Μεταφορά κατοικίδιου ζώου σε τρένα και ΚΤΕΛ – Τι ισχύει

10:48 3/9/2012 - Πηγή: Econews

Η ομάδα του adespoto.gr απάντησε, μετά από έρευνα των σχετικών νόμων, στις ερωτήσεις της Μαρίας Αντωνοπούλου για το περιοδικό “ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ” σχετικά με τη μεταφορά ζώων με αστικό λεωφορείο, ΚΤΕΛ και τρένο. Το τι εφαρμόζεται στην πράξη μπορεί να διαφέρει γι αυτό ενημερωθείτε και απαιτήστε συμμόρφωση των ΜΜΜ.

—ΛΕΩΦΟΡΕΙΑ & ΚΤΕΛ

1. Επιτρέπεται να πάρω τον σκύλο μαζί μου σε αστικό λεωφορείο για μερικές στάσεις;

Σύμφωνα με το άρθρο 10 του νόμου

4039/2012 επιτρέπεται η μεταφορά μικρών ζώων συντροφιάς σε όλα τα οδικά, σιδηροδρομικά και σταθερής τροχιάς μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς και στα ταξί και στα επιβατηγά πλοία, εφόσον τα ζώα είναι τοποθετημένα σε ασφαλές κλουβί μεταφοράς και συνοδεύονται από τον ιδιοκτήτη ή τον κάτοχό τους. Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ) ορίζει ως ΜΙΚΡΑ τα ζώα έως 7 κιλά, άρα μόνο αν ο σκύλος μας είναι μικρόσωμος ή αν έχουμε γάτα ή κουνελάκι ή άλλο μπορούμε να το βάλουμε στο λεωφορείο και πάντα σε δικό μας κλουβί μεταφοράς.

Σε αστικά λεωφορεία επιτρέπονται επίσης ζώα συνοδείας αναπήρων, εκτός κλουβιού, αν φορούν φίμωτρο. Σε κάθε περίπτωση, τα ζώα ταξιδεύουν στο χώρο της καμπίνας των
επιβατών.

2. Τι ισχύει για το ταξίδι μεγαλόσωμων σκύλων σε υπεραστικά λεωφορεία;

Η απόφαση του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών & Δικτύων (ΑΔΑ: 4Α861-ΒΩΟ) είναι ξεκάθαρη: επιτρέπονται μόνο ζώα έως 7 κιλά στα ΚΤΕΛ, σε κλουβάκι μεταφοράς, υποχρεωτικά εντός του χώρου επιβατών (και όχι των αποσκευών). Συνεπώς, μεσαία ή μεγαλόσωμα σκυλιά δεν μπορούν να ταξιδέψουν με ΚΤΕΛ.

3. Το μέγεθος του ζώου επηρεάζει εάν θα ταξιδέψει δίπλα μου ή στο χώρο των αποσκευών;

Σαφώς το μέγεθος είναι κριτήριο και καταλαβαίνουμε ότι δεν θα ήταν το ίδιο εύκολο ένα μεγαλόσωμο λυκόσκυλο να μπει πίσω από τα καθίσματα ενός ΚΤΕΛ. Θα ήταν ταλαιπωρία και για το ίδιο το ζώο. Ωστόσο, ακόμα σημαντικότερο κριτήριο που πρέπει να έχουν όλοι οι ιδιοκτήτες στο μυαλό τους είναι ο χώρος των αποσκευών να έχει ειδικά διαμορφωμένο χώρο
για τα ζώα.

Μέχρι πρόσφατα, όσα ζώα τοποθετούνταν στα ΚΤΕΛ, στο χώρο αποσκευών που δεν αερίζεται, κινδύνευαν από θερμοπληξία ενώ σημειώθηκε και θάνατος σκύλου που οδήγησε το Υπουργείο μετά από πιέσεις να εκδώσει την ανωτέρω απόφαση. Είναι αδιανόητο να τοποθετούμε το ζώο μας σε χώρο αποσκευών.

Στα αεροπλάνα για παράδειγμα, ζώα άνω των 8 κιλών ναι μεν ταξιδεύουν στο κλουβί τους στο χώρο των αποσκευών αλλά ουσιαστικά τα αεροσκάφη έχουν παροχή οξυγόνου και εκεί. Αλλιώς οι συνέπειες θα ήταν μοιραίες!

4. Χρειάζεται να έχω μαζί μου το βιβλιάριο του σκύλου μου;

Ναι, η παραπάνω απόφαση αναφέρει: Προκειμένου να επιτραπεί η μεταφορά μικρών κατοικίδιων ζώων, αυτά θα πρέπει να συνοδεύονται υποχρεωτικά από τον ιδιοκτήτη ή κάτοχο τους. Ο ιδιοκτήτης ή κάτοχος θα πρέπει να επιδεικνύει το διαβατήριο του ζώου ή το βιβλιάριο υγείας, το οποίο να είναι ενημερωμένο τουλάχιστον κατά την τελευταία διετία.

Γενικότερα όταν ταξιδεύουμε με το ζώο μας είναι καλό να έχουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα