Hλεκτρική ενέργεια: «στάση πληρωμών» από Hellas Power-Energa

09:13 20/1/2012 - Πηγή: Econews

Ξεπερνούν τα 185 εκατ. Ευρώ οι οφειλές των ιδιωτικών εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας Energa και Hellas Power προς τον ΔΕΣΜΗΕ (120 εκατ. Ευρώ) και τη ΔΕΗ (67 εκατ. Ευρώ).

Σύμφωνα με πληροφορίες του euro2day οι δύο εταιρείες δεν μπορούν να ανταποκριθούν

στις οικονομικές τους υποχρεώσεις με αποτέλεσμα ΣΔΟΕ και οικονομική αστυνομία να μπλοκάρουν τους λογαριασμούς της Hellas Power και ο ΔΕΣΜΗΕ να αφαιρέσει από την  Energa κωδικούς εισόδου στο σύστημα διαχείρισης ρεύματος για να πραγματοποιεί συναλλαγές.

Οι δύο εταιρείες που σύμφωνα με ανακοινώσεις τους έχουν συμφωνήσει να πωληθούν στο αραβορωσικό fund Worldwide Energy, δεν κατέβαλαν την περασμένη Τρίτη στον ΔΕΣΜΗΕ το ποσό των 24 εκατ. ευρώ.

O ΔΕΣΜΗΕ απαγόρευσε στις δύο εταιρείες να εκπροσωπούν πελάτες τους για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και για ποσότητα που αντιστοιχεί σε 10.000 περίπου μεγαβατώρες ημερησίως με τη ΔΕΗ να καλύπτει τα κενά.

Μέχρι στιγμής οι δύο εταιρείες δεν έχουν προβεί σε ανακοινώσεις. Όπως αναφέρει το euro2day ο μέχρι πρότινος μεγαλομέτοχος της Hellas Power Βασίλης Μηλιώνης δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στο νέο management της εταιρείας.

Όπως επισημαίνει το euro2day η μη καταβολή των οφειλομένων ποσών αναμένεται να περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα του ΔΕΣΜΗΕ (το έλλειμμα ανέρχεται ήδη στα 180 εκατ. ευρώ), με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές του προς τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας (συμβατικές μονάδες και μονάδες ΑΠΕ), οι οποίοι ήδη πληρώνονται με καθυστέρηση για την ηλεκτρική ενέργεια που προσφέρουν στο σύστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα