Η 5η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Καρχαρία ξεκίνησε – Υπογραφές κατά του finning

Το διεθνές δίκτυο Shark Alliance, μία συμμαχία περισσότερων από 100 περιβαλλοντικών και επιστημονικών οργανώσεων, ανακοινώνει την έναρξη της 5ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καρχαρία και καλεί τους υπουργούς αλιευτικών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Ε.Ε.) να προστατέψουν τα καρχαριοειδή από την υπερεκμετάλλευση και την αφαίρεση πτερυγίου (finning) – μία παράνομη πρακτική τεμαχισμού του πτερυγίου του καρχαρία και απόρριψης του υπόλοιπου σώματος στη θάλασσα.

Μέλη του δικτύου Shark Alliance, περιβαλλοντικοί και επιστημονικοί φορείς, καταδυτικοί σύλλογοι, ενυδρεία κ.α., σε 16 κράτη της Ε.Ε.,

συμπεριλαμβανομένων των χωρών: Βέλγιο, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Λετονία, Μάλτα, Ολλανδία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, Σλοβακία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο οργανώνουν σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων. Στόχος τους η συλλογή υπογραφών που θα κατατεθούν προς τις αρμόδιες εθνικές αρχές προκειμένου να παροτρύνουν τους πολιτικούς φορείς να αντισταθούν στις πιέσεις που ασκεί η διεθνής αλιευτική βιομηχανία καρχαριών, καθώς και να δώσουν ώθηση στην ουσιαστική προστασία των καρχαριοειδών.

Επί μία πενταετία το δίκτυο Shark Alliance, αρχές και φορείς της Ε.Ε. που ασχολούνται με αλιευτικά και περιβαλλοντικά ζητήματα και μέλη του Ευρωπαίκού Κοινοβουλίου (ΜΕΚ) διαβουλεύονται την ανάγκη αποτελεσματικότερης προστασίας των καρχαριοειδών. Πριν από 2 χρόνια, οι υπουργοί αλιευτικών υποθέσεων της Ε.Ε. ενέκριναν ένα συμπαγές Ευρωπαϊκό Σχέδιο Δράσης για την προστασία των καρχαριοειδών, το οποίο οδήγησε σε σημαντικές προόδους προς την κατεύθυνση της προστασίας αυτών των εξαιρετικά ευαίσθητων ειδών. Ωστόσο απαιτείται ακόμα πολλή δουλειά για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν:

Αν και το ευρύ κοινό συχνά το αγνοεί, η στοχευμένη αλιεία καρχαριοειδών στην Ε.Ε. συνεχίζει να υφίσταται χωρίς όρια. Πολλά απειλούμενα είδη παραμένουν απροστάτευτα και η ευρωπαϊκή απαγόρευση τεμαχισμού των πτερυγίων των καρχαριοειδών εξακολουθεί να μένει ανεφάρμοστη, επιτρέποντας τη διαιώνιση του φαινομένου απουσία ελέγχου και τιμωρίας των υπευθύνων.

“Η κινητοποίηση πολιτών από όλη την Ευρώπη έθεσε σε νέα, θετική τροχιά την όλη προσπάθεια για την προστασία των καρχαριοειδών. Ήδη, μέχρι σήμερα, έχουμε συλλέξει περισσότερες από 20.000 υπογραφές, αλλά χρειάζεται η συμμετοχή όλων όσων ενδιαφέρονται για το μέλλον των καρχαριοειδών, προκειμένου να εξαλειφθούν οι όποιες ατέλειες της ευρωπαϊκής απαγόρευσης και να ανταποκριθούν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί στις δεσμεύσεις που πήραν υιοθετώντας το Σχέδιο Δράσης για την προστασία των καρχαριοειδών”, επισημαίνει η Irene Kingma, Συντονίστρια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Καρχαρία.

Η πολυαναμενόμενη πρόταση της Επιτροπής για την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κανονισμού απαγόρευσης της αφαίρεσης πτερυγίων των καρχαριοειδών πρόκειται να ανακοινωθεί μέσα στο φθινόπωρο και θα αποτελέσει μία μοναδική ευκαιρία να βγει το θέμα από την αφάνεια και να ενεργοποιηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς ανά τον κόσμο.

“Η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος, π

Keywords
Τυχαία Θέματα