Σκουπίδια: “ώρα μηδέν” για την Αττική – “Πόλεμος” Σγουρού με Δήμους και ΠΟΕ-ΟΤΑ

Ουραγός στη διαχείριση απορριμμάτων στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα σύμφωνα με δηλώσεις του περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρού.

Μιλώντας στον Σκάι, ο κ.Σγουρός επιβεβαίωσε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει περιθώριο λήψης απορριμμάτων για δύο ακόμη χρόνια, ενώ για να τεθούν σε πλήρη λειτουργία τα τέσσερα εργοστάσια διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων (Κερατέα, Γραμματικό, Άνω Λιόσια, Φυλή) απαιτείται ένας χρόνος.

Οι προθεσμίες υποβολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος

λήγουν στις 22 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Βορειοανατολικής Αττικής (Γραμματικό), στις 24 Ιανουαρίου για τη μονάδα της Νοτιοανατολικής Αττικής (Κερατέα), στις 29 Ιανουαρίου για τη μονάδα επεξεργασίας των Άνω Λιοσίων και στις 5 Φεβρουαρίου για τη μονάδα της Φυλής.

Τα έργα προωθούνται μέσω Συμπράξεων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) και οι ανάδοχοι που θα επιλεγούν θα αναλάβουν τη μελέτη, κατασκευή, συντήρηση, τεχνική διαχείριση και λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων για διάστημα 27 ετών.

Το ύψος των επενδύσεων για τα έργα ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. Ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων (υποδομές, λειτουργία, συντήρηση) υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισ. Ευρώ. Οι τέσσερις μονάδες θα έχουν συνολικά δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατ. τόνους απορριμμάτων ετησίως.

Σχετικά με τις επενδύσεις, ο Γιάννης Σγουρός σημείωσε ότι τα χρήματα του ΕΣΠΑ για τη διαχείριση των απορριμμάτων – περίπου 400 εκ. Ευρώ -είναι υπαρκτά και περιμένουν να αξιοποιηθούν.

—Αντιδράσεις στη Φυλή

Εντωμεταξύ, (και) οι μονάδες σε Άνω Λιόσια και Φυλή συναντούν πολύ μεγάλες αντιδράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς το δημοτικό συμβούλιο Φυλής τάχθηκε ομόφωνα κατά της κατασκευής τους και δήλωσε αποφασισμένο να ασκήσει όλα τα ένδικα μέσα για να την αποτρέψει.

Επίσης, ζητά την απομάκρυνση ή την παύση λειτουργίας τού αποτεφρωτήρα και του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης/ κομποστοποίησης. Επισημαίνεται πως η ασφαλής απομάκρυνση της τέφρας που παράγεται στον Αποτεφρωτήρα Επικίνδυνων Ιατρικών Αποβλήτων έχει δημοπρατηθεί για τις 15 Ιανουαρίου.

Ο δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, υποστήριξε ότι ο ΕΔΣΝΑ (Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) δεν δύναται να προσφέρει λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και θα πρέπει να καταργηθεί ή να του αφαιρεθεί αυτή η αρμοδιότητα.

Τέλος πρότεινε ως λύση τη διαχείριση των απορριμμάτων σε τοπικό επίπεδο (από μεμονωμένους δήμους ή ομάδες μικρών δήμων) κατόπιν επεξεργασίας προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Επίσης, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι ο δήμος Φυλής, ως αυτόνομη διαχειριστική ενότητα, θα μπορούσε για εύλογο μεταβατικό χρονικό διάστημα να αναλάβει την όλη διαχείριση των απορριμμάτων εντός των υφιστάμενων συνθηκών και καταστάσεων και χωρίς τη δημιουργία νέου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ

—Επίθεση από ΠΟΕ-ΟΤΑ και η “μαφία” των σκουπιδιών

Επίθεση στο Γιάννη Σγουρό εξαπέλυσε και η ΠΟΕ-ΟΤΑ αναφορικά με την ανάθεση της διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ κατηγόρησε τον κ. Σγουρό για αποφάσεις που πάρθηκαν «με διαδικασίες-εξπρές», χωρίς διαβούλευση με τους ΟΤΑ, «στους οποίους θα μετακυλήσει το κόστος των αποφάσεών της και μάλιστα για 27 χρόνια», καθώς και για διπλασιασμό στο κόστος κατασκευής.

Ο περιφερειάρχης Αττικής απάντησε πως κάλεσε από την πρώτη στιγμή σε διάλογο τους ενδιαφερόμενους, αλλά αυτοί αρνήθηκαν.

Παράλληλα, έκανε λόγο για «μαφία των σκουπιδιών», η οποία «έχει καθηλώσει επί 30 χρόνια τη διαχείρισή τους στην Αττική» και που τώρα επιδίδεται «σε συστηματική παραπληροφόρηση και διαστρέβλωση της αλήθειας».

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Γιάννης Σγουρός ως περιφερειάρχης Αττικής και πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ έθεσε την παραίτησή στη διάθεση του πρωθυπουργού, λόγω του θέματος της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική και ζήτησε από τον Αντώνη Σαμαρά “να αναλάβει άμεση πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος των απορριμμάτων”.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα