οποία αποθηκεύονται σε συσκευές κινητής τηλεφωνίας, διαθέτοντας και μπορούν σε ενδεχόμενο έλεγχο να υποκαταστήσουν τα φυσικά έγγραφα.

Στην Ελλάδα, αυτό μπορεί να συμβεί μόνο στην περίπτωση μόνο του ψηφιακού διπλώματος οδήγησης και της ταυτότητας και όχι στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος καθώς δεν έχει ψηφιοποιηθεί.

Διαβάστε επίσης:

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα