Ρωσικό διαστημικό σκάφος συντρίβεται στη Γη τον Ιανουάριο

Στη γήινη ατμόσφαιρα θα εισέλθει τον Ιανουάριο το μη επανδρωμένο ρωσικό διαστημικό σκάφος Phobos-Grunt, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής διαστημικής υπηρεσίας Roscosmos.

Το μη επανδρωμένο σκάφος εισήλθε στην τροχιά της Γης το Νοέμβριο.

Η διαστημική υπηρεσία εκτιμά ότι το τοξικό καύσιμο του Phobos-Grunt θα καεί με την είσοδο στη γήινη ατμόσφαιρα, ενώ θα «γλυτώσουν» από την τριβή και τη θερμοκρασία 20 έως 30 θραύσματα, τα οποία και θα καταλήξουν στη γήινη επιφάνεια.

Εκτιμώμενη περίοδος πρόσκρουσης είναι μεταξύ 6 και 19 Ιανουαρίου 2012.

Αυτή

τη στιγμή το Phobos-Grunt κινείται γύρω από τη Γη σε ύψος που κυμαίνεται μεταξύ 201 χλμ (περίγειο) και 275 χλμ (απώγειο).

Κατά την εκτόξευση το διαστημικό σκάφος είχε βάρος 13 τόννους, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου οφειλόταν στα προωθητικά καύσιμα ασύμμετρη διμεθυλυδραζίνη και τετροξείδιο του διαζώτου.

Πρόκειται για επικίνδυνα τοξικές ουσίες με τις ρωσικές Αρχές να ελπίζουν ότι θα καταστραφούν κατά την είσοδο στην ατμόσφαιρα.

Το διαστημικό αεροσκάφος Phobos-Grunt κατασκευάστηκε με αποστολή να φτάσει στο μεγαλύτερο από τα δύο φεγγάρια του Άρη, τον Φόβο, να συλλέξει πετρώματα και να τα μεταφέρει πίσω στη Γη.

Εντούτοις απέτυχε εξαιτίας τεχνικών προβλημάτων.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα