Φωτοβολταϊκά: αύξηση εγκαταστάσεων 40% στις ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο

Οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν κατά 40% το γ’ τρίμηνο του 2011 και ενδέχεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο, παρότι το τρέχον έτος δεν ανταπεξήλθε στις προσδοκίες, εν μέρει εξαιτίας του περιορισμού των κρατικών ενισχύσεων στον κλάδο.

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2011 (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2011) εγκαταστάθηκαν 449,2 φωτοβολταϊκά μεγαβάτ από 324,3 μεγαβάτ το δεύτερο τρίμηνο, σύμφωνα με στοιχεία της ένωσης εταιρειών ηλιακής ενέργειας των ΗΠΑ.

Για

πρώτη φορά στα χρονικά, οι εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών ξεπέρασαν το 1 γιγαβάτ σε ένα έτος. Το 2010 εγκαταστάθηκαν 887 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών.

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως η κατάρρευση των τιμών των ηλιακών πάνελ ήταν “λαχείο” για τους εγκαταστάτες και τους καταναλωτές.

Υπενθυμίζεται πως οι τιμές του εξοπλισμού συρρικνώθηκε 40% εξαιτίας της υπερπροσφοράς και του κινεζικού ανταγωνισμού, περιορίζοντας δραματικά τα περιθώρια κέρδους των κατασκευαστών, αλλά ενισχύοντας τη ζήτηση για “καθαρή” ενέργεια.

Η ανάπτυξη αναμένεται να συνεχιστεί το 2012, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα καταργηθούν οι ήδη περιορισμένες επιδοτήσεις από το αμερικανικό δημόσιο.

econews

Keywords
Τυχαία Θέματα