Δοκιμή: Νέο Mazda2 Hybrid

Η Mazda προχώρησε σε ανανέωση του υβριδικού 2 με στόχο να το διαφοροποιήσει αισθητικά, να το επικαιροποιήσει εξοπλιστικά και να συνεχίσει να προσφέρει ένα εξαιρετικά αποδοτικό αυτοκίνητο πόλης.

H ιαπωνική εταιρεία διαθέτει μια πληθωρική γκάμα που αποτελείται από μοντέλα όλων σχεδόν των κατηγοριών και μπορούν να καλύψουν διάφορες ανάγκες και γούστα, συμπεριλαμβανομένου και το εμβληματικού roadster MX-5 για τους «βενζινοαίματους».

Η τεχνολογική φαρέτρα

της Mazda στην Ευρώπη περιλαμβάνει ήπια υβριδικά (MHEV), επαναφορτιζόμενα υβριδικά (PHEV) και αμιγώς ηλεκτρικά (EV) συστήματα κίνησης, και ο μόνος τύπος εξηλεκτρισμού που της έλειπε είναι ο πλήρως υβριδικός (HEV).

Την λύση έδωσε πριν δύο χρόνια η συνεργασία που έχει η Mazda με την Toyota. Μέσα σε αυτή προβλεπόταν να πάρει το «κλασικό» 2 η Toyota και να το πουλήσει σε ορισμένες αγορές του πλανήτη με τα σήματά της και ταυτόχρονα να κατασκευάσει (Toyota Motor Europe) για λογαριασμό της Mazda το υβριδικό 2.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να διαθέτει η Mazda στην ευρωπαϊκή της γκάμα δύο διαφορετικά 2, ένα με ήπια υβριδική τεχνολογία και ένα με πλήρως υβριδική. Πέρα από το γεγονός ότι το αγοραστικό κοινό έχει μία ακόμα επιλογή σε μια εξαιρετικά ταιριαστή κατηγορία για τη χώρα μας, το υβριδικό 2 καταφέρνει να μειώσει και τον μέσο όρο ρύπων της εταιρείας στη γηραιά ήπειρο.

Ρετούς

Το λανσάρισμα του Mazda2 Hybrid στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε την άνοιξη του 2022 και πριν μερικούς μήνες οι άνθρωποι της ιαπωνικής εταιρείας αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ορισμένες σχεδιαστικές αλλαγές για να το διαφοροποιήσουν αισθητικά από τον «δότη» και φυσικά να το φέρουν πιο κοντά στα δεδομένα της οικογενειακής εικόνας.

Το Mazda2 Hybrid 2024 διαθέτει πλέον νέο προφυλακτήρα με μάσκα με πέντε γωνίες που αγκαλιάζεται από ανασχεδιασμένους «αεραγωγούς», ενώ χαμηλά εντοπίζουμε ένα ακόμα πιο αιχμηρό splitter που του χαρίζει και πιο δυναμική εμφάνιση.

Στο πλάι δεν εντοπίζουμε διαφορές, πέρα από την προσθήκη τροχών αλουμινίου διάστασης 17 ιντσών για τις σπορ εκδόσεις Homura όπως του αυτοκινήτου δοκιμής (πριν έφταναν μέχρι τις 16), ενώ πίσω τη διαφορά κάνει ο προφυλακτήρας και η πίσω πόρτα που δεν φέρει την μαύρη οριζόντια φάσα που ένωνε οπτικά τα φώτα.

Στο εσωτερικό, οι διαφορές εντοπίζονται στον εξοπλισμό και τον ψηφιακό του κόσμο. Πλέον, το υβριδικό 2 διαθέτει ασύρματη σύνδεση Apple CarPlay και Android Auto, καθώς και νέα έγχρωμη οθόνη αφής για το σύστημα πολυμέσων 9 έως 10,5 ιντσών.

Παράλληλα, ανάλογα με την έκδοση εξοπλισμού, το 2 διαθέτει ακόμα αναδιπλούμενους καθρέφτες, σύστημα ελέγχου τυφλού σημείου και αισθητήρες στάθμευσης εμπρός και πίσω. Οι κορυφαίες εκδόσεις Homura και Homura Plus διαθέτουν επιπλέον ψηφιακό πίνακα οργάνων 7 και 12,3 ιντσών αντίστοιχα, καθώς και μαύρη επένδυση ουρανού. Ακόμα, η Homura Plus διαθέτει πλοηγό στο σύστημα πολυμέσων και γυάλινη πανοραμική οροφή.

Τα υλικά που απαρτίζουν το εσωτερικό του Mazda2 Hybrid δεν διαφέρουν από το αυτοκίνητο που αντικατέστησε, πέρα από τις νέες επενδύσεις στα καθίσματα. Αυτό σημαίνει ότι τα πλαστικά που το αποτελούν είναι καλής ποιότητας μαλακά (στο ταμπλό) και σκληρά, με την συναρμογή όμως να παρουσιάζεται βελτιωμένη.

Ο οδηγός κάθεται σε ένα πολύ άνετο κάθισμα με καλή πλευρική στήριξη και δεν θα δυσκολευτεί να βρει την θέση που του ταιριάζει, χάρη στο μεγάλο εύρος ρύθμισης του τιμονιού. Οι χώροι συνολικά θα βολέψουν τέσσερις ενήλικους, αρκεί οι πίσω να μην είναι πολύ ψηλοί γιατί θα αναζητήσουν περισσότερο χώρο για τα γόνατά τους. Παράλληλα, το άνοιγμα το πίσω θυρών δεν είναι μεγάλο και ίσως δυσκολέψει τους μεγαλύτερους σε ηλικία ή τους γονείς που «ασχολούνται» ακόμα με παιδικά καθίσματα. Ο χώρος αποσκευών των 286 λίτρων δεν ξεχωρίζει στην κατηγορία και κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο, είναι όμως αποδεκτός και διαθέτει γάντζους χειραποσκευών.

Η εργονομία είναι υψηλού επιπέδου και σε αυτό βοηθούν οι φυσικοί διακόπτες για τις βασικές λειτουργίες και το κατανοητό λογισμικό του συστήματος πολυμέσων. Τα γραφικά του τελευταίου είναι όμορφα στο μάτι, αλλά θα θέλαμε να είναι λίγο πιο γρήγορο στην εκτέλεση των εντολών που δέχεται.

Σε υψηλό επίπεδο κυμαίνεται και η πρακτικότητα, με πολλές και χρηστικές θήκες για τους εμπρός. Οι πίσω έχουν μια θήκη για ένα μπουκάλι νερού στα πάνελ των θυρών, δεν έχουν όμως υποβραχιόνιο ή μια θύρα USB για να φορτίσουν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους.

Φουλυβριδική καρδιά

Όπως είναι λογικό, το σύστημα κίνησης του Mazda2 Hybrid είναι της Toyota, του μετρ του είδους. Πρόκειται για ένα προηγμένο τεχνολογικά υβριδικό σύστημα κίνησης με τον 3κύλινδρο θερμικό κινητήρα βενζίνης των 1,5 λίτρων να λειτουργεί σε κύκλο Atkinson και να διαθέτει υψηλή σχέση συμπίεσης (14:1).

Ακόμα, έχει μεταβλητό χρονισμό VVT-i στις βαλβίδες με ηλεκτρική ενεργοποίηση στις εισαγωγής VVT-iE, άμεσο και έμμεσο ψεκασμό και ο βαθμός θερμοδυναμικής απόδοσής του ξεπερνά το 40%. Η απόδοσή του είναι 93 ίπποι και 120 Nm.

Οι δύο ηλεκτροκινητήρες που διαθέτει το υβριδικό σύστημα έχουν κόμπακτ διαστάσεις και ξεχωρίζουν για το μικρό τους βάρος, με το ηλεκτρομοτέρ που δίνει κίνηση να αποδίδει 80 ίππους και 141 Nm. Η ηλεκτρική ενέργεια προέρχεται από ένα μικρό πακέτο μπαταριών ιόντων λιθίου με χωρητικότητα 0,76 kWh.

Συνδυαστικά, το υβριδικό σύστημα αποδίδει 116 ίππους και η δύναμη φτάνει στους εμπρός τροχούς μέσω μιας ηλεκτρονικά ελεγχόμενης και μεταβαλλόμενης σχέσης μετάδοσης e-CVT.

Συνολικά, το υβριδικό σύστημα ελέγχεται από μία ισχυρή υπολογιστική μονάδα και παρουσιάζει πολύ καλή διαχείριση της ενέργειας, με αποτέλεσμα το 2 Hybrid να είναι πραγματικά ολιγαρκές σε καύσιμο. Η μέση κατανάλωση που ανακοινώνει η Mazda είναι ίδια με αυτή που πετύχαμε κατά την διάρκεια της δοκιμής, χωρίς κόπο ή κόλπα, και «καρφώθηκε» στα 4,3 λτ./100 χλμ.

Σε αστικές συνθήκες που δίνει τα ρέστα του το υβριδικό σύστημα, είναι εύκολο να κινηθείς με κατανάλωση ελαφρώς κάτω από τα 4 λτ./100 χλμ. Εκτός πόλης είναι λογικό να ανέβει, με το ταξίδι στα νόμιμα όρια ταχύτητας να πραγματοποιείται κοντά στα 5 λτ./100 χλμ.

Τα νούμερα αυτά επιτυγχάνονται χάρη στη δυνατότητα κίνησης αμιγώς ηλεκτρικά για μεγάλο διάστημα και με ταχύτητα έως 130 χλμ./ώρα. Μάλιστα, το ποσοστό ηλεκτρικής κίνησης στην πόλη θα ξεπεράσει το 70% σε ήπιο ρυθμό κίνησης, στοιχείο που ταιριάζει στον χαρακτήρα του και αναβαθμίζει τις μετακινήσεις με την αθόρυβη λειτουργία του.

Ο οδηγός θα προσαρμοστεί αμέσως και θα απολαύσει έναν πολύ ήρεμο και αγχολυτικό τρόπο μετακίνησης, κάτι που ενισχύεται και από το επικυκλικό σύστημα μετάδοσης που εξασφαλίζει και το λιγότερο δυνατό πατινάρισμα. Με έντονη πίεση του γκαζιού, θα ανεβάσει στροφές στο θερμικό μοτέρ και θα καταφέρει η χροιά του να διαπεράσει την ενισχυμένη ηχομόνωση, όχι όμως και σε ενοχλητικό σημείο.

Οι επιδόσεις που χαρίζει στο ελαφρύ Mazda2 Hybrid των 1.105 κιλών είναι καλές για την κατηγορία και παρουσιάζει σθένος σε όλο το φάσμα ταχύτητας. Για να πιάσει τα 100 χλμ./ώρα από στάση απαιτεί 9,7 δλ. και η τελική ταχύτητα φτάνει με ευκολία τα 175 χλμ./ώρα.

Πέρα όμως από το εξαιρετικά αποδοτικό σύστημα κίνησης, το Mazda2 Hybrid διαθέτει ομοιογενή και ευχάριστη οδική συμπεριφορά, με το πλαίσιο να παρουσιάζει υψηλή ακαμψία και την ανάρτηση να λειτουργεί σωστά κάτω από όλες τις συνθήκες. Μόνο σε έντονες εγκάρσιες ανωμαλίες θα αντιδράσει κάπως ξερά ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας, ειδικά με τις 17άρες ζάντες της έκδοσης, στοιχείο όμως που δεν μπορεί να υποβαθμίσει την συνολικά ποιοτική λειτουργία της ανάρτησης.

Το τιμόνι από την άλλη, είναι ελαφρύ και άμεσο, και φέρνει κάμποση πληροφορία στα χέρια του οδηγού. Το πλατύ πεντάλ φρένου δεν ξεχωρίζει σε αίσθηση, αλλά παρουσιάζει σωστή αναλογικότητα στο πάτημα και λογική διαδρομή.

Μετα σωστά γονίδια

Το Mazda2 Hybrid 2024 διατίθεται αποκλειστικά με το υβριδικό σύστημα κίνησης των 116 ίππων και το αυτόματο κιβώτιο e-CVT, και συνδυάζεται με πέντε επίπεδα εξοπλισμού: Prime-Line, Centre-Line, Exclusive-Line, Homura και Homura Plus. Η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στα 20.924 ευρώ, με την Homura που δοκιμάζουμε να κοστίζει 26.636 ευρώ.

Όλα τους διαθέτουν πλήρη εξοπλισμό ασφάλειας και την ολοκληρωμένη σουίτα συστημάτων υποβοήθησης του οδηγού, με την δεύτερη έκδοση Centre-Line να είναι εξαιρετικά συνιστώμενη και να δικαιολογεί με ευκολία τα επιπλέον 1.730 ευρώ σε σχέση με την βασική.

Συμπερασματικά, η ανανέωση του Mazda2 Hybrid κρίνεται επιτυχημένη μιας και καταφέρνει να διαφοροποιηθεί αισθητικά, προσφέροντας παράλληλα τον ολοκληρωμένο χαρακτήρα που του εξασφαλίζει η καλοβαλμένη καμπίνα, ο πλήρης εξοπλισμός και το υπεραποδοτικό υβριδικό σύστημα κίνησης.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ
Κινητήρας βενζίνης: 1.490 κ.εκ., 93 ίπποι/5.500 σ.α.λ., 120 Nm/3.600 - 4.800 σ.α.λ.
Ηλεκτροκινητήρας: 80 ίπποι/3.995 - 5.500 σ.α.λ., 141 Nm/0 - 3.995 σ.α.λ.
Συνδυαστική ισχύς: 116 ίπποι
Μετάδοση: Αυτόματο κιβώτιο CVT, στους εμπρός τροχούς
Επιδόσεις: 9,7 δλ. 0-100 χλμ./ώρα, 175 χλμ./ώρα τελική ταχύτητα
Κατανάλωση-Εκπομπές CO2: 3,8-4,3 λτ./100 χλμ., 87-97 γρ./χλμ.
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 3.940/1.745/1.500 χλστ., 2.560 χλστ. μεταξόνιο
Βάρος: 1.105 κιλά
Χώρος αποσκευών: 286 λτ.
Τιμή-Τέλη κυκλοφορίας: Από 20.924 ευρώ - 0 ευρώ

Διαβάστε περισσότερα στο carandmotor.gr

Keywords
hybrid, hybrid, mazda, εταιρεία, αμιγώς, λύση, toyota, motor, europe, εμφάνιση, apple, android, auto, νέα, πλοηγό, σημαίνει, usb, atkinson, kwh, χλμ, cvt, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, σταση εργασιας, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, θηκη κινητου, kwh, cvt, αυτοκινητο, γωνιες, ζαντες, πιεση, πλαισιο, σηματα, σθενος, υβριδικο, υβριδικος, apple, αμιγώς, ανοιξη, αξονας, γεγονος, γονεις, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, ευκολο, ευρω, ενεργεια, εμφάνιση, επενδυσεις, εταιρεία, ευρωπη, τεχνολογια, ιδια, ηλικια, θηκες, θηκη, ιαπωνικη, ηπιο, ισχυς, εκδοσεις, κινηση, λειτουργια, λύση, ματι, μηνες, μικρο, μοντελα, μοτερ, οδηγος, οθονη, οθονη αφης, ορια, οπτικα, παιδικα, πλοηγό, πλαστικα, πορτα, σουιτα, τιμη, τυπος, υψηλη, φυσικα, φτανει, χλμ, ψηφιακο, ομορφα, atkinson, αγορες, auto, εξοπλισμος, εκπομπες, exclusive, ηπειρο, χωρα, ηλεκτρονικα, υβριδικα, χροια, mazda, πακετο, σημαίνει, ταξιδι, usb, υλικα, motor, χερια
Τυχαία Θέματα