«Πράσινα Ταξί»: 13 ιδιοκτήτες θα μοιραστούν 250.000 ευρώ

Συνολικά έχουν καταβληθεί ενισχύσεις ύψους 744.291,64 ευρώ για 35 ηλεκτρικά ταξί.

Το ποσό των περίπου 250.000 ευρώ θα μοιραστούν οι 13 διακιούχοι του προγράμματος επιδότησης αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων «Πράσινα Ταξί». Δηλαδή ο μέσος όρος καταβολής της επιδότησης ξεπερνά τις 18.700 ευρώ γεγονός που καθιστά την ελληνική επιδότηση για αγορά ηλεκτρικού Ταξί την υψηλότερη σε όλη την Ευρώπη!

Πιο συγκεκριμένα το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ενέκρινε την καταβολή

του ποσού των 244.143,29 ευρώ σε 13 δικαιούχους του προγράμματος του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Πράσινα Ταξί» για την αγορά 12 ηλεκτρικών ταξί.

Συνολικά, έχουν καταβληθεί ενισχύσεις ύψους 744.291,64 ευρώ για 35 ηλεκτρικά ταξί.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα υλοποιείται στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – NextGenerationEU.

Η υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Χριστίνα Αλεξοπούλου συνεχώς υπενθυμίζει ότι το πρόγραμμα επιδότησης ηλεκτρικών Ταξί λήγει στα τέλη του 2024 και έως το τέλος του 2025 θα έχουν καταβληθεί τα ποσά της επιδότησης στους δικαιούχους και μετά ίσως να μην υπάρξει κανένα αντίστοιχο πρόγραμμα επιδότησης με αποτέλεσμα οι ιδιοκτήτες Ταξί να επωμίζονται ολόκληρο το κόστος αγοράς του οχήματος.

Επίσης από την 1η Ιανουαρίου του 2026 σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη θα απαγορεύεται η αγορά καινούριου Ταξί με κινητήρα εσωτερικής καύσης γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά ηλεκτιρκού οχήματος θα είναι μονόδρομος!

Οι επιδοτήσεις

Αναλυτικά οι επιδοτήσεις που παρέχονται από το πρόγραμμα «Πράσινα Ταξί» είναι:

Για αμιγώς ηλεκτρικά (BEV) Ε.Δ.Χ. οχήματα ταξί, η επιδότηση ανέρχεται σε ποσοστό 40% επί της Λ.Τ.Π.Φ. με μέγιστο ποσό 17.500 ευρώ.

Η υποχρεωτική απόσυρση Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί επιβραβεύεται με ποσό ίσο με 5.000 ευρώ.

Η αγορά wall-box φορτιστή για εγκατάσταση σε οικιακό περιβάλλον ή σε χώρο στάθμευσης επιχείρησης με ιδιωτική πρόσβαση, επιδοτείται με ποσό συνολικού ύψους 500 ευρώ και είναι προαιρετική.

Επιπλέον, για την περίπτωση που η ιδιοκτησία της άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος ταξί είναι ατομική:

Ειδικά για τις κατηγορίες ΑμεΑ, προβλέπεται προσαύξηση κατά δύο 2.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί.

Ειδικά για τις κατηγορίες των οικογενειών με τουλάχιστον 3 εξαρτώμενα τέκνα, προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ οχήματος ταξί.

Ειδικά για νέους που κατά το έτος υποβολής της αίτησης υπαγωγής η ηλικία τους δεν υπερβαίνει τα 29 έτη και είναι ήδη κάτοχοι άδειας Ε.Δ.Χ. οχήματος Ταξί, προβλέπεται προσαύξηση κατά 2.000 ευρώ στο ποσό της επιδότησης που προκύπτει για την αγορά ηλεκτρικού Ε.Δ.Χ. οχήματος ταξί.

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα