Φωτοβολταϊκό θερμικό σύστημα με νέα τεχνολογία άμορφου πυριτίου

13:44 23/7/2012 - Πηγή: Econews

Η εκμετάλλευση της ηλιακής ενέργειας γίνεται με δύο τρόπους: είτε με ηλιοθερμικά συστήματα για παραγωγή θερμικής ενέργειας ή θερμότητας είτε με φωτοβολταϊκά για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Ωστόσο, δύο ερευνητές του Queen’s University του Καναδά εργάζονται πάνω στην ανάπτυξη ενός καινοτόμου συστήματος που παράγει ταυτόχρονα θερμότητα και ηλεκτρισμό.

Σε αντίθεση με τα συμβατικά φωτοβολταϊκά θερμικά συστήματα που χρησιμοποιούν κυψέλες κρυσταλλικού πυριτίου, η νέα τεχνολογία βασίζεται σε κυψέλες άμορφου πυριτίου (λεπτού υμενίου).

Οι

κυψέλες άμορφου πυριτίου λειτουργούν υπό συνθήκες υψηλότερων θερμοκρασιών σε σύγκριση με τις συμβατικές και η ενσωμάτωσή τους στο σύστημα που αναπτύσσουν οι δύο ερευνητές απέφερε απόδοση παραγωγής ηλεκτρισμού 10%.

Οι δύο ερευνητές που ακούνε στα ονόματα Στήβεν Χάρισον και Τζόσουα Πηρς υποστηρίζουν πως οι κυψέλες άμορφου πυριτίου έχουν μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα καθώς απαιτούν λιγότερο πυρίτιο στην κατασκευή τους.

Συνεπακόλουθα, έχουν χαμηλότερο κόστος παραγωγής και προσφέρουν υψηλότερη απόδοση επένδυσης για τους κατασκευαστές.

Μπορούν επίσης να σχεδιαστούν σε κυψέλες μεγαλύτερου πάχους όταν λετιουργούν σε υψηλότερες θερμοκρασίες κοντά στο σημείο βρασμού του νερού.

Ο Δρ Πηρς υποστηρίζει πως πρόκειται για μια ολότελα καινούργια εφαρμογή του άμορφου πυριτίου που καθιστά εφικτή την κατασκευή ενός προσιτού οικονομικά φωτοβολταϊκού θερμικού συστήματος.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα