Κύκλος της Πάτμου: διώξεις σε 14 μέλη περιβαλλοντικής-θρησκευτικής ΜΚΟ για απάτη €9,5 εκατ.

Ποινική δίωξη σε βάρος 14 μελών της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης “Ο Κύκλος της Πάτμου”, καθώς και συγγενών τους, άσκησε η Εισαγγελία.

Οι εμπλεκόμενοι με τον “Κύκλο της Πάτμου” διώκονται σε βαθμό κακουργήματος για απάτη, απάτη σε βάρος του Δημοσίου και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες.

Ο Κύκλος της Πάτμου δραστηριοποιήθηκε τη δεκαετία του ’90 με στόχο τη σύνδεση θρησκευτικής συνείδησης και περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατά την περίοδο 2000 – 2010 στη ΜΚΟ

εισέρρευσε συνολικά το ποσό των 9,5 εκατ. ευρώ, ενώ το καταχωρημένο στο βιβλίο εσόδων – εξόδων ποσό ανήλθε σε 6,5 εκατ. ευρώ.

Από τον τραπεζικό λογαριασμό της ΜΚΟ είχαν μεταφερθεί ποσά σε λογαριασμούς μελών της για εξόφληση προσωπικών δανείων, αγορές σε σούπερ μάρκετ, λειτουργία off-shore εταιρείας για ανακαίνιση ακινήτων κ.ά.

Η έρευνα αφορά στο χρονικό διάστημα 2000 – 2010, κατά το οποίο η ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε από το ελληνικό Δημόσιο και την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη διοργάνωση “πλωτών” συμποσίων σε Δούναβη (1997), Αδριατική (2002), Βαλτική (2003), Αμαζόνιο (2006), Αρκτική (2007) και Μισισιπή (2009), ενώ συμπόσια εν πλω αναβλήθηκαν στην Κασπία (2005) και στο Νείλο (2009).

Ο Κύκλος της Πάτμου διοργώνωσε συμπόσιο ακόμα και πάνω σε παγοθραυστικό.
Σύμφωνα με το “Βήμα” η περιβαλλοντική-θρησκευτική ΜΚΟ είχε δώσει 600.000 ευρώ προκειμένου να ναυλώσει παγοθραυστικό για να φιλοξενήσει σε αυτό τους δεκάδες συμμετέχοντες στο συμπόσιο του Βορείου Πόλου.

Στα εξωτικά συμπόσια της οργάνωσης έδιναν το παρών εστεμμένοι, ανώτατοι κληρικοί από πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και πολιτικοί, όπως ο πρώην υποψήφιος των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ Αλ Γκορ ή ο πρώην Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν.

Μέλη του «Κύκλου της Πάτμου» δήλωσαν στο Βήμα, ότι «η οργάνωση επιτέλεσε ιδιαίτερα σημαντικό εθνικό και θρησκευτικό έργο, χωρίς καμιά διάθεση κερδοσκοπίας» και υποστήριξαν ότι «τα χρήματα που δεν διετίθεντο σε κάποια συμπόσια μεταφέρονταν αυτομάτως στον προϋπολογισμό των άλλων εκδηλώσεων».

Σε βάρος των κατηγορουμένων, μετά από πρόταση του Εισαγγελέα, εκδόθηκε βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών για δέσμευση περιουσιακών τους στοιχείων.

Keywords
Τυχαία Θέματα