Πρόγραμμα Ήλιος: συμμετοχή και άλλων κρατών θέλει ο Παπακωνσταντίνου

10:11 13/3/2012 - Πηγή: Econews

Στο πρόγραμμα «Ήλιος» αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό FLASH και στους δημοσιογράφους Γιώργο Κύρτσο και Αγγελική Σπανού.

Ειδικότερα, σε ερώτηση σχετικά με το πώς μπορεί να σταθεί ένα τόσο δαπανηρό πρόγραμμα χωρίς εξασφαλισμένες τιμές, με αφορμή τη μείωση των εγγυημένων τιμών στη Γερμανία,

ο υπουργός ΠΕΚΑ απάντησε τα εξής:

«Ας πάρουμε έναν ξένο επενδυτή, ο οποίος επενδύει στη Γερμανία σε φωτοβολταϊκά με τις νέες εγγυημένες τιμές και ο οποίος έχει απόδοση 50% παραπάνω αν το κάνει στην Ελλάδα, επειδή έχουμε 50% παραπάνω ήλιο. Γιατί να μην επενδύσει στην Ελλάδα και να εξάγει στη Γερμανία; Είναι απλά οικονομικά».

Επιπλέον, τόνισε ότι για να προχωρήσει το πρόγραμμα χρειάζεται διακρατική συμφωνία, διευκρινίζοντας ότι «δεν είναι απαραίτητο μια χώρα σαν την Γερμανία να χρησιμοποιήσει την δική της εγγυημένη τιμή για τη συμφωνία αυτή. Θα συμφωνηθεί μια άλλη τιμή. Αλλά είναι προφανές ότι θα είναι σε μια τιμή στην οποία θα μπορεί να πωληθεί στη Γερμανία αυτή η ενέργεια ή και σε άλλες χώρες – γιατί δεν κουβεντιάζουμε μόνο με τη Γερμανία».

«Παραμένει όμως το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει 50% μεγαλύτερη ηλιοφάνεια από την Κεντρική Ευρώπη και ακόμα αν συνυπολογίσει κάποιος το κόστος μεταφοράς, συμφέρει κάποιον να επενδύσει στην Ελλάδα και να εξάγει εκεί», υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις που συναντά στη χώρα μας Ελλάδα το πρόγραμμα «Ήλιος», ο υπουργός ΠΕΚΑ δήλωσε ότι του κάνουν εντύπωση  οι αρνητικές φωνές στην Ελλάδα, για ένα πρόγραμμα που το έχει αγκαλιάσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Ο αρμόδιος Επίτροπος, προχθές ακόμη, σε μια συνέντευξη στο Spiegel υπερθεμάτισε υπέρ του Προγράμματος «Ήλιος» και ζήτησε από τους Γερμανούς να συμμετάσχουν και να αγοράσουν αυτή την ηλιακή ενέργεια. Όταν, λοιπόν, υπερθεματίζουν πολλοί στην Ευρώπη, μου κάνει εντύπωση πως εμείς στεκόμαστε αρνητικά, χωρίς εγώ να ισχυρίζομαι ότι είναι κάτι εύκολο, ούτε ότι αύριο το πρωί θα βγουν τα αποτελέσματα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αλλά, αλίμονο, αν δεν σχεδιάσεις την επόμενη μέρα. Και την επόμενη μέρα, η χώρα πρέπει να ψάξει τις μεγάλες αναπτυξιακές ευκαιρίες. Μια από αυτές είναι να εξάγει ηλιακή ενέργεια και ίσως και άλλες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, όχι μόνο από τον ήλιο. Αλλά ο ήλιος είναι το πιο βασικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα