Κρυφά πειράματα με μεταλλαγμένο ρύζι σε παιδιά

14:54 12/9/2012 - Πηγή: Econews

Νέο σκάνδαλο συνταράσσει την Κίνα, λίγο μετά την αποκάλυψη ότι οι φαρμακευτικές εταιρείες χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα λάδια στην παραγωγή αντιβιοτικών.

Οι καταγγελίες αυτή τη φορά είναι πολύ πιο σοβαρές και αφορούν τη διεξαγωγή πειραμάτων με μεταλλαγμένο ρύζι σε μικρά παιδιά, στο πλαίσιο ερευνητικού προγράμματος που εκπονήθηκε από Κινέζους και Αμερικανούς επιστήμονες, με τη στήριξη  του υπουργείου Γεωργίας των Ηνωμένων Πολιτειών.

Την υπόθεση έφερε στο φως της δημοσιότητας

πριν ένα μήνα η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace, αποκαλύπτοντας ότι το 2008 οι ερευνητές χορήγησαν γενετικά τροποποιημένο «χρυσό ρύζι» σε 24 παιδιά, ηλικίας 6 ως 8 ετών, στην κινεζική επαρχία Χουνάν.

Οι Αμερικανοί επιστήμονες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο συνεργάζονται με το Ερευνητικό Κέντρο Ανθρώπινης Διατροφής, το οποίο υπάγεται στο πανεπιστήμιο Tufts στη Βοστώνη.

Το Κινεζικό Κέντρο για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών ανακοίνωσε ότι ποτέ δεν ενέκρινε ή συμμετείχε στην έρευνα, η οποία μάλιστα δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition», χωρίς να υποβληθεί πρώτα για έγκριση στο υπουργείο Υγείας της Κίνας.

Οι κινεζικές Αρχές έχουν ήδη θέσει σε διαθεσιμότητα τον ερευνητή Yin Shi’an, ο οποίος συμμετείχε στο πείραμα, ενώ συνεχίζουν τη διερεύνηση των καταγγελιών.

Το «χρυσό ρύζι» είναι μια ποικιλία μεταλλαγμένου ρυζιού, εμπλουτισμένη με βιταμίνη Α, και προορίζεται για τις χώρες με υψηλά ποσοστά ανεπάρκειας βιταμινών στα παιδιά, όπως οι Φιλιππίνες και το Μπαγκλαντές.

Σε ανακοίνωσή της η Greenpeace καταφέρεται εναντίον ερευνητών και αξιωματούχων, εκφράζοντας την αποστροφή της για το γεγονός ότι «ένα αμερικανικό ερευνητικό κέντρο χρησιμοποίησε παιδιά από την Κίνα σαν πειραματόζωα για μεταλλαγμένα τρόφιμα».

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα