Φωτοβολταϊκά Εκκλησίας: οι προϋποθέσεις για να προχωρήσει το έργο

09:43 19/3/2012 - Πηγή: Econews

Θετικά αντιμετωπίζει το ΥΠΕΚΑ την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός «πράσινου» επενδυτικού προγράμματος ωστόσο, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ethnos.gr, το υπουργείο υποστηρίζει ότι για να προχωρήσει το φωτοβολταϊκό της Εκκλησίας, ισχύος 300 MW, θα πρέπει να αποσαφηνιστούν δυο θέματα.

Το πρώτο αφορά στο ιδιοκτησιακό της έκτασης επί της οποίας σχεδιάζεται η επένδυση. Ειδικότερα, οι αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνουν ότι η κυριότητα της έκτασης ανήκει στο Δημόσιο και η Εκκλησία έχει δικαιώματα διακατοχής.

Το

δεύτερο ζήτημα είναι η δυνατότητα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών σε αναδασωτέες περιοχές δάσους, καθώς η Πεντέλη κηρύχτηκε αναδασωτέα μετά από πυρκαγιές κατά το διάστημα 1998 – 2009. Το ΥΠΕΚΑ πάντως αντιμετωπίζει θετικά την προοπτική αναδάσωσης της Πεντέλης στο πλαίσιο ενός επενδυτικού προγράμματος, όπου μικρό μέρος της αναδασωτέας έκτασης θα καλύπτεται με φωτοβολταϊκά και ο επενδυτής θα αναλάβει το κόστος και τη συντήρηση της αναδασωμένης περιοχής.

Η απάντηση της Αρχιεπισκοπής Αθηνών

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, σχολιάζοντας την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αρχιεπισκοπής Αθηνών, Χάρης Κονιδάρης υπογράμμισε ότι «το ιδιοκτησιακό καθεστώς της περιοχής είναι ξεκάθαρο.  Η έκταση είναι κυριότητας της Ιεράς Μονής Πεντέλης με αμετάκλητη δικαστική απόφαση».

Παράλληλα ανέφερε ότι θα αναδασωθεί έκταση 20.000 και πλέον στρεμμάτων του Πεντελικού Όρους, διευκρινίζοντας ότι οι επενδυτές θα αναλάβουν και το κόστος συντήρησης και προστασίας της περιοχής, ενώ προσέθεσε ότι από το έργο θα δημιουργηθούν 1.000 θέσεις εργασίας για την πρώτη 5ετία εκ των οποίων οι 200 θα είναι μόνιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα