ΑΠΕ: εγκύκλιος ΥΠΕΚΑ για λειτουργία σταθμών ηλεκτροπαραγωγής

Εγκύκλιο σχετικά με την εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπει ο ισχύων Κανονισμός Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, εξέδωσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Η εγκύκλιος του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ έχει ως εξής:

ΘΕΜΑ: Διαδικασία χορήγησης αδειών εγκατάστασης σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με χρήση Α.Π.Ε. μετά την ισχύ

του ν.4014/2011 «Περιβαλλοντική αδειοδότηση έργων και δραστηριοτήτων …» (ΦΕΚ Α’Α209) και μέχρι την έκδοση της Υ.Α. της παραγράφου 2 του άρθρου 12 του νόμου αυτού.
Με το άρθρο 12, παρ. 1 του ν.4014/2011 ορίστηκε ότι, με τη δημοσίευση του νόμου, η έγκριση επέμβασης, κατά την έννοια του έκτου κεφαλαίου του ν.998/1979 (ΦΕΚ Α’Α 279), για έργα και δραστηριότητες κατηγορίας Α και Β, καταργείται αντικαθιστώμενη από την Α.Ε.Π.Ο. στην οποία ενσωματώνονται οι διοικητικές πράξεις ή οι πράξεις για την έκδοση των οποίων απαιτείται η προσκόμιση των ίδιων δικαιολογητικών με αυτά της διαδικασίας έκδοσης της Α.Ε.Π.Ο..
Με την παρούσα εγκύκλιο παρέχονται οδηγίες για την εφαρμογή των διαδικασιών που προβλέπει ο ισχύων Κανονισμός Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας ( βλέπε πιο κάτω την υπουργική απόφαση Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07 «Διαδικασία έκδοσης αδειών εγκατάστασης και λειτουργίας σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας» (ΦΕΚ Β’Α 1153/10.7.2007)) για την έκδοση αδειών εγκατάστασης από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενόψει της νεοεισαχθείσας διάταξης περί κατάργησης της Έγκρισης Επέμβασης και μέχρι την έκδοση της Υ.Α. της παραγράφου 2 του άρθρου 8 του νόμου αυτού, με την οποία θα εξειδικεύονται περαιτέρω οι διαδικασίες για την εφαρμογή της παραγράφου 1 και θα καθορίζονται οι αναγκαίες λεπτομέρειες προς ενσωμάτωση στην Α.Ε.Π.Ο. των συναφών διοικητικών πράξεων.

Η έκδοση της παρούσας εγκυκλίου καθίσταται απαραίτητη για την ομαλή συνέχιση της ανάπτυξης των έργων ΑΠΕ, δηλαδή για λόγους δημοσίου προκειμένου να μην απειληθεί παραβίαση των χρονικών προθεσμιών για την έκδοση Αδειών Εγκατάστασης, που προβλέπονται στο άρθρο 3 παρ.2 του Νόμου 3851/2010.

1. Όπου για την υποβολή αίτησης για χορήγηση ή για τη χορήγηση άδειας εγκατάστασης απαιτείται, με βάση τις διατάξεις του Κανονισμού Αδειών Εγκατάστασης και Λειτουργίας, η προηγούμενη χορήγηση έγκρισης επέμβασης κατά την έννοια του έκτου κεφαλαίου του ν.998/1979, όπως ισχύει, η σχετική απαίτηση νοείται ότι εκπληρώνεται εάν έχει εκδοθεί η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων (Α.Ε.Π.Ο.) μετά τη δημοσίευση του Νόμου 4014/2011.

2. Οι αρμόδιες για την έκδοση άδειας εγκατάστασης αρχές εξακολουθούν να ελέγχουν το στοιχείο β’Α της παραγράφου 1 του άρθρου 8 της Αριθμ. Δ6/Φ1/οικ.13310/10.07.07, που αφορά το δικαίωμα χρήσης της έκτασης.
Συγκεκριμένα, ελέγχεται έγγραφο της δασικής αρχής από το οποίο θα προκύπτει ο χαρακτήρας της έκτασης. Ως τέτοιο νοείται:

- είτε η πράξη χαρακτηρισμού σύμφωνα με το άρθρο 14 του ν.998/1979 (ΦΕΚ Α’Α 279), η οποί

Keywords
Τυχαία Θέματα