Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συνεργάζεται με το Ενυδρείο Κρήτης- CRETAquarium

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ τα τελευταία χρόνια συνεργάζεται στενά με το Ενυδρείο Κρήτης, μιας και η απειλούμενη προς εξαφάνιση θαλάσσια χελώνα Caretta caretta στην Κρήτη, αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του θαλάσσιου κόσμου και κατ’ επέκταση κοινό αντικείμενο μελέτης και προστασίας και για τους δύο φορείς.

Έτσι, δεν είναι λίγες οι φορές που ο ΑΡΧΕΛΩΝ παραπέμπει τραυματισμένες θαλάσσιες χελώνες, που βρίσκονται στο νότιο αιγαίο

για περίθαλψη στις ειδικές εγκαταστάσεις του Ενυδρείου, γνωμοδοτεί για την θεραπεία τους, ενώ έπειτα την περίθαλψή τους και πριν την απελευθέρωσή τους στο φυσικό περιβάλλον, ο Σύλλογος καλείται να τους τοποθετήσει σήμανση, για τη συλλογή δεδομένων, που χρησιμοποιεί για ερευνητικούς σκοπούς.

Στο πλαίσιο αυτό, τα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ, Παύλος Τσάρος, υπεύθυνος του Κέντρου Διάσωσης θαλάσσιων χελωνών και Ρεγγίνα Στεφανάτου, υπεύθυνη του Προγράμματος Κρήτης, παρευρέθηκαν στο Ενυδρείο Κρήτης στις 25 Σεπτέμβρη του 2012, με σκοπό την τοποθέτηση «ταυτοτήτων» σε δύο ακόμα πρώην τραυματισμένες χελώνες, της «Ξανθής» και της «Αγνής», οι οποίες υγιείς, πλέον, θα απελευθερώνονταν εντός των επόμενων ημερών. Ακολούθησε ξενάγηση των στελεχών του ΑΡΧΕΛΩΝ από την ομάδα του Ενυδρείου στις εγκαταστάσεις του, ενώ παράλληλα ελέγχθηκε η κατάσταση των υπόλοιπων τραυματισμένων χελωνών, που φιλοξενούνταν εκεί για θεραπεία και έφεραν κυρίως τραύματα από την εμπλοκή τους σε αλιευτικά εργαλεία.

Την επόμενη μέρα τα στελέχη του ΑΡΧΕΛΩΝ παρακολούθησαν την ανοιχτή ημερίδα, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) και το Ενυδρείο Κρήτης με θέμα: “Ενεργειακοί Πόροι στην Ανατολική Μεσόγειο. Μια ανοιχτή συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας με την κοινωνία”. Η ημερίδα αυτή ήταν εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, αφού πέραν από την επιστημονική γνώση που κατατέθηκε, τέθηκαν προβληματισμοί και φωτίστηκαν ερωτήματα, αναφορικά με τις πολυδιάστατες δυνατότητες και περιορισμούς, που προκύπτουν από τις επιστημονικές ανακαλύψεις στο θέμα των ενεργειακών πόρων και την παραγωγή ενέργειας στο θαλάσσιο Μεσογειακό οικοσύστημα.

Επιπλέον, αξίζει να αναφερθεί η συμμετοχή του ΑΡΧΕΛΩΝ στην ολοκληρωμένη διαδραστική έκθεση που διοργάνωσε το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ.) και το Ενυδρείο Κρήτης σε συνεργασία με το Αμερικάνικο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (ΑΜΝΗ) της Νέας Υόρκης, με θέμα «Ο ΠΛΑΝΗΤΗΣ ΑΛΛΑΖΕΙ. Κλιματική Αλλαγή: Η Απειλή για την Ζωή και ένα Νέο Ενεργειακό Μέλλον».

Ο ΑΡΧΕΛΩΝ συμμετείχε με φορητή έκθεση, που περιέχει ενημερωτικό υλικό για τις θαλάσσιες χελώνες στη Μεσόγειο, τις δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ και τους τρόπους που μπορεί να βοηθήσει ο επισκέπτης των παραλιών την προστασία τους κατά την περίοδο ωοτοκίας.

Η φορητή έκθεση αυτή παρέμεινε στο Διεθνές Εκθεσιακό Κέντρο της Κρήτης, στο Ηράκλειο από τον Απρίλιο ως τον Σεπτέμβριο του 2012, όπου και ενημέρωσε πληθώρα επισκεπτών που παρευρέθηκαν στην καινοτόμο αυτή έκθεση για τα Ελληνικά δεδομένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα