Αιολική ενέργεια: η Κίνα μοχλός της ανάπτυξης – Ανταγωνιστική με άνθρακα το 2016

12:46 1/6/2012 - Πηγή: Econews

Μειωμένο κόστος, τεχνολογική εξέλιξη, επενδύσεις και διάφορα προγράμματα επιδοτήσεων έχουν συμβάλλει στην ανάπτυξη του κλάδου της αιολικής ενέργειας, που έχει τετραπλασιαστεί σε όρους εγκατεστημένης ισχύος σε σύγκριση με το 2005.

Η εγκατεστημένη αιολική ισχύς παγκοσμίως αυξήθηκε κατά 21%, με την Κίνα να ηγείται καταγράφοντας άνοδο 43%, σύμφωνα με στοιχεία του Worldwatch Institute.

Παρά το γεγονός ότι η Κίνα αναδεικνύεται σε παγκόσμιο ηγέτη (και) στα αιολικά, υπάρχει αξιοσημείωτη διαφορά ανάμεσα στην εγκατεστημένη

ισχύ και την παραγόμενη ενέργεια.

Ως κύρια αιτία προβάλλεται η αδυναμία του δικτύου να απορροφήσει την αιολική ισχύ και άλλα τεχνικά προβλήματα.

Η Κίνα σχεδιάζει την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους 400 δισ. δολαρίων προκειμένου να ενσωματώσει το σύνολο της εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στο δίκτυο της αχανούς επικράτειάς της έως το 2015.

Στην παγκόσμια αύξηση της αιολικής ισχύος συνέβαλαν ακόμα οι ΗΠΑ με 17%, η Ινδία (7%) και η Γερμανία (5%).

Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί πως μολονότι οι ΗΠΑ κατέγραψαν αύξηση 27% το 2011 σε σύγκριση με το 2010 στην εγκατεστημένη αιολική ισχύ, η αιολική ενέργεια αντιστοιχεί στο 3% μόνο του ενεργειακού μείγματος της χώρας.

Από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η οικονομική αστάθεια στην Ευρώπη οδήγησε σε κάμψη του επενδυτικού ενδιαφέροντος στη Γερμανία.

Παράλληλα, το κόστος της αιολικής ενέργειας μειώθηκε σε 1,2 εκατ. δολάρια ανά μεγαβάτ το πρώτο εξάμηνο του 2011 χάρη σε βελτιώσεις στη γραμμή προμήθειας και την ύπαρξη οικονομιών κλίμακας. Ρόλο έπαιξε και η τιμολογιακή πολιτική των Κινέζων κατασκευαστών.

Η τεχνολογική εξέλιξη αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση του κόστους αιολικής ενέργειας κατά 12% έως το 2016 καθιστώντας την ανταγωνιστική με τον άνθρακα, το φυσικό αέριο και την πυρηνική ενέργεια.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα