Λαμία-Πάτρα σε 1,5 ώρα: Αυτός είναι ο νέος αυτοκινητόδρομος που αλλάζει την Κεντρική Ελλάδα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται τα έργα για την κατασκευή του δρόμου Μπράλος-Άμφισσα που αποτελεί κομμάτι του διαγώνιου άξονα.

Προχωρά ο νέος δρόμος Μπράλος-Άμφισσα, τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο ο οποίος με την ολοκλήρωσή του θα φέρει πιο κοντά την Πάτρα με τη Λαμία.

Προ ολίγων ημερών, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, διαπίστωσε την πρόοδο εργασιών στο Μπράλος-Άμφισσα, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Περιφερειακής Ενότητας

Φωκίδας. Τα έργα βρίσκονται σε εξέλιξη από το υπουργείο μέσω δύο συμβάσεων συνολικού προϋπολογισμού περίπου 300 εκατ. ευρώ, πλήρως εξασφαλισμένων από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Ο κ. Ταχιάος μετέβη στη θέση που θα κατασκευαστεί η πρώτη γέφυρα, μήκους 330 μ., όπου ήδη έχουν ξεκινήσει οι εκσκαφές για τη θεμελίωσή της. Ακολούθως, ο Υφυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή του ρέματος «Στενό», που βρίσκεται πλησίον της Γραβιάς. Κατά την αυτοψία που διενήργησε συνοδευόμενος από κλιμάκιο του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, διαπίστωσε ότι πρόκειται για ένα απαιτητικό έργο, λόγω των ιδιαίτερων γεωμορφολογικών χαρακτηριστικών του εδάφους.

Το Μπράλος-Άμφισσα είναι μήκους 30,7 χλμ. και στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται -μεταξύ άλλων- η κατασκευή δύο σηραγγών, επτά γεφυρών και έξι ισόπεδων κόμβων.

Συνιστά τμήμα του διαγώνιου άξονα Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο που θα επιτρέψει τη μείωση της απόστασης μεταξύ Λαμίας και Πάτρας από 185 χλμ. σήμερα στα 160 χλμ., και θα συρρικνώσει τον χρόνο οδήγησης για ένα ΙΧ στο μισό, δηλαδή από 3 ώρες σήμερα σε 1,5.

Παράλληλα, ο Διαγώνιος Άξονας θα ενώσει τον αυτοκινητόδρομο Αθήνα-Θεσσαλονίκη με τον Ε65, την Ιόνια Οδό, τη Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου και κατ` επέκταση την Ολυμπία Οδό (Ελευσίνα-Πάτρα-Πύργος), βγάζοντας από την απομόνωση πολλές περιοχές της Φθιώτιδας, της Φωκίδας και της Αιτωλοακαρνανίας.

Ενώνει τα Λιμάνια Θεσσαλονίκης, Βόλου, Στυλίδας, Αγίου Κωνσταντίνου, Ιτέας και Πάτρας και αναβαθμίζει το λιμάνι της Ιτέας σε σημαντικό λιμενικό κόμβο, κάτι στο οποίο βοηθάει η η επέκταση του υφιστάμενου προβλήτα με τη διαμόρφωση μετώπου παραβολής επαρκούς μήκους και αυξημένου ωφέλιμου βάθους. Αυτό γίνεται για να καταστεί δυνατή δυνατή η πλαγιοδέτηση μεγαλύτερων κρουαζιερόπλοιων και να επιτευχθεί σημαντική βελτίωση του επιπέδου ασφάλειας και ποιότητας των παρεχόμενων λιμενικών υπηρεσιών.

Πέρα από το Μπράλος-Άμφισσα, τμήμα του Λαμία-Ιτέα-Αντίρριο είναι το Άμφισσα-Ιτέα και Άγιος Νικός-Νικόλαος-Αντίρριο.

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα