Η ΕΕ προς κατάργηση των επιδοτήσεων στον άνθρακα – Τι είπε ο Παπαγεωργίου στις Βρυξέλλες

16:01 4/12/2012 - Πηγή: Econews

Το ζήτημα των επιδοτήσεων στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας απασχολεί τους υπουργούς Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης οι οποίοι ζητούν μια «μη δεσμευτική» γνωμοδότηση από την Κομισιόν στο πλαίσιο των συζητήσεων για τους νέους πολιτικούς στόχους μετά το 2020.

Συγκεκριμένα οι υπουργοί ζήτησαν μέσω ανεπίσημου εγγράφου από την Κομισιόν να παρουσιάσει μία «μη δεσμευτική κατευθυντήρια γραμμή για την περαιτέρω βελτίωση των εθνικών συστημάτων υποστήριξης».

Μάλιστα, η Ευρώπη εξετάζει πλέον σοβαρά το ζήτημα του εξορθολογισμού και της σταδιακής κατάργησης των περιβαλλοντικών και οικονομικών επιζήμιων επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων αυτών που δίνονται στα ορυκτά καύσιμα.

Οι τρεις βασικοί στόχοι για την πράσινη ενέργεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη μείωση των εκπομπών του διοξειδίου του άνθρακα κατά 20%, την αύξηση του ποσοστού των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο σύνολο των ενεργειακών μορφών κατά 20% και την αύξηση εξοικονόμησης ενέργειας κατά 20% λήγουν το 2020.

—Παρέμβαση Παπαγεωργίου στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ

Στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της ΕΕ συμμετείχε και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ, Ασημάκης Παπαγεωργίου.

Στην παρέμβασή του, ο κ. Παπαγεωργίου σημείωσε τα παρακάτω:

“Σε συνέχεια του παραπάνω πολύ σημαντικού έργου που έχει ήδη επιτευχθεί σε κάθε επιμέρους τομέα ενεργειακής πολιτικής, επείγει η επίτευξη προόδου στα ακόλουθα σημεία:

- Η προώθηση της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως αυτή εκφράστηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 4ης Φεβρουαρίου 2011, θα πρέπει να διατηρήσει την κεντρική θέση στους σχεδιασμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι βέβαιο ότι η τελευταία αποτελεί έναν από τους θεμελιώδεις παράγοντες επίτευξης των στόχων μας για μια οικονομία χαμηλού άνθρακα.

- Αναφορικά με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, θεωρούμε ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί η πλήρης χρήση όλων των εργαλείων της Οδηγίας για τις ΑΠΕ, όπως των προβλεπομένων από αυτήν μηχανισμών συνεργασίας, καθώς και ο εντοπισμός και η άρση των εμποδίων διασυνοριακής (φυσικής) ροής ηλεκτρικής ενέργειας στα σχετικά σχήματα υποστήριξης. Υπό αυτό το πλαίσιο, υπενθυμίζω ότι η χώρα μας επιθυμεί να ενταχθούν και τα έργα διασύνδεσης απομονωμένων νησιωτικών ηλεκτρικών συστημάτων μεταξύ τους και με τα εθνικά δίκτυα και κατ’ επέκταση με το ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο, με στόχο την ενσωμάτωση των νησιωτικών συστημάτων στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τα συναφή από αυτήν προτερήματα.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας περαιτέρω προώθησης της χρήσης των ΑΠΕ, εντάσσεται και η πρόθεσή μας να συμμετάσχουμε στο Διοικητικό Συμβούλιο του IRENA για την επόμενη διετία 2013 – 2014 και θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω την υποψηφιότητά μας και να ζητήσω την υποστήριξή σας σχετικά.

- Αναφορικά με την Εσωτερική Αγορά Ενέργειας και τις Ενεργειακές Υποδομές, θεωρούμε ότι βασικός στόχος της Ένωσης το προσεχές διάστημα θα πρέπει να είναι η τήρηση της προθεσμίας του 2015, που έχει τεθεί από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Φεβρουαρίου 2011, με στόχο «να παύσει η απ

Keywords
Τυχαία Θέματα