Υπεράκτια αιολική ενέργεια: αύξηση κατά 17 φορές μέχρι το 2020

Η υπεράκτια αιολική ενέργεια στην ΕΕ θα αυξηθεί 17 φορές, συγκριτικά με τα σημερινά επίπεδα, μέχρι το 2020,  καθώς η μείωση του κόστους την καθιστά μια ελκυστική λύση για την ικανοποίηση των ενεργειακών στόχων των κρατών μελών.

Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ενέργειας (ΕΕΑ), η ισχύς των θαλάσσιων αιολικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 41 GW την επόμενη δεκαετία, κάτι που συμβάλλει στην επίτευξη του στόχου της ΕΕ για 20% ενέργεια από ΑΠΕ

μέχρι το 2020.

Η ισχύς των χερσαίων αιολικών αναμένεται να αυξηθεί κατά 86 GW την επόμενη δεκαετία, ενώ η ισχύς της αιολικής ενέργειας και της βιομάζας θα διπλασιαστεί.

«Οι χώρες στις οποίες η υπεράκτια αιολική ενέργεια είναι πιο ανταγωνιστική, εκτιμάται ότι θα σημειώσουν τη μεγαλύτερη αύξηση. Υπάρχουν ακόμα ορισμένα κράτη, όπου η κοινή γνώμη αντιτίθεται στα χερσαία αιολικά», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της EEA για τις ΑΠΕ, David Owain Clubb.

Σημειώνεται ότι η αντίδραση των τοπικών κοινωνιών στα χερσαία αιολικά πάρκα λειτούργησε ως κινητήριος δύναμη για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών, αν και πρόκειται για υποδομές με μεγαλύτερο οικονομικό κόστος.

Άλλος ένας σημαντικός παράγοντας για την ανάπτυξη της υπεράκτιας αιολικής ενέργειας είναι η αστάθεια των τιμών πετρελαίου, που την καθιστά πιο ελκυστική συγκριτικά με τα ορυκτά καύσιμα.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα