ΚΑΛΛΙΣΤΩ: Αντικαταστήστε την περίφραξη – Προστατεύστε οδηγούς και αρκούδες

Περιβάλλον Ενέργεια Οικολογία

Ανακοίνωση με αφορμή το θάνατο μιας νεαρής αρκούδας 1,5 ετών σε τροχαίο ατύχημα στον κάθετο οδικό άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπήγης εξέδωσε η Καλλιστώ.

Η περιβαλλοντική οργάνωση κάνει ειδική μνεία στο έργο της εγκατάστασης ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και εφιστά την προσοχή στην ανάγκη αντικατάστασης της περίφραξης από την Εγνατία Οδό και την Ελληνική Πολιτεία, ώστε να εμποδιστεί η πρόσβαση των αρκούδων στο οδικό δίκτυο.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση έχει ως εξής:

“Μία αρσενική αρκούδα

ηλικίας 1,5 ετών και βάρους 65 κιλών έπεσε θύμα τροχαίου ατυχήματος σήμερα το πρωί στον κάθετο άξονα Σιάτιστας-Κρυσταλλοπήγης. Η αρκούδα δυστυχώς σκοτώθηκε, αφού σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της νεκροψίας η οποία διενεργήθηκε από τον αρμόδιο νομοκτηνίατρο και την κτηνίατρο της Ομάδας Άμεσης Επέμβασης η οποία λειτουργεί στο πλαίσιο του έργου LIFE ΑΡΚΤΟΣ-ΚΑΣΤΟΡΙΑ, υπέστη ρήξη ήπατος και αορτής. Το περιστατικό αυτό είναι το 12ο τροχαίο στο οποίο εμπλέκεται αρκούδα τα τελευταία δυόμιση χρόνια.

Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας-Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς, σε συνεργασία με την ΚΑΛΛΙΣΤΩ και την ΑΝΚΑΣ, ξεκίνησαν την υλοποίηση κοινοτικού προγράμματος LIFE-Nature στην περιοχή (ΑΡΚΤΟΣ/ΚΑΣΤΟΡΙΑ), δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση σε δράσεις οι οποίες θα περιορίσουν το φαινόμενο των τροχαίων ατυχημάτων με αρκούδες και την άγρια πανίδα γενικότερα. Στο πλαίσιο του συγκεκριμένου έργου προβλέπεται μεταξύ άλλων η εγκατάσταση ειδικής σήμανσης και τεχνικών αποτρεπτικών μέτρων, που θα εξασφαλίσουν ασφαλέστερο οδικό δίκτυο και μείωση της θνησιμότητας άγριων ζώων.

Τα μέτρα αυτά προβλέπεται να ληφθούν, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του έργου, την επόμενη άνοιξη (2012). Τονίζουμε και πάλι πως το πρόβλημα θα λυθεί οριστικά μόνο με την τοποθέτηση της κατάλληλης περίφραξης και την ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών από την Εγνατία Οδό και την Ελληνική Πολιτεία.

Η αντικατάσταση της περίφραξης αποτελεί πια ζήτημα ζωής και θανάτου, τόσο για τις αρκούδες όσο και για τους ίδιους τους οδηγούς!”

Photo: ΚΑΛΛΙΣΤΩ

Keywords
Τυχαία Θέματα