ΙΓΜΕ: χρώμιο και αρσενικό στα υπόγεια ύδατα Αρμενίου και Μέλισσας Θεσσαλίας

09:38 20/1/2012 - Πηγή: Econews

Στην ανεξέλεγκτη χρήση χρήση φυτοφαρμάκων και την απόρριψη υλικών συσκευασίας από τους αγρότες αποδίδει κατά κύριο λόγο τη μόλυνση των υπογείων υδάτων στα δημοτικά διαμερίσματα Αρμενίου και Μέλισσας της Θεσσαλίας το Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στην περιοχή ανιχνεύτηκαν υψηλές συγκεντρώσεις βαρέων μετάλλων όπως το χρώμιο και το αρσενικό, δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα υδροδότησης των τοπικών κοινοτήτων.

Το ΙΓΜΕ

 προτείνει  ως λύση τη διάνοιξη νέων υδρευτικών γεωτρήσεων σε άλλη περιοχή, μη πεδινή, η οποία παρουσιάζει χαμηλότερες τιμές νιτρικών ιόντων, αρσενικού και εξασθενούς

Προτείνεται ακόμα η υλοποίηση νέας, ολοκληρωμένης μελέτης με δειγματοληψίες και χημικές αναλύσεις για περισσότερα στοιχεία στο πόσιμο νερό όλης της Θεσσαλίας.

Τέλος, προτείνεται η απογραφή όλων των χώρων διάθεσης υλικών συσκευασίας και υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων και μελέτη για τον εντοπισμό κατάλληλων χώρων οργανωμένης διαχείρισης και διάθεσης σε επίπεδο Περιφέρειας.

Το θέμα είχε φέρει στη Βουλή το Νοέμβριο  η ειδική γραμματέας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Μαργαρίτα Καραβασίλη, τονίζοντας ότι στην περιοχή έχουν ανιχνευτεί συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα θεσμοθετημένα όρια (διαβάστε εδώ).

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα