Υδρογονάνθρακες: μες τη βδομάδα ο διαγωνισμός για τα πρώτα οικόπεδα

09:18 2/1/2012 - Πηγή: Econews

Διεθνή διαγωνισμό για να παραχωρηθούν προς έρευνα τα τρία πρώτα οικόπεδα, επί ελληνικής επικράτειας, θα προκηρύξει εντός της εβδομάδας το Ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας energypress.gr.

Πρόκειται για περιοχές του Πατραϊκού Κόλπου, των Ιωαννίνων και του Δυτικού Κατάκολου, με εκτιμώμενα αποθέματα πετρελαίου 250 με 300 εκατ. βαρέλια.

Οι πρόσφατες σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό Κόλπο εντόπισαν ενδιαφέρουσες πετρελαιοπιθανές γεωλογικές δομές, με τα εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα

να φτάνουν τα 200 εκατομμύρια βαρέλια.

Τα Ιωάννινα, όπως αναφέρει το δημοσίευμα, θεωρούνται ενδιαφέρουσα περιοχή για βαθείς στόχους σε έντονα ορεινό ανάγλυφο. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθεί υψηλού κόστους σεισμική και γεωτρητική έρευνα για τον εντοπισμό πετρελαιοπιθανών γεωλογικών στόχων σε μεγάλα βάθη άνω των 4.000 μ.

Οι πρώτες εκτιμήσεις για απολήψιμα αποθέματα ανέρχονται σε 50 με 80 εκατ. βαρέλια.

Στο Δυτικό Κατάκολο κοίτασμα πετρελαίου ανακαλύφθηκε το 1982 από τη ΔΕΠ-ΑΕ, με εκτιμώμενα απολήψιμα αποθέματα 3 εκατ. βαρέλια, σε βάθος 2.400-2.600 μ., όμως τότε θεωρήθηκε οικονομικά οριακό λόγω του μεγάλου βάθους θαλάσσης.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα