Οκτώ εταιρείες ενέργειας συμμαχούν για μια «καθαρή» Ευρώπη

15:10 23/2/2012 - Πηγή: Econews

Οκτώ από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Ευρώπης συμμαχούν με κεντρικό άξονα την προώθηση της καθαρής ενέργειας στη Γηραιά Ήπειρο και απώτερο σκοπό τη θέσπιση δεσμευτικών στόχων ως το 2030 ως προς τη μείωση των εκπομπών, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αποδοτικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας EurActiv, η άτυπη συμμαχία αυτοπροσδιορίζεται ως “χαλαρός συνασπισμός ενεργειακών εταιρειών με προοδευτική προσέγγιση που μοιράζονται κοινές απόψεις για την ταχεία αναμόρφωση του ενεργειακού συστήματος”.

Μέλη της συμμαχίας είναι οι εξής εταιρείες: Acciona

(Ισπανία), DONG Energy (Δανία), EDP (Πορτογαλία), Eneco (Ολλανδία), EWE (Γερμανία), ΔΕΗ (Ελλάδα), Sorgenia (Ιταλία) και SSE (Μεγάλη Βρετανία).

“Η απουσία δεσμευτικών στόχων για την περίοδο μετά το 2020, η αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Εμπορίας Ρύπων να τονώσει το επενδυτικό ενδιαφέρον προς την ανανεώσιμη ενέργεια και οι παρωχημένες ενεργειακές υποδομές, θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό του ενεργειακού κλάδου στην Ευρώπη, όπως επίσης και την απεξάρτηση από τον άνθρακα”, αναφέρει η ομάδα των εταιρειών σε επιστολή προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλεί την Κομισιόν και την προεδρία της να θεσπίσουν δεσμευτικούς στόχους.

Ο Οδικός Χάρτης της ΕΕ του περασμένου έτους για μια οικονομία χαμηλών εκπομπών μέχρι το 2050 προβλέπει μειώσεις των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μεταξύ 80-95%, στόχος απαραίτητος σύμφωνα με τους επιστήμονες για την αποτροπή της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 2 βαθμούς Κελσίου και της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Στο πλαίσιο αυτό η  ΕΕ προτείνει ως το 2030 την αύξηση του μεριδίου των τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στο ενεργειακό μείγμα κατά 75 ως 85%.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα