Γρανίτα καφέ: o espresso κρυσταλλικός

10:47 30/6/2012 - Πηγή: Econews

Στη διασταύρωση ενός παγωμένου ποτού με έναν αρωματισμένο πάγο, η γρανίτα είναι καταρχήν το διάλειμμα ανάμεσα στις εναλλαγές των γεύσεων ενός γεύματος. Τους καλοκαιρινούς ωστόσο μήνες γίνεται και η πιο λάιτ προσέγγιση του δροσερού πασπαρτού, που με την ποικιλία του μπορεί να καλύψει εύκολα το θέμα επιδόρπιο ή και να αποτελέσει την εναλλακτική για το τί πίνουμε-τρώμε (αφού το παγωμένο κριτς είναι φορές που ακούγεται) κάποιες αμήχανες ζεστές ώρες λίγο αργά το απόγευμα ή το πρωί, που τίποτ’ άλλο δεν δείχνει ούτε εμπνευστικό ούτε επιθυμητό…

Η σπιτική γρανίτα

είναι ο ορισμός της ευκολίας παρασκευής: Ένα ελαφρύ σιρόπι όλο κι όλο, όπου προστίθεται η γεύση που επιλέγουμε, είτε αφορά φρούτο είτε λαχανικό είτε ποτό. Η χρήση της παγωτομηχανής δεν είναι πάντα απαραίτητη, λίγο επιπλέον χτύπημα με το μαχαίρι του μίξερ κάνει σχεδόν την ίδια δουλειά.

Η συνταγή εδώ είναι για γρανίτα καφέ, αλλά με τον ίδιο τρόπο ακριβώς μπορείτε να κάνετε π.χ. γρανίτα λεμόνι ή πορτοκάλι, αν αντί για τον καφέ βάλετε τον χυμό 2 μεγάλων λεμονιών ή πορτοκαλιών και ξύσμα για το άρωμα. Η γλυκύτητα είναι επίσης κάτι που ρυθμίζεται στο σιρόπι, ανάλογα με την προσωπική γεύση, αν και καλό είναι να έχουμε στα υπόψη ότι η γρανίτα δεν πρέπει να είναι πολύ γλυκιά ώστε το συστατικό που την καθορίζει να βγαίνει στο στόμα με την αίσθηση της φρεσκάδας και όχι καπελωμένο από τη ζάχαρη όπως συχνά σερβίρεται.

Η γρανίτα καφέ της συνταγής είναι κανονικής δύναμης. Μπορείτε να την ενισχύσετε, αν θέλετε, από πλευράς καφέ ή να την κάνετε πιο ελαφριά ή ακόμη και να χρησιμοποιήσετε ντεκαφεϊνέ μίγμα, αν συνηθίζετε κάποιες βραδινές επιδρομές στο ψυγείο… Μπορείτε επίσης να της προσθέσετε σαντιγί στο σερβίρισμα, που πολύ ωραία δένει με την γεύση του καφέ, αλλά δεν θα περνάει πιά ούτε ξυστά για λάιτ.

Προετοιμασία: 10 λεπτά περίπου συν ο χρόνος να κρυώσει το σιρόπι και το πάγωμα στην κατάψυξη. Eξαιρετικά εύκολη συνταγή.

Υλικά (για 4-5 άτομα)
500 ml νερό (2 φλ.)
115 γραμ. ζάχαρη (1/2 φλ.)
250 ml δυνατό εσπρέσο (να έχει κρυώσει κάπως)
σαντιγί για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)

Ετοιμάζετε το σιρόπι: Σε κατσαρόλι ζεσταίνετε το νερό με τη ζάχαρη σε χαμηλή φωτιά, μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί. Ανεβάζετε λίγο τη φωτιά και μόλις αρχίζει να βράζει, αποσύρετε και αφήνετε να κρυώσει.

Κάνετε τη γρανίτα: Ρίχνετε τον καφέ στο σιρόπι και αδειάζετε το μίγμα σε σχετικά ρηχό σκεύος ή τάπερ, που το βάζετε στην κατάψυξη, μέχρι να παγώσει καλά και να είναι ένα κομμάτι ενιαίο.

Βγάζετε το σκεύος και το ακουμπάτε για δευτερόλεπτα σε καυτό νερό. Το αναποδογυρίζετε σε δίσκο και κόβετε το μπλοκ του παγωμένου καφέ σε κομμάτια πλευράς περί τα 3-4 εκατ. Τα βάζετε στο μίξερ (σε 2 δόσεις) με τα μαχαίρια και χτυπάτε μέχρι να έχετε μικρούς κρυστάλλους.

Σερβίρισμα: Aδειάστε με το κουτάλι σε ποτήρια και προσθέστε σαντιγί, αν θέλετε.

Σημείωση: Αν δεν σερβίρετε ολόκληρη την ποσότητα της γρανίτας, βάλτε το υπόλοιπο πίσω στο ρηχό σκεύος και διατηρείστε στην κατάψυξη. Αφήστε λίγο να

Keywords
Τυχαία Θέματα