Πετρέλαιο: φόβοι για εκτίναξη των τιμών μετά το εμπάργκο

09:37 24/1/2012 - Πηγή: Econews

Προβληματισμό έχει προκαλέσει η απόφαση των κρατών μελών της ΕΕ για την επιβολή εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο από την 1η Ιουλίου.

Ήδη το τελευταίο διάστημα, που διεξάγονταν διαπραγματεύσεις για την επιβολή του εμπάργκο, οι διεθνείς τιμές των καυσίμων είχαν αρχίσει να αυξάνονται, με τη μέση τιμή της αμόλυβδης διαμορφώνεται σήμερα στο 1,705 ευρώ ανά λίτρο και το πετρέλαιο θέρμανσης  να φτάνει

το 1,01 ευρώ ανά λίτρο.

Την ανησυχία του για την αύξηση των τιμών των καυσίμων λόγω της επιβολής του εμπάργκο εξέφρασε σήμερα και ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Μιχάλης Κιούσης, ο οποίος, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό  Βήμα 99,5, ανέφερε ότι η τιμή της αμόλυβδης μπορεί να αγγίξει και τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στη διεθνή αγορά η τιμή του αργού θα φτάσει τα 120-130 δολάρια το βαρέλι.

Σύμφωνα πάντως με το ΑΠΕ – ΜΠΕ,  πηγές των ΕΛΠΕ, που προμηθεύονται ιρανικό πετρέλαιο σε ποσοστό 20 με 22%, διαβεβαιώνουν ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες για να βρεθούν νέες πηγές ενέργειας.

Η αντίδραση του Ιράν

«Άδικο» και «καταδικασμένο να αποτύχει» χαρακτήρισε το Ιράν το πετρελαϊκό εμπάργκο που επέβαλε η ΕΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα.

Όπως ανακοίνωσε μάλιστα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Ramin Mehmanparast, «τα μέτρα δεν θα εμποδίσουν την πρόοδο του Ιράν για την επίτευξη των βασικών του δικαιωμάτων».

Με βάση την απόφαση που έλαβαν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ,  από εδώ και στο εξής κανένα κράτος μέλος δεν θα μπορεί να συνάπτει νέα προθεσμιακά συμβόλαια με το Ιράν, ενώ για τα  ήδη ισχύοντα συμβόλαια, προβλέπεται μεταβατική περίοδος ως την 1η Ιουλίου, οπότε και θα σταματήσει πλήρως κάθε παράδοση ιρανικού πετρελαίου στην Ευρώπη.

Στις κυρώσεις που θα επιβληθούν συμπεριλαμβάνεται επίσης «πάγωμα» των λογαριασμών της Κεντρικής Τράπεζας του Ιράν.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα