Σουπιές εξαπατούν τους ανταγωνιστές για να πάρουν τα κορίτσια

17:03 6/7/2012 - Πηγή: Econews

Οι σουπιές είναι γνωστές για τις μοναδικές τους ικανότητες στο καμουφλάζ, χάρη στα κύτταρα που διαθέτουν στο δέρμα τους, τα οποία τους επιτρέπουν να αλλάζουν το χρώμα τους σε μια στιγμή.

Τώρα νέα έρευνα υποστηρίζει ότι τα πανέξυπνα αυτά μαλάκια χρησιμοποιούν την ικανότητά τους να καμουφλάρονται με πανέξυπνους τρόπους, όπως για παράδειγμα με το να προσποιούνται ότι ανήκουν στο άλλο φύλο.

Για να είμαστε απολύτως ακριβείς, οι

σουπιές προσποιούνται «κατά το ήμισυ».

Όταν μια αρσενική σουπιά συναντά μια θηλυκή με την οποία θέλει να ζευγαρώσει, εξαπατά τους αντιπάλους της αλλάζοντας χρώματα.

Πιο συγκεκριμένα, η αρσενική σουπιά αλλάζει τα χρώματά της από την πλευρά που βρίσκονται οι αντίπαλοι, έτσι ώστε να μοιάζει με θηλυκή, ενώ η άλλη πλευρά (που κοιτά προς την πραγματική θηλυκή σουπιά) διατηρεί κανονικά τα χρώματα της.

Αυτή η μεταμόρφωση σε δυο φύλα προκαλεί σύγχυση στους αντιπάλους, που νομίζουν ότι βλέπουν δυο θηλυκές σουπιές, και αυξάνει τις πιθανότητες της σουπιάς που καμουφλάρεται να αναπαραχθεί.

«Με το καμουφλάζ τα αρσενικά «αγοράζουν» χρόνο για να καταφέρουν να ζευγαρώσουν με τα θηλυκά πριν τους αντιληφθούν οι ανταγωνιστές», τόνισε σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Culum Brown, καθηγητής βιολογίας στο πανεπιστήμιο Macquarie στην Αυστραλία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα