Καρκίνος: αύξηση των κρουσμάτων κατά 75% λόγω τσιγάρου – παχυσαρκίας

14:21 1/6/2012 - Πηγή: Econews

Τα παγκόσμια κρούσματα καρκίνου ενδέχεται να αυξηθούν κατά 75% μέχρι το 2030, λόγω του τρόπου ζωής μας, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε σήμερα στο επιστημονικό περιοδικό «The Lancet Oncology».

Πιο συγκεκριμένα, όπως επισημαίνει ο Δρ. Freddie Bray, επικεφαλής της μελέτης, το 2008 καταγράφηκαν 12,7 εκατομμύρια νέα κρούσματα καρκίνου. Μέχρι το 2030 τα νέα κρούσματα αναμένεται να φτάσουν τα 22,2 εκατομμύρια, με το 90% εξ αυτών να καταγράφεται στις αναπτυσσόμενες χώρες.

Σε πολλές χώρες η μείωση των καρκίνων που οφείλονται σε λοιμώξεις αντισταθμίζεται από την αύξηση των κρουσμάτων διαφόρων τύπων καρκίνου (του εντέρου, του μαστού και του προστάτη) που συνδέονται με τις διατροφικές συνήθειες στις χώρες της Δύσης.

Για τις ανάγκες της έρευνας οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν το GLOBOCAN, μια βάση δεδομένων της Διεθνούς Υπηρεσίας Έρευνας του Καρκίνου (IARC) που περιλαμβάνει ιατρικά αρχεία από 184 χώρες.

Εκτός αυτού, χρησιμοποίησαν διάφορα υπολογιστικά μοντέλα, βασισμένα στον Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (HDI) των Ηνωμένων Εθνών.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, οι αναπτυσσόμενες χώρες μαστίζονται κυρίως από καρκίνους που οφείλονται σε λοιμώξεις, όπως για παράδειγμα καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του ήπατος, καρκίνο του στομάχου κλπ.

Αντίθετα, οι πλουσιότερες χώρες εμφανίζουν αυξημένα κρούσματα καρκίνων που συνδέονται με το κάπνισμα -όπως για παράδειγμα καρκίνος του πνεύμονα-, την παχυσαρκία, τη διατροφή, την άσκηση.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου στις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες πιθανότατα θα έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των κρουσμάτων των καρκίνων που συνδέονται με λοιμώξεις, ωστόσο αναμένεται αύξηση των κρουσμάτων άλλων τύπων καρκίνου, που πλήττουν κατά κύριο λόγο τις πλούσιες χώρες.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τα κρούσματα καρκίνου στις χώρες μεσαίου εισοδήματος, όπως η Κίνα, η Ινδία και η Αφρική, ενδέχεται να αυξηθούν κατά 78% μέχρι το 2030.

Την ίδια περίοδο, στις αναπτυσσόμενες χώρες τα κρούσματα καρκίνου αναμένεται να αυξηθούν κατά 93%.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Econews