Θαλάσσια ρύπανση: ποινή φυλάκισης και υψηλά πρόστιμα προβλέπει το νομοσχέδιο

Ενσωματώθηκε στο εσωτερικό δίκαιο, με το νομοσχέδιο που εγκρίθηκε χθες από το υπουργικό συμβούλιο, η ευρωπαϊκή οδηγία για τη θαλάσσια ρύπανση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι ο κύκλος των δραστών των εγκληματικών πράξεων ρύπανσης περιλαμβάνει οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο, ενώ οι ποινικές κυρώσεις εφαρμόζονται σε όλα τα πλοία ανεξάρτητα από τη σημαία που φέρουν, με εξαίρεση τα πολεμικά και τα κρατικά πλοία.

Ειδικότερα, με βάση

τις κυριότερες διατάξεις του νομοσχεδίου:

- Ως αξιόποινες πράξεις θεωρούνται οι απορρίψεις ρυπογόνων ουσιών από πλοίο, εφόσον συνεπάγονται υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος.

- Οι περιπτώσεις δόλιας απόρριψης ρυπογόνων ουσιών από πλοίο, που συνεπάγονται απλώς και μόνο υποβάθμιση της ποιότητας του θαλάσσιου ύδατος, τιμωρούνται με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή από 1.500 έως 50.000 ευρώ, δηλαδή σε βαθμό πλημμελήματος.

- Απαγορεύεται ο απόπλους πλοίου κατά του οποίου έχει συνταχθεί από τα αρμόδια όργανα έκθεση παράβασης για θαλάσσια ρύπανση μέχρι την πληρωμή του επιβαλλόμενου προστίμου ή την κατάθεση εγγυητικής επιστολής τράπεζας ίσου ποσού προς το διοικητικό πρόστιμο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα