Φωτοβολταϊκά: δυναμική άνοδος των ΗΠΑ στα μεγάλα συστήματα άνω των 10MW

Μεγαλύτερη δύναμη παγκοσμίως στα μεγάλα φωτοβολταϊκά συστήματα ισχύος άνω των 10 Μεγαβάτ θα γίνουν οι Ηνωμένες Πολιτείες οι οποίες προσπέρασαν την Ισπανία και “απειλούν” την πρωτοκαθεδρία της Γερμανίας.

Σύμφωνα με στοιχεία της Wiki-Solar, στις Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταστάθηκαν 46 συστήματα άνω των 10 Μεγαβάτ συνολικής ισχύος άνω των 1,045 Γιγαβάτ μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, ενώ 14,72 Γιγαβάτ ακόμα έχουν δρομολογηθεί.

Στον αντίποδα, η ηγέτιδα των μεγάλων συστημάτων Γερμανία έχει 2,262 Γιγαβάτ εγκατεστημένα και μόνο 11 Γιγαβάτ δρομολογημένα.

Οι αναλυτές της Wiki-Solar

εκτιμούν ότι οι ΗΠΑ θα προσπεράσουν τη Γερμανία σε αυτή την κατηγορία το 2013 και για τον πρόσθετο λόγο της επιβράδυνσης που θα προκαλέσουν οι περικοπές στις εγγυημένες τιμές στην ευρωπαϊκή χώρα.

Από την άλλη πλευρά, η ηλιακή ενέργεια προσεγγίζει την ισοτιμία δικτύου (grid parity) στη Βόρειο Αμερική, ενώ ιδιαίτερη ανάπτυξη καταγράφεται σε Ινδία, Κίνα και Νότιο Αμερική.

Στην κορυφή της λίστας των έργων μεγάλης εγκατεστημένης ισχύος βρίσκεται η Γερμανία με τις ΗΠΑ, Ισπανία, Ιταλία και Κίνα να ακολουθούν. Τη δεκάδα συμπληρώνουν Γαλλία, Καναδάς, Ινδία και Ουκρανία.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα