Φουκουσίμα: η Tepco αγνόησε τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι

Φως στα αίτια της πυρηνικής καταστροφής στη Φουκουσίμα ρίχνουν νέες έρευνες.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις τελευταίες αναφορές, η Tepco, η εταιρεία που διαχειρίζεται το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, αγνόησε τις προειδοποιήσεις ότι οι μονάδες κινδύνευαν από ενδεχόμενο τσουνάμι και αμέλησε να λάβει βελτιωμένα μέτρα προστασίας σε περίπτωση που οι αντιδραστήρες πλημμύριζαν με θαλασσινό νερό.

Ειδικότερα,

όπως γνωστοποιήθηκε, το 2008 η Tepco απέρριψε ως «μη ρεαλιστική» την εσωτερική έρευνα που επισήμαινε τον κίνδυνο για χτύπημα από μεγάλο τσουνάμι, ύψους 10,2 μέτρων.

Υπενθυμίζεται ότι το φονικό τσουνάμι που χτύπησε το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα στις 11 Μαρτίου και κατέστρεψε τα συστήματα ψύξης τριών αντιδραστήρων, ξεπερνούσε σε ύψος τα 14 μέτρα.

Η είδηση ότι η εταιρεία δεν είχε λάβει μέτρα προστασίας, παρά τις προειδοποιήσεις για τσουνάμι, δημοσιοποιήθηκε την ώρα που ο διευθυντής του πυρηνικού εργοστασίου της Φουκουσίμα, Masao Yoshida, ετοιμάζεται να εγκαταλείψει τη θέση του λόγω «αδιευκρίνιστης» ασθένειας.

Η Tepco αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το θέμα, όμως ανακοίνωσε ότι η ασθένεια του κ. Yoshida δεν σχετίζεται με την έκθεση του στη ραδιενέργεια τους τελευταίους εννιά μήνες μετά την πυρηνική καταστροφή.

«Είναι συμβουλή γιατρού. Δεν έχω άλλη επιλογή παρά να νοσηλευτώ», φέρεται να είπε ο διευθυντής της Tepco στο προσωπικό του εργοστασίου.

«Μου ραγίζει την καρδιά που πρέπει να εγκαταλείψω με αυτό τον τρόπο τους ανθρώπους με τους οποίους εργάστηκα μετά το καταστροφικό τσουνάμι», κατέληξε.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα